Oldalak

2008. december 26., péntek

Házi bonbon


Na ezt most elég nehezen tudtam eldönteni, hogy bonbon, bombom, bombon, vagy hogy is kell írni. Az eredeti receptből nem tudtam puskázni, mert ott ezt a finomságot aszalt sárgabarackos mogyorós gombócnak nevezték - a hozzávalók miatt. Bár az idei karácsonyi készülődéskor eléggé el voltam csúszva a munkálatokkal, ezt a házi bonbont mindenképpen el akartam készíteni Micikének (lánykori nevén Évi) névnapjára!


Hozzávalók:
- 20 dkg aszalt sárgabarack
- 20 dkg darált mogyoró
- fél deci narancslikőr
- 1-2 evőkanál víz
- 2 evőkanál vaníliás porcukor
- 1 evőkanál barackdzsem
- a bevonáshoz rengeteg étcsoki


Az aszalt sárgabarackokat beáztattam kábé 0,5-1 deci felforrósított házi narancslikőrbe. Szerettem volna olyan ütősre készíteni most is, mint ahogy egyszer sikerült, amikor is Csincsillával jól becsiccsentettünk egy darab bonbon elfogyasztásától...

A mogyorót magam pucoltam, mert sokszor jártam mostanában úgy, hogy a pucolt mogyorónak (ami nem sózott, pörkölt, hanem csak sima) dohos íze volt, így hát nem mertem olyanból készíteni, mégiscsak ajándéknak készült elsősorban. Szóval a mogyorót megpucoltam, majd gyorsan lepihentem, mert ez aztán az igazán fárasztó munka, főleg a karácsonyi őrületben!

Ezután az aprítógéppel összeaprítottam a narancslikőrös aszalt sárgabarackokat az alkoholos lével együtt, majd beleöntöttem a megpucolt és megdarált mogyorót, és azzal is aprítottam, ameddig csak lehetett. Beledolgoztam a barackdzsemet, a porcukrot, és amikor már olyan sűrű massza lett belőle, hogy a kés csak önmagában forgott-forgott, elkezdtem a gombócok gyártását: egy kanállal kis adagot kivettem a masszából, egy marcipándarabkát belenyomtam, majd vizes kézzel gombóccá formáztam. Szépen egymás mellé tettem őket egy tálcára, és amikor elkészültem, a tálcát betettem a hűtőbe, hogy könnyebb legyen majd csokival bevonni.

Másnap 20 deka Szerencsi étcsokit gőz fölött felolvasztottam, egy pici vajat dobtam bele (de ezt nem is tudom miért kell), majd a gombócokat megúsztattam a forró csokiban. Kiemeltem és egy tálcán hagytam megszilárdulni a csokimázat.

A tetejére a Lidlben kapható cukrozott darált mogyorót, vagy pedig a Csincsillától kapott szépséges arany és ezüst színű gyöngyöket szórtam. Csodálatosan néznek ki! És jól mutatnak ezen a szép kis sütistálon is, amit Beáéktól kaptam. Köszönöm!

6 megjegyzés:

  1. kíváncsian várom az ajándékozott véleményét:) végigénekelte-e vajon az ünnepeket?

    VálaszTörlés
  2. Lehet, hogy nekem már nagyobb dózisra van szükségem, de most sajnos nem érzem elég ütősnek bonbont. Ma fogja megkapni az ajándékozott, úgyhogy még várnunk kell a véleményre, habár őt se lehet könnyen "kiütni" egy szimpla bonbonnal! :-)

    VálaszTörlés
  3. Én inkább retró papír-virslistál utánzatnak gondoltam azt a tányért, de a bonbonokkal még jobban mutat :)

    VálaszTörlés
  4. Igen, pont olyan, mint az a papírtálca, nekem a virsli nem jutott róla eszembe, de sokat gondolkodtam, hogy hol találkoztam már ilyen papírtálcával...

    VálaszTörlés
  5. a bonbon nattyon finom vót (illetve még van is egy kicsit, mert hagytam a tesómnak is). köszönöm szépen! "az ajándékozott"

    VálaszTörlés
  6. Nagyon szívesen és egészségetekre!!!

    VálaszTörlés