Most már egészen biztosan közeledik a tavasz! Abból derül ez ki számomra, hogy igen erős takarítási rohamaim vannak. Ez azt jelenti, hogy múlt hétvégén is és ezen a hétvégén is kirámoltam két-két konyhaszekrénypolcot, alaposan lesúroltam, és ha kellett, a tárolóedényeket is letörölgettem. (Persze ezt csak halkan mondom, mert manapság nem divat házimunkát végezni...) Na és az ilyen nagy pakolászás, rendrakás közben került a kezembe Anyuci receptgyűjteménye, ami rám maradt, de még nem volt időm alaposan átnézni őket: régi Nők Lapjából kivágott receptek, aláhúzva a fontosnak tartott gondolatokat, ahogy ő szokta (volt) olvasni még a regényeket is, esetleg még szép kézírásával ceruzával beleírva hasznos megjegyzéseit. Sok-sok érdekes, kipróbálandó receptet találtam, ezek közül az egyik ez a tejszínes-fűszeres csirke.
Az eredeti recept csirkedarabokat ír, de ez nálunk természetesen csakis csirkemellszeletekből képzelhető el, mindenki azzal készítse, amit szeret!
Összekevertem két púpozott evőkanál lisztet 1-1 kávéskanál pirospaprikával, sóval, őrölt borssal, majorannával, 1 késhegynyi őrölt köménnyel, 1 gerezd zúzott fokhagymával. Ebbe forgattam bele a csirkemellszeleteket, majd a sütőpapírral bélelt, de azért még kis olajjal megcsepegtetett tepsibe tettem. Egyenletesen elosztottam a husikon fél fej vékony karikára vágott hagymát, 2-3 jó nagy maréknyi reszelt sajtot. Ezután 2 deci tejfölt 2 deci tejszínnel és két evőkanál olivaolajjal jól elkevertem és a sajt tetejére kentem. A tepsit alufóliával letakartam és betoltam a 200 fokos sütőbe 40-50 percre, majd fólia nélkül még 250 fokon sütöttem 15 percig.
Szokás szerint krumplipürével, tejfölös uborkasalátával tálaltam. A képen úgy látszik, mintha túlságosan megbarnult volna, de mivel a tejfölös-tejszínes mártás alatt volt a sajt, így hát se nem lett kesernyés, se nem keményedett meg, sőt ezek a megbarnult részek voltak a legfinomabbak! Toma olyan lelkesen dicsérte, hogy kénytelen voltam megkóstolni egy féladagot így este 10 óra tájban egy korábban elfogyasztott hatalmas adag finom tésztavacsora után.
Nálunk is csakis csirkemell mehet...Nagy ritkán az alsócomb-de csakis fűszeresen ropogósra sütve, vagy megnyúzva. De 90% -ban a mell a nyerő:)
VálaszTörlésNálatok is a gyermek(ek) miatt? :-)
VálaszTörlésnagyon gusztusos. gondolom, rizzsel is ehető:)
VálaszTörlésnem túlságosan barna, hanem pont jó!
VálaszTörlésKöszi Micike!
VálaszTörlésCsincsilla, igen, én is gondolkodtam a rizsen, de aztán nem mertem... :-) De remélem, észrevetted az emlékeztetőt az uborkasalátára!!!
Drága Anyuci! Ilyen finomságokat hagyott rád :) Csodaszépe és bittos finom is.
VálaszTörlésIgen, és még egy csomó finomság receptjét! Majd szép sorban bemutatom őket :-)
VálaszTörléstegnap egyéb elfoglaltságaim miatt Rebeka főzött ebédet. Csirkemellből, valami nagyon finomat, nekem sajnos csak egy falat jutott belőle (brühühü), de hihetetlenül jóízű volt. Már épp fényképeztem volna le a blogba, amikor kiderült, hogy ezt csinálta meg:) szóval mi akkor már nem tesszük be:) Nagyon-nagyon finom volt. Mintha tett volna még rá paradicsomkockákat is a tetejére... de szerintem ez a recept volt. Köszi!!!
VálaszTörlésDe rendes Rebeka, milliószor puszilom, hogy elkészítette! Azért feltehettétek volna ti is!
VálaszTörlésállítólag Rebeka a múltkor nem ezt csinálta meg, de most aztán már tényleg, ő is, és annyira finom volt, hogy másnap rögtön csináltam egy dupla adagot. és ráadásul még gyors is nagyon.
VálaszTörlésJó, de akkor mit csinált múltkor?
VálaszTörlésNagyon örülök, hogy ízlett nektek is!