2008. június 30., hétfő

Töltött tök


Mint már előre jeleztem, a heti menüben szerepel a töltött tök. Ezt még tegnap este megfőztem-sütöttem, mert egyrészt nem telhet el nap, hogy ne főzzek, másrészt féltem, hogy éhen halok a munkahelyen.


Két kisebb tököt (100 Ft/kg ha 11-kor mész piacra!) megpucoltam, két végét levágtam, magját kiskanállal kikapartam. Sós-ecetes vízben félig megfőztem (vagyis nem félig, mert nem sikerült időben kivenni, de így kellett volna). Hagytam lecsöpögni.


Ezalatt 40 dkg darált csirkecombot (vagy bármilyen más darált húst) hagymán megpirítottam, tettem bele kábé 3 evőkanál rizst, sót, borsot, felöntöttem vízzel, kis házi paradicsomlével és megfőztem, azaz elfőztem a levét.


Ezzel megtöltöttem a tököket, amiket előtte szorosan belefektettem egy sütőpapírral bélelt tepsibe. A töltelékre tejfölt locsoltam, sajnos megint kevés volt itthon a tejföl és fel kellett kicsit öntenem tejjel, ráadásul elfelejtettem kaprot venni, úgyhogy szárított kaprot kevertem bele, de így is finom lett, már alig van belőle. A tetejére sajtot tettem, amit megint nem reszeltem meg, hanem csak késsel vékony téglalapokat vágtam, és ezzel befedtem a tejfölös husit.


200 fokos sütőben szép pirosra sütöttem. Mialatt sült, elmosogattam minden használt edényt, beleértve a húsdarálót is, majd az elkészült tökökből egyet azonnal tűzforrón felfaltam.


Kis kenyér hiányzott hozzá, de sajnos nem vettem elő időben a mélyhűtőből a kifliket. Félek, nehogy lefogyjak!



2008. június 29., vasárnap

Fáy Présház, Fót

Ma kirándulni voltunk unokatesómmal Fóton, a Somlyó-hegyen, a Fáy-Présház háta mögül induló Lepke-tanösvényen. Nem véletlenül ez a neve a túraútvonalnak, mert annyira sok lepkével találkoztunk, hogy csak kapkodtuk a fejünket. Az egyik a lábamra is szállt és percekig ott is maradt. Rengeteg fényképet készítettünk róla:



Az útvonal nem nehéz, mindössze 3,5 kilométer, nincs benne meredek emelkedő, viszont sajnos kevés az erdős szakaszt, így elég sokat mentünk a tűző napon. Az út végére megszomjaztunk, megéheztünk. Miközben megbeszéltük az élet nagy dolgait és megváltottuk a világot, ilyen kilátásban is volt részünk:


Séta közben Éva mesélte, hogy olvasta a Horizon magazinban, hogy egy olasz nő a 20 négyzetméteren vezetett konyhájára megkapta a Michelin-csillagot. Persze ez az asszony a kertjében termeszti meg a zöldséget és fűszereket amit az éttermében használ, sőt még csirkét és talán kacsát (?) is tart ... ezt Éva tudja. Én mindjárt megtaláltam életem célját: én is ilyen éttermet szeretnék (ezúton keresek ehhez szponzorokat). Unokatesóm viszont Michelin-ellenőr szeretne lenni és azon dolgozik majd a jövőben, hogy ezt elérje.

Utunk visszavezetett a Fáy Présházhoz, ahol mindjárt ki is próbáltuk ellenőri tudásunkat. A két kaja, amit rendeltünk mesés volt, bár Éva azt mondta a túrógombócomra, hogy savanyú, romlott, de szerintem csak az ő nagyon édes palacsintája után érezte annak. Nekem mennyei volt.

Éva Gömbpalacsintája, ami a napi ajánlatok között szerepelt: a palacsinta pont olyan volt, mint amilyet mi itthon készítünk, diókrémmel volt töltve és vaníliaöntettel meglocsolva, mellé gusztusosan elhelyezve egy kis tejszínhab. Gyönyörű és finom!


