A tekercsek, csigák napjait éljük. Lassan egy hete csak nyújtok, csavarok, darabolok és sütögetek. A medvehagymával kezdődött, amit én még soha nem ettem. Anyuéknál kóstoltam meg és mivel a fokhagymára emlékeztet az íze, azonnal elnyerte tetszésemet. Kaptam is rögtön egy csokornyit anyukámtól, amit otthon betettem a hűtőbe és aztán el is feledkezdtem róla. Szegény már 2-3 napja várakozott ott, amikor úgy gondoltam, nézek neki valami felhasználási lehetőséget. Rövid kutakodás után meg is találtam a számomra tökéletes receptet, méghozzá itt.
Egyszerűnek és finomnak tűnt, de persze szokás szerint egy kicsit változtattam a recepten, így azt írom le, én hogyan készítettem.
Hozzávalók:
a tésztához:
- 28 dkg liszt
- 6 dkg zsír
- 1 dl tej
- 2 dkg élesztő
- 1 teáskanál cukor
- 1 teáskanál só
a töltelékhez:
- 1 csokor medvehagyma
- 5 dkg vaj
- 1, 5 evőkanál liszt
- 6 dkg krémsajt
- só
- őrölt bors
- 2 gerezd fokhagyma
- 1,5 dl tej
a tetejére:
- 1 kisebb tojás
- reszelt sajt
A tésztát és a tölteléket a sütés előtti napon készítettem el.
Egy tálba szitáltam a lisztet, hozzákevertem a sót, cukrot, és a meglangyosított zsírt. Az élesztőt feloldottam a meleg tejben és hozzáadtam a lisztes keverékhez. A robotgépem dagasztókarjával jól megdolgoztam a tésztát. Lefedtem és egy éjszakára hűtőbe tettem pihenni.
A töltelékhez megmostam, lecsöpögtettem és felaprítottam a medvehagymát. A felmelegített vajon néhány perc alatt megpároltam. Megszórtam liszttel, hozzáadtam a tejet és csomómentesre kevertem. Hozzáadtam a krémsajtot, a zúzott fokhagymát és pici sóval, őrölt borssal ízesítettem. A krémet szintén a hűtőbe helyeztem egy éjszakára.
Másnap a tésztát lisztezett deszkán jó nagy téglalappá nyújtottam és egyenletesen megkentem a medvehagymás töltelékkel. A tésztát jó szorosan feltekertem a hosszabbik oldala mentén. Kb. 2 cm széles darabokra vágtam és a vágott oldalukkal lefelé sütőpapírral bélelt tepsibe, nem túl szorosan egymás mellé helyeztem a csigákat. Felvert tojással megkentem és reszelt sajttal megszórtam a tetejüket.
Előmelegített sütőben 180 fokon szép pirosra sütöttem.
Pénteken készítettem el először, és akkora sikere volt, hogy ma már az újabb adag pihen a hűtőben. A tegnapi kakaóscsiga sütés után valami sósra vágytunk. :) Nem volt kérdés, hogy újra ezt süssem meg, mert pillanatok alatt el lehet fogyasztani, az elkészítése sem bonyolult. És persze ki kell használni azt a kevés időt, amíg medvehagyma kapható a piacon.
És akkor a változtatások az eredeti recepthez képest:
- Az eredeti receptben szezámmag is szerepel, amit őrölten kellene a tésztába gyúrni. Nekem sajnos nem volt otthon, így kihagytam és kicsit megnöveltem helyette a liszt mennyiségét.
- A krémsajtból egy 12,5 dkg-os dobozt vettem, annak a felét kevertem a krémbe 5 dkg helyett. Így a krémsajt másik fele pont a következő adagba lett elég.
- A süti tetejét reszelt sajttal szórtam meg mandulaforgács helyett.
- 1 gerezd fokhagyma helyett 2 gerezdet használtam, mivel nálunk hagymából-fokhagymából soha nem elég.
- Az első sütéskor még én is 2 teáskanál sót kevertem a tésztába, de a krémsajt sója és a krémbe szükséges só túl sok volt, így a második adagnál már csak 1 teáskanálra csökkentettem a tésztába keverendő mennyiséget.
Az eredeti recept alapján készülő süti is biztos finom, de Imi és Tomi szerint így volt tökéletes, ahogy én csináltam.
fú, hát ez istenien néz ki, nem kellett volna reggeli előtt elolvasni. én is nagyon szeretem a medvehagymát, de sose vettem, mert nem szeretek pénzt kiadni arra, amit kaszálni lehet némelyik erdőben:) de valahogy sosem futok bele:)
VálaszTörlésgyönyörűek lettek, és gondolom, ez a nagyon lassú hűtős kelés is sokat dobott rajta.
Hova tűnt innen a kommented Csincsilla?
VálaszTörlésHová tűnt DémonHill???
VálaszTörlésvalami baj van a bloggerrel hétfő este óta, eltűnnek bejegyzések, nem enged semmit, stb., stb.
VálaszTörlésRemek, nagyon guszta
VálaszTörlésTalán most már rendbejön a blogger.
VálaszTörlésCsincsilla, a kommentedben ami eltűnt említetted, hogy biztosan jót tett az egész napos hűtőben kelesztés a tésztának. Bevallom őszintén, én még soha nem hallottam olyanról, hogy élesztős tésztát hidegen kell tárolni egy éjszakára. De ezután többször is fogom alkalmazni, mert nagyon bejött ez a módszer :)
Szerintem én is kommenteltem már ide, de nem látom.
VálaszTörlésBea! Te egyre szebbeket készítesz, ez a tekercs annyira profi, hogy szóhoz se jutok tőle! Nagyon-nagyon ügyes vagy!
Nagyon guszta! Imádom a medvehagymát,most csináltam pestot először belőle.
VálaszTörlésBöbe, hogyan készül a medvehagymás pesto? :)
VálaszTörlés