Oldalak
▼
2013. július 11., csütörtök
Meggypálinka
Bocs a képért, de sürgős. Nem az én receptem, Permanistától kaptam. Az elmúlt fél év során szépen megittuk az ő összes meggypálinkájukat, és nagyon-nagyon ízlett. Ergo nekem is kell csináljak. És ti is csinálhattok, mert még mindig van meggy bőven. A recept nagyon bonyolult, kimagozott meggyet kell rakni egy (vagy több) jó nagy üveg aljára, felönteni valami semleges ízű pálinkával, aztán nagy ívben elkerülni karácsonyig. Akkor le kell szűrni. A pálinkás meggyet elszopogatni a karácsonyi sütigyártás közben, a levét meg jól beosztani a következő karácsonyig. A szétosztogatást mi nem vállaljuk, meg fogjuk inni magunkban, titokban, mert annyira, de annyira jó. Nem likőr, mert nem nagyon édes, szépen érezni a pálinka meg a meggy ízét is, egyszerűen isteni. Az arányokról nem tudok mit mondani, csak úgy mutatva volt, szóval kérdezem is a receptgazdától, hogy jó így? Mert akkor még feltöltöm pálinkával. Vagy teszek még hozzá meggyet, ha az kell. Ne hagyjátok ki, tényleg fantasztikus.
Ha ezt egy közös ismerősünk olvasná, akkor meghallgathatnál egy közepes méretű előírást a pálinka mibenlétéről, mely előadás során számos alkalommal szerepelne a fermentáció kifejezés például.
VálaszTörlésA Te szerencséd az, hogy ezt ő nem olvassa. :D
Előadást akart lenni....nem előírást.
VálaszTörlésigen, tudom, hogy kicsit slamposan használom a magyar nyelvet:) de azért nagyon finom ez a nemtudommi:)
VálaszTörlésMegszólíttatván én is írhatnék mindenféle tudományos választ, de a lényege akkor is az volna, hogy a jó recept az, amit maga kísérletez ki az ember. Egyéni ízlések, ugye....
VálaszTörlésAz arányokhoz: ránézésre én kicsit több gyümölcsöt használok, de ez azért is van, mert imádom a melléktermékként keletkező, de nekem nagyon fontos fermentálódott meggyet.
Még egy fontos tanács: most még nem érdemes kóstolgatni, október-november táján lehet majd sejteni, hogy milyen is lesz majd a karácsonyi ünnepek gyógyszere. Amikor kezdek elviselhetetlenül pánikolni, hogy mi nem lesz kész, kapok belőle egy pohárkával- persze nem egyedül iszok, mert az hogyan nézne ki -, és mindjárt kisimulnak a dolgok.
Tisztelt Szerkesztő!
VálaszTörlésA színvonalas bejegyzései felkeltették az érdeklődésünket. Megköszönném ha kapcsolatfelvétel céljából elküldené az e-mail elérhetőségét a kzsolt@innofield.hu címre.
Az együttműködését előre is köszönöm.
Üdvözlettel:
Kovács Zsolt, Projektvezető
iNNOField Kft