És az én Túrógombócom Fáy Présház módra, ami a leírás szerint remegő túrógombóc volt édes tejföllel és szamócaöntettel. Csodás volt és tényleg remegett!




Az étterem megkapta tőlünk első Michelin-csillagát. Ajánlom mindenkinek!

2008. június 28., szombat

Cukkinis orsótészta



Nagyon gyorsan elkészülő, nagyon finom ebéd volt!


A serpenyőben kicsi olivaolajon vajat olvasztottam és ezen dinszteltem meg az újhagymát, amit ma vettem a piacon ötvenér'. Két gerezd fokhagymával illatosítottam, és együtt tovább pirítottam a vékonyra vágott cukkinivel.

Amikor szépen megsültek a cukkinicsíkok sóztam, borsoztam, szórtam rá szárított bazsalikomot, majd ráöntöttem egy kis tejszínt, tettem rá egy kanál tejfölt és még egy kis tejjel is hígítottam.


Az ilyen szószokat nem liszttel, hanem sajttal szoktam besűríteni, ezért szórtam bele egy kis reszelt parmezánt, majd legvégül egy csokor apróra vágott petrezselyemmel díszítettem.




Orsótésztát főztem hozzá, mert ma olyan kedvem volt, de lehetne masnitésztával vagy szélesmetélttel is tálalni, mindenhogy szeretem.

A kifőtt tésztával még a serpenyőben összekevertem a cukkinis szószt, majd a tányéron reszelt gouda sajtot szórtam rá és mindet felfaltam. Ez csak azért érdekes, mert most olyan antibiotikumot kell szednem, amitől elmegy az étvágyam. Legalábbis ezzel fenyegetőzött az orvos.

Gyümölcsleves

Ma megint eljutottam végre a piacra, de amiért mentem: kovászolni való uborka, sajnos már elfogyott. Kétszer kell menni egy nap piacra: nyitáskor, hogy kapjak mindent, ami feltétlen kell, és záráskor, hogy olcsóbban odaadják a parasztok az árut.


Ubit nem kaptam, de kárpótooltam magam, mert vettem őszibarackot, málnát, meggyet, sárgadinnyét, görögdinnyét, kicsi tököket tölteni/rántani, zöldbabot, petrezselymet. Ebből már körvonalazódni látszik a jövő heti menü, de ma csak a gyümölcslevest csináltam meg.


Ilyen fajta gyümölcslevest először unokatesómnál ettem, amikor egyszer, egy nagyon meleg nyári napon Angyalföldről a Soroksári útra bicikliztünk a fiammal. Annyira jól esett a hideg gyümölcsleves, ami egyszerre veri el az éhséget és oltja a szomjat, hogy nevezhetném életmentőnek is. Előtte - nem tudom miért - mindig csak olyat főztem, amiben csak meggy volt, esetleg még cseresznye, de hogy málna ... ez eszembe se jutott volna. Azt gondolnám, hogy szétfő, élvezhetetlen lesz, de nem, mert ha csak a legvégén teszem bele, akkor egyben marad és isteni illata lesz a levesnek.

Azzal kezdem, hogy kimagozok fél kiló meggyet, felteszem egy kis vízben főni, amibe teszek fahéjat, szegfűszeget és egy csipet sót, egy zacskó vaníliáscukrot (csak az illat kedvéért). Amíg fő, megpucolok két szem őszibarackot és falatnyi darabokra vágva beleteszem a forró levesbe. Kis tejfölt tejszínnel és egy kanál liszttel összekeverek, és ezzel behabarom a levest, majd ezután teszem bele a málnát. Cukorral ízesítem. Természetesen jó hidegen a legfinomabb!

Sajnos elfelejtettem lefényképezni a tányérban, ezért csak azt az adagot láthatjátok, amit ebben a Micikétől kapott gyönyörű üvegben beviszek majd hétfőn a munkahelyre. Ha látnátok milyen szép, piros pöttyös teteje van ennek az üvegnek!

