Csak egy kis változatosság kedvéért készítettem, és mert szerettem volna valami húsmenteset enni, de aztán Toma miatt nem mertem megkockáztatni, hogy kihagyom a sonkát. Az elkészítése épp annyi ideig tart és épp annyi mosogatnivalót hagy maga után, mint a többi gyors, de bonyolultabbnak tűnő vacsoránk: vágódeszka, serpenyő, sajtreszelő, kések, fakanál stb.
Szikkadt zsömléből kellene készíteni, de nekem csak friss volt, amit ma vásároltam a péknél. Ezért 10 percre kitettem a pultra, hogy száradjon kicsit. Azután levágtam a tetejét kábé az egyharmadánál, kikapargattam a belsejét, kicsit elmorzsoltam, száraz serpenyőben éppen csak megpirítottam. Átöntöttem egy tányérba, majd a serpenyőben olivaolajon egy fél fej apróra vágott lilahagymát fonnyasztottam, a serpenyő másik felében pedig egy felkockázott nagyobb paradicsomot. Amikor megfelelő volt, összekevertem őket. Ekkor hozzátettem a kis kockákra vágott sonkát, ezzel is még sütöttem egy ideig, sóztam, borsoztam.
Ezalatt felaprítottam egy csokor petrezselymet és rászórtam a tányéron várakozó pirított zsemlebélre. Lereszeltem kábé két evőkanyálnyi füstölt gomolyát, hozzáreszeltem másik két-három evőkanálnyi trappistát/goudát és a sajtokat egy felvert tojásba szépen belekevertem. Amikor a sonka is jól átsült, a serpenyőbe öntöttem a petrezselymes zsemlét és kis kevergetés után a sajtos tojást is a sonkás-paradicsomos-hagymás egyveleghez adtam, és kis ideig együtt sütöttem őket, épp csak addig, amíg kicsikét megszilárdult a tojás, hogy összetartsa a tölteléket. Egy 10 centis darab kígyóuborkát apró kockákra vágtam és minden további sütögetés nélkül hozzákevertem a töltelékehz.
Óvatosan a várakozó zsemlékbe töltöttem a cuccot. A képen jól látszik, milyen szépen bevonja a sajtos-tojás a pirított zsemledarabkákat, uborkát, sonkát ... nagyon guszta!
A kalapkákat visszatettem a helyükre, sós tejföllel megkentem, reszelt sajttal még megszórtam és 200 fokos sütőben 10 percig sütöttem.
Majonézzel és ketchuppal meglocsolva tálaltam. Annyira laktató, hogy nekem egy darab bőven elég volt!
agyament jól néz ki! és szinte semmi sem kell hozzá!
VálaszTörléscsak tunnám, honnan veszed az ötleteket, azt nem mond, hogy a nagy piros könyvben van ez is :) csudaszép
VálaszTörlésTITOK! :-)
VálaszTörlés