
Mégis, Micike jóvoltából eljutnak hozzám a könyvújdonságok hírei az Alexandra Kiadó Könyvjelző című magazinján keresztül, és ebben találtam több érdekességet, köztük Hans Gerlach: Lekvárok és gyümölcszselék c. könyvét. A könyvből a Tökéletes sárgabarackdzsem receptjét jelentette meg az újság, és ezt most idemásolom, hogy jövő ilyenkor, amikor újból lekvárt akarok főzni, könnyen megtaláljam:
A tökéletes sárgabarckdzsem
Hozzávalók 1,1 literhez:
- 1,1 kg zamatos, de nem túl puha sárgabarack
- 10 dkg aszalt sárgabarack
- 2 citrom
- 80 dkg cukor
- 4 cl barackpálinka vagy narancslikőr (tetszés szerint)
- 10-15 levél citromverbéna (tetszés szerint)
1. A sárgabarackot megmossuk, szétnyitjuk, kimagozzuk. Tíz barackmagot diótörővel vagy kalapáccsal feltörünk. A magokat kis lábosban kevés vízben 1 percig forraljuk, szűrjük le, majd tegyük teatojásba vagy papír teafilterbe. Az aszalt sárgabarackot aprítsuk fel, és a friss sárgabarackkal együtt nagyobb edényben keverjük össze a cukorral. Az egyik citromot mossuk meg, szárítsuk le, héját reszeljük a gyümölcsökhöz. Mindkét citrom levét (8 cl-nek kell lennie) ugyancsak adjuk hozzá. Lógassuk bele a teatojást vagy a teafiltert a barackmagokkal, és lefedve legalább 12 órán át hagyjuk állni.
2. A keletkezett szirupot kellő méretű fazékba szűrjük, és 6-8 percig erős lángon felforraljuk. A szirupnak 105-106 fokosnak kell lennie. Ekkor hozzáadunk még darabolt sárgabarackot, és folytonos kevergetés mellett 5 percig főzzük. Elvégezzük a kocsonyásodási próbát. Ha a dzsem nem dermedne meg kellőképpen, még néhány percig főzzük, míg kocsonyásodni nem kezd. Már az illata alapján is észrevesszük, mikor van kész, a sárgabarack illatába némi karamelles árnyalat vegyül.
3. A lábost levesszük a tűzről, a teatojást kivesszük. A dzsemben elkeverjük a sárgabarack-pálinkát vagy a narancslikőrt. A forró vízzel kimosott üvegekbe 2-3 ciromverbéna-levélkét teszünk, teletöltjük dzsemmel, és az üvegeket azonnal lezárjuk.
Elkészítési idő: 90 perc
Pihentetési idő: 12 óra
Eltarthatóság: 12 hónap
Meg kell jegyeznem, hogy Csincsillától hallottam, hogy az eperlekvárját azzal az új módszerrel tette el idén, hogy a cukorral állni hagyott gyümölcsöt leszűrte, a levét felére beforralta, majd ezután tette bele a lekvárba a gyümölcsöt, hogy azzal már ne kelljen sokáig főzni.
Én viszont se nem így, se nem úgy, hanem nagymama módszerével tettem el idén kb. 7 kiló sárgabarackot: a gyümölcsöt leforráztam, lehúztam a héját, a magját kidobtam, majd lecukrozva éjszakára állni hagytam. (Ez az éjszakára állni hagyás volt az újdonság nálam.) Minden kiló kimagozott gyümölcshöz 30 dkg cukrot tettem. Másnap reggel a lekvárt jó sűrűre főztem, üvegekbe töltöttem és pár napra szárazdunsztba tettem. Jövőre kipróbálom ezt a barackmagos verziót, mert elképzelésem szerint nagyon finom lehet, karácsonyi ajándéknak például tökéletes.
A Vikinek félretett, de aztán a nagy melegben a lakásban pár nap alatt összeaszalódott, fonnyadt 10 szem sárgabarackból barackos-túrós lepényt sütöttem, de sajnos nem sikerült, pedig olyan jól indult! Csináltam még a héten őszibaracklevest is Tomi receptje alapján, azt meg azért nem tudom posztolni, mert fotózás előtt elfogyott az egész. Ha megismétlem, ígérem megtanítalak rá titeket is!
hűha, mikbe nem botlik az ember:) nagyon cukik lettek a lekvárok!!! erről jut eszembe, hogy az én második adagom számtalan üvege még mindig az ágyneműtartóban bujkál, ott felejtettem szegényeket.
VálaszTörlésa recept meg isteni, kíváncsi vagyok, mikor lesz rá időm? de akkor feltétlenül kipróbálom:) persze, jobb lenne megkóstolni előtte:)
igen, persze, én is így szeretném! :-)
VálaszTörlésBarackpálinka? Narancslikőr? Nem lesz egy kicsit sok a jóból? :) Ha nem végeztem volna idénre a baracklekvár eltevéssel, biztos ezzel próbálkoznék. Felkeltette az érdeklődésemet nagyon!
VálaszTörlésIsmét gyönyörűek lettek a lekvárjaid, Andi! Akárhogyan is főzöd be, mindig ugyanolyan szépek. Anyukám egyébként mindig úgy készíti, hogy előző nap kimagozza, és héjastól lecukrozza. Másnap pedig megfőzi. Nekem jobban tetszik a te régebbi módszered: héjat lehúzni és gyorsan összefőzni. :)
Bea, nekem is jobban tetszik a gyorsan-túllenni-rajta módszer! Csak most kicsit lusta voltam.
VálaszTörlésNem sok, nem sok, hidd el! Barackpálesz és narancslikőr sosem lehet sok. Persze le lehet cserélni ezeket. Szilvapálinkára. A lekvár helyett...