Brassói, ahogy apu csinálta


Még aputól tanultuk tesómmal ezt a fajta brassóit és nagyon-nagyon szeretjük. Emlékszem, amikor egyszer utoljára együtt csináltuk, hogy keverte össze a lábosban a pörköltet a sült krumplival. Ezt a fázist én legtöbbször kihagyom, mert nincs kedvem újabb edényt mosogatni.

Akkor szoktam ezt főzni, amikor szeretnék már magamnak is csinálni valamit, amit a gyerekek semmiképpen nem esznek meg. Ezt a kaját 3, sőt akár 4 napig is képesek enni, nekem esténként csak újabb adag krumplit kell hozzá sütni, és kész is a vacsorájuk.

Pont úgy készül, mint egy rendes pörkölt: sok hagymát kell dinsztelni; csak az a különbség, hogy a jól megdinsztelt hagymára egy 3-4-5 gerezd fokhagymát kell nyomni. Ezután teszek bele egy apróra vágott paradicsomot, sót, borsot, és jöhet a hús. Én már csináltam ezt a fajta brassóit pulykamellből, csirkemellből, sertéscombból. Most ez utóbbi játszott. Rádobom a hagymára a húst, kicsit forgatom rajta, már amennyi türelmem van, de jó lenne jól megpörkölni a húst, mielőtt felengedem vízzel, csak hát nem mindig szánom rá az időt. Amikor felengedtem vízzel, beledobok még egy paprikát is és együtt főzöm. Jó bő lére hagyom, de azért sűrűsödjön be a sok hagymától, és amikor kész, sütök rá kockára vágott krumplit és vagy összekeverem, vagy nem, de mindenképpen tejfölös uborkasalátával vagy (mint most) jó fokhagymás kovászos uborkával tálalom.




Hogy apu kitől tanulhatta, nem tudom, és sajnos már nem is fogom megtudni.

2008. június 26., csütörtök

Szezámmagos sós kiflik

Múlt héten túl sok tejet vettem a tehenészetben, és amikor ilyen sok tej megmarad, mindig ezt a kiflit szoktam sütni. Ehhez 4,5 dl tej kell, úgyhogy rendesen apasztja a készleteket. A receptet itt találtam, és már nagyon sokszor megsütöttem. Amikor először készítettem, Toma hazaérkezett és ledöbbent, hogy milyen gyönyörűek, azonnal felfaltuk a felét.


Eddig minden alkalommal tettem bele lenmagot is, de most elfelejtettem. Még annyival szoktam eltérni az eredeti recepttől, hogy nem 8 db kiflit csinálok ekkora mennyiségű tésztából, hanem 16 darabot. Nekem így tetszik.


Azzal kezdem, hogy 68 dkg lisztet beleszórok a keverőtálba, majd utánaszórok még 1 teáskanál cukrot, 2 teáskanál sót, 1 csomag szárított élesztőt. Ezt egy kicsit kevergetem a géppel, de csak addig, amíg két részletben megmelegítek 4,5 dl tejet, amibe beledobtan 2 dkg vajat is. Ezt a langyos vajas-tejet ráöntöm a lisztre, majd a gép dagasztó karjával gyorsan megdagasztom.


Amíg a gép dolgozik, van idő elmosogatni az addig használt edényeket, de bármilyen hasznos dologgal tölthetjük ezt a pár percet. Ilyen gépet az ember általában a testvérétől szokott kapni :-) Köszi!


Miután szépen összeállt a tészta, fényes, hólyagos, nem ragad az edény falára, pici olivaolajat öntök az edénybe, ebbe beleforgatom a tésztát, hogy jól bevonja mindenhol, sőt jól összekenem vele az egész keverőtálat, folpakkal letakarom, és duplájára kelesztem. Ez kábé 1 óra alatt megvan. Télen a radiátor mellé szoktam tenni, de most nem volt erre szükség.

Amikor szépen megkelt, lisztezett deszkára kell borítani, ennek hiányában lisztezett konyhapultra, és még egyszer jól át kell dagasztani, most már kézzel. Ha ez megvan félbevágom, fél centi vékonyra kinyújtom, khm... illetve kinyújtja a tesóm, mivel pont itt volt és ő nagyon jó erőben van. A kört 8 részre vágom, így kapok 8 háromszöget, aminek van két egyforma hosszú oldala, meg egy rövidebb. A rövidebb oldalnál kezdve feltekerem, kicsit begörbítem, mint egy kiflit és a sütőpapírral borított sütőlemezre teszem.


Megcsinálom mindezt a másik adag tésztával is.


Amikor ezzel megvagyok, vízzel lekenem az összes kiflit, megszórom szezámmaggal és hagyom, hogy megint kicsit megkeljenek, amíg bemelegszik a sütő 200 fokra.10 percig sütöm, majd megkenem a kifliket egy felvert tojással, és visszateszem újabb 10 percre, aminek a felénél alufóliát borítok rájuk, nehogy megégjenek.


Íme a kiflik sütés előtt és után:

Csőben sült karfiol


Ma gyors kaját akartam, mert sok más dolgom volt, és volt is a hűtőben egy kis fej karfiol, hát gyorsan megcsináltam. A receptet a tesómtól kaptam, de a kiegészítés, hogy a tetejét meg kell szórni zsemlemorzsával, unokatesómtól ered.


A karfiolt rózsáira szedtem, sós vízben kicsit megfőztem, majd egy sütőpapírral bélelt sütőformába szedtem. Egy kis sonkát vékony csíkokra vágtam, ezzel megszórtam a karfiolrózsákat, majd az egészet leöntöttem tejföl-tejszín keverékével, amibe előzőleg belekevertem egy kis sót és borsot. Sajnos nagyon kevés tejföl volt itthon, de kiegészítettem egy kis tejjel is, nem ártott neki. A végén sajtot szórtam a tetejére, amit most kivételesen nem reszeltem, hanem szintén vékony csíkokra vágtam, mivel úgyis elolvad. 180-200 fokon sütöttem addig, amíg a sajt megolvadt, ekkor megszórtam házi zsemlemorzsával és ezzel még szép pirosra sütöttem.
Elég jól sikerült :-)

2008. június 25., szerda

Hagymás-sonkás-sajtos táska

Nem és nem és nem! Eldöntöttem, hogy ma nem főzök külön a gyerekeknek, azt eszik ami van! De amikor megláttam ezt a két szegényt a Burger Kingben töltött első munkanapjuk után összeomolva, fáradtan, megbántva, hát már vettem is elő a mélyhűtőből a leveles tésztát, hogy kedveskedjek nekik valami finommal, amit igazán szeretnek.


A recept innen van, itt lépésről lépésre megnézhető, hogy készül. Nem nagyon változtattam rajta, pedig van néhány ötletem, hogy mivel lehetne még tölteni ezt a táskát. Persze én apróbbra vágom a sonkát és a sajtot is kisebb lyukú reszelőn reszelem. :-)


Kell hozzá egy csomag mélyhűtött leveles tészta, ebben a melegben nagyon gyorsan felolvadt. Kell még bármennyi sonka, sajt, hagyma - én most újhagymát és póréhagymát tettem bele, de szerintem még vöröshagymával is finom.


Kinyújtom a levestésztát akkorára, hogy 6 db téglalapot tudjak vágni, a téglalapokat csak gondolatban elfelezem, az egyik felére halmozom az előzőleg egy tálban összekevert, vékony csíkokra vágott sonkát, picire vágott hagymát és reszelt sajtot, amire még egy kis sót és borsot is szórtam. A téglalap másik felét éles késsel be kell vagdosni, hogy sütés után ott lehessen bekukucskálni, milyen gyönyörűen olvadozik a sajt. A töltelékhalomra ráhajtom a téglalap kilyukasztgatott felét, villával összenyomkodom, majd egy felvert tojással megkenem. 200 fokos sütőben ilyen szép pirosra sütöm.

Paradicsommal, koviubival, kecsöppel, majonézzel, hidegen, melegen, aznap, másnap, mindenhogy finom.

Lehet még tölteni szerintem gombával, paradicsommal, bolonyai szósszal, milánói szósszal, cukkínivel, padlizsánnal, variálni lehet füstölt sonkával, füstölt sajttal, de sajnos még egyiket sem próbáltam ki, mindig ezt a jól bevált verziót csinálom, mert annyira szeretik.

A képeket az egyik boldoggá tett "megtört" gyermek készítette. Köszönöm!

Tojásos nokedli

Erre a kajára már legalább egy hete készülök, ugyanis múlt héten kaptam Micikétől 10 db igazi falusi tojást. Talán látszik is a képen, milyen gyönyörű napsárga színe van.

Amikor így szépen megterítettem magamnak ezt a "miniadagot" és lefényképeztem, természetesen azonnal megszólalt a telefon, és még kétszer szólt, nyilván azért, mert ez pont az az étel, ami csak frissen jó. Végül nem is hagyták, hogy megegyem, mert egy munkának azonnal neki kellett állnom ... a megrendelő kicsit bolond. Remélem néha elolvassa, miket írogatok itt.

A nokedli receptje Anyucitól van, az a különlegessége, hogy víz helyett tejjel kell csinálni. Sokkal lágyabb lesz tőle és még a gyomromban sem üldögél egy kő evés után. Egy kétszemélyes adaghoz kell 2 tojás, 20 dkg liszt, 2 dl tej és pici só. Az arányokon muszáj változtatni, ha nem elég csirizszerű a tészta.



Robotgéppel jól ki kell keverni, forró sós vízbe szaggatni és amikor feljönnek a nokik a víz felszínére, már le is lehet szűrni. (Csak szegény tapasztalatlan unokámnak írom, aki majd ebből a blogból tanul főzni, hogy az ilyen ragacsos tésztás edényeket először hideg vízzel jól ki kell öblíteni, kézzel leszedni az edény faláról a csirizt, mert a meleg víztől azonnal megfő és odaköt.)

A saját kis adagomra 3 tojást vertem fel és azzal még jól átforgattam a nokikat. Fejes saláta vagy jégsaláta illik hozzá, de nagyon. A salátához az ecetes lé: 1 pohár víz, 3 kanál cukor, 3 kanál fehérborecet.

2008. június 24., kedd

Tárkonyos leves

Na, ez tipikusan az az étel, amelyik amilyen csúnya, olyan finom. Többen kipróbálták már a munkahelyen, és nagy sikert aratott, mert gyors, egyszerű és finom. Én is egy volt kolléganőmtől, Domitól kaptam a receptet valamikor a múlt században. Ő nagyon szeret főzni is és enni is, és ez nagyon jól áll neki.


Ez is olyan főzőcske, hogy amíg készül a leves, végig ott szoktam állni mellette és amíg az egyik fázis halad, addig a másikat készítem elő. Így is fogom leírni:


Kicsi olajon kis fej hagymát dinsztelek. Amíg ez dinsztelődik, megpucolok 1 szál sárga- és 1 szál fehérrépát, vékonyra felkarikázom, és a hagymákra dobom. Kicsit átkeverem és együtt tovább dinsztelődnek, épp addig, amíg egy fél csirkemellet vagy ennek megfelelő mennyiségű pulykamellet felkockázok. Amint kész, mehet a hús a lábosba. A pulykamellkockákat addig kevergetem, amíg nagyjából kifehérednek és ezután az egész cuccot felöntöm vízzel, teszek bele egy nagyobb szem apróra vágott krumplit, egy húsleveskockát, tárkonyt, sót, borsot. Körülbelül 6-8 fej gombát felcsíkozok, és amint azzal kész vagyok, mehetnek a levesbe :-). Addig főhetnek, amíg 1 pohár tejfölt 1 evőkanál mustárral és 1 evőkanál liszttel simára keverek, majd ezzel az egyveleggel behabarom a levest és igyekszem minél tovább megtartóztatni magam, hogy ne égesse már megint szét a számat a forró leves.

Volt már olyan is, hogy nyomtam bele egy kis citromlét és úgy is nagyon finom, de nem kell sokat turbózni rajta, mert anélkül is fantasztikus!

2008. június 23., hétfő

Gyümölcsfagyi

Icától hallottam ezt a receptet, szerinte "az Interneten mindenhol ez van" ... én még nem találkoztam vele, de nagyjából felvázolt receptje alapján is meg tudtam csinálni. Igaz, azt nem mondta, hogy cukrot is kell beletenni, de az első elkészült adag után magamtól is rájöttem.

Úgy készül, hogy a banánokat meg kell hámozni és lefagyasztani, továbbá még bármilyen piros gyümölcsöket is le kell fagyasztani, lehet ez eper, erdei gyümölcsök, meggy, ribizli, stb. Az elkészítés előtt 20-40 perccel (attól függ milyen idő van a konyhában) kiveszünk egy darab fagyott banánt és kábé ugyanannyi mennyiségű más gyümölcsöt, én most epret használtam. Ezt beletettem az aprítógépbe, hogy ott olvadozzon. Ma elég gyorsan felolvadt, mert a lakásban pont 30 fok van, kint gondolom még több.


Tettem még rá két kávéskanál gyümölcscukrot. Azért azt, mert nem találtam a porcukrot... Gondolom abból kevesebb is elég.

Amikor rogyadozni kezdenek a gyümölcsök, csak nyomni kell a gombot és ez lesz az eredmény:



Mmmmmm!

2008. június 22., vasárnap

Sertéskaraj sült paradicsommal, sült krumplival

Jaj, majdnem elfelejtettem ezt a remekművemet feltenni, annyira semmiség.

A Múzeumok Éjszakájára mentünk unokatesómmal, és indulás előtt összeütöttem gyorsan valami vacsorát, hogy bírjuk az éjszakát.

Először megpucoltam személyenként 2 közepes krumplit, hosszúkásra vágtam és beletettem a forró olajba. Pár szelet karajt kiklopfoltam - sajnos ezt nem lehet megúszni, mert néha olyan mint a beton. Ez most nagyon finom puha volt. Sóval, borssal megszórtam, olivaolajban megsütöttem, mindkét oldalát addig, amíg szép pirosas nem lett. A visszamaradt olivaolajban két felkarikázott paradicsomot is megsütöttem, amit előzőleg szitén megszórtam sóval, borssal. A tányéron megszórtam friss bazsalikommal és mire ezekkel kész voltam, a sült krumpli is elkészült. Ezt szerencsére megeszik a gyerekek is!

Bulgursaláta csirkével

Na igen! A csúcsok csúcsa! A legszebb! A legfinomabb! Végre ezt főzhettem! IMÁDOM!

Szeretném versenyeztetni ezt a kaját tulajdonostársam Zöldséges-rizseshúsával, mert ez is nagyon gyors. Negyed nyolckor még a gép előtt ültem és dolgoztam, nyolckor már vacsoráztam. Igaz, nagyon kellett kapkodni :-)

Azzal kezdődött, hogy kaptam Tésáról egy csokor mentát. Nagyon szeretem ezt a fűszernövényt (és a koriandert is, khm...), a mentáról rögtön ez az étel jut eszembe. És ha már az eszembe jutott, nem hagy nyugodni!

Azzal kezdem, hgy egy fél, sóval, borssal megszórt csirkemellet olivaolajon megpirítok, majd félreteszem hűlni. Ebben az olajban kicsit átforgatom a bulgurt, és ugyanúgy mint a rizst, kétszer annyi vízzel felengedem. Szórok rá vegetát (sajnos), és megfőzöm, habár ez állítólag nem kötelező, lehet csak forró vízzel felengedni. Amíg fő, összeaprítom a fűszernövényeket: mentát (sokat), bazsalikomot, petrezselymet.


Folytatom az aprítást 4 db paradicsommal, aminek a belsejét kikaparom és beledobom a bulgur főzővizébe, egy fej lilahagymával, és a koviubiból megmaradt 5 db kicsi uborkával. Felaprítom a kihűlt csirkemellet is.

Ha a bulgurról elfőtt minden víz, összekeverem a hozzávalókkal és addig eszem, ameddig tart. Nem tudom, nem kellene-e valahogy hűséges olvasóimnak is csomagolnom belőle, mielőtt elfogy ez a mindössze 10 adag...

Hidegen, melegen egyaránt nagyon finom!

Ui.: Ugye mondanom se kell, hogy a gyerekek meg se kóstolták, nekik ezután csináltam rántott húst petrezselymes újkrumplival... :'-( Brrr.

Cseresznyés klafuti 2.

Természetesen megcsináltam tulajdonostársam Cseresznyés-klafutiját. (Azért kötőjellel, mert még technikai problémáim vannak a linkeléssel.) És gyönyörű lett és pár óra alatt elfogyott, de volt vele egy kis problémám.

A receptben az van, hogy 6 evőkanál lisztet kell beletenni, és sűrű palacsintatésztának kell lenni. És amikor 6 evőkanál lisztet tettem bele, annyira híg volt, hogy ijedtemben még kiegészítettem 12 kanálra. Ezért nem tudom, hogy ilyennek kell-e lennie, vagy sem.

A kedves hozzászóló (Éva álnéven), aki szintén elkészítette ezt a sütit, "elfelejtette" említeni, hogy ő is belerakott még pár kanál lisztet. Jó lett volna, ha megírja, mert akkor én kipróbáltam volna, hogy az eredeti recepttel milyen. Nem baj, majd egyszer kipróbálom azt is mert a mélyhűtőbe eltettem még egy adagra való kimagozott cserkót.

Mellesleg megjegyzem, hogy a kedves hozzászóló nálam 2 szeletet tüntetett el pár perc alatt és Mazsikámnak is annyira ízlett, hogy még csomagolni is kellett belőle. Én megnézném az eredetit inkább...





Kovászos uborka


Na igen, most már tényleg itt a nyár! Ez az a nagyon fontos szelete az életnek, amit csak nyáron lehet csinálni: koviubit!

Még egy átbulizott éjszaka után is az ember kipattan az ágyából reggel, hogy minél hamarabb kitehesse az uborkákat a napra. Idén ez az első adag amit csinálok, és most még az időjárást se tudtam befolyásolni vele. Ugyanis két dologgal tudom elérni, hogy az időjárás megváltozzon és felhős, vagy esős legyen: 1.: ha koviubit teszek oda, 2.: ha lemosom az autót. Most valahogy nem figyeltek eléggé az égiek! :-) Lehet, hogy ők is buliztak?

Érdemes egyből két üveggel csinálni, ha az embernek ekkora családja van, de a receptet egy üvegre adom meg. Régen, gyerekkoromban mindig Dezső bácsival (unokatesóm, Éva apukája) csináltuk, emlékszem a tenyerére, ahogy mutatta, hogy kábé mennyi sót kell beletenni. De most F. Nagy Angélától: 2-2,5 kg uborka, 2 csokor kapor, 1 szelet kenyér, só, 2-3 gerezd fokhagyma. Az uborkákat megmossuk, két végét levágjuk (én nem szoktam bevágni hosszában). Az üveg aljára kaprot teszünk, rá az uborkákat, közé a megpucolt fokhagymagerezdeket. A tetejére egy csokor kaprot és egy szelet kenyeret teszünk. Vizet forralunk, literenként evőkanálnyi sóval ízesítve (5 literes üveghez 2,5 liter víz), a forró vizet az uborkákra öntjük, és kistányérral letakarjuk.


Napon vagy meleg helyen addig érleljük, amíg az uborka színe vad zöldből sárgássá nem változott, majd az uborkát a léből kiszedve egy másik üvegbe rakjuk, és a levét átszűrve öntjük rá.



Alakul... :-) Készülj Micike! :-))

Toma-féle pörkölt

Azért Toma-féle, mert Toma így szereti: csirkemellből vagy pulykamellből. Tudom, hogy nem az igazi, de ez is tud finom lenni, ha sikerül. Most nem sikerült... Ugyanis nagyon kapkodtam, mert sok munkám volt, ráadásul újfajta módon kellett gépelnem - számítógépes diktáló programmal, ezért nem tudtam elég figyelmet szánni neki, így pedig nem jó főzni. Odáig jól ment a dolog, hogy megdinszteltem három fej apróra vágott hagymát, rá piros paprika, majd egy apróra vágott paradicsom és paprika, ezt is addig dinszteltem, amíg a kábé háromnegyed kiló pulykamellet felkockáztam. De amikor beletettem a húst, kicsit forgattam, amíg levet engedett, jött a baki: két jó nagy kanál sót dobtam rá, mintha krumplit tettem volna fel főni. Amint belekerült a rengeteg só, abban a pillanatban rádöbbentem a hibás mozdulatra, de már nem volt mit tenni, csak jó hígra főzni a pörköltet, hogy ne legyen annyira sós.

Ez a kaja még múlt csütörtökön készült, de a hígsága miatt nem mertem feltenni a blogra, mert azt hiszitek, nem tudok pörköltet főzni, de tévedtek! Másnapra valahogy kicsit sűrűbb lett, és milyen nagyon jó volt megenni, mielőtt elindultunk bulizni a Jazz Gardenbe KEP koncertre! :-) Lehetett rá jó sok vörösbort inni méghozzá úgy, hogy ne vegyék rajtam észre a mennyiséget... (hát legalábbis remélem). Nagyon jó kis buli volt!!!


2008. június 18., szerda

Lecsó

Ica már úgyse hinné el, hogy ma sem főztem semmit, ezért nem mertem fényépezés nélkül leülni vacsorázni.


Utolsó pillanatban döntöttem el, hogy lecsó lesz, egész nap többféle kaja kavargott a fejemben. Elég sok szempontot kell figyelembe venni, mielőtt nekiállok vacsit készíteni: a legfontosabb, hogy Toma is megegye, mert ha nem, kétfélét kell főznöm. Erre ma nem volt idő, mert dolgoznom kellett itthon is. A másik fontos szempont, hogy olyan kaja legyen, amiből tudok vinni holnap ebédet, és a legutolsó szempont, hogy gyorsan meglegyen. Ezért döntöttem a lecsó mellett.


Gondolom, mindenki tud lecsót főzni, sőt van valami speciális receptje. Én a tesómtól tanultam ezt a verziót, ami úgy van, hogy valamennyi paradicsom (fél kiló) és kétszer annyi paprika kell bele (1 kiló). Most rizses lecsó készült, úgyhogy kicsit több paradicsom volt, plusz a rizs, plusz virsli.


Kis olajon szalonnát olvasztottam, csak a diétám kedvéért, majd a szalonnadarabokat kivettem. A visszamaradt szalonnaízesítésű olajra három fej karikára vágott hagymát dobtam, megdinszteltem. Szokás szerint elfelejtettem pirospaprikával megszórni, rögtön a paradicsomot tettem a hagymára, és annyi időt kaptak a paradicsomok, amíg karikáztam a paprikákat. Mielőtt a paprikát beledobtam volna, belekevertem valamennyi (Ica hallod?) rizst, egy kis sót, cukrot. Végül 8 szál füstli virslivel koronáztam meg a művet és természetesen visszatettem a korábban megpirított szalonnadarabokat.




Nagy szerencsémre Toma is megette. Nagyon rendes gyerek!

2008. június 17., kedd

Tejesüvegeim

Mivel nekem nincs időm mostanában főzni a befőzés miatt (amit egyesek hanyagolnak), ezért most csak megmutatom, milyen szép tejesüvegeim vannak.

Egy tehenészetben szoktam hetente megvenni a heti tejadagunkat (160 Ft/liter), amit szépen felforralok és ezekben a gyönyörű tejesüvegekben tárolok. (Az üvegeken látható kis tehénkék titkos budapesti műhelyekben készültek. Itt rendelhető!)

Idemásolhatnék egy szép hosszú cikket arról hogy a tartós dobozos tejnek mennyire nincs semmi köze az itt látható igazi tejhez, de megkíméllek ettől benneteket. :-)