Oldalak

2009. május 19., kedd

Aranyérmes boraim


Ma Ivó névnap van, tehát nem eszünk, hanem iszunk. Az aranyérmes borokat Dezső unokabátyámtól kaptam húsvétkor, az aranyérmekről szóló cikket pedig Micike másolta nekem ki a Színes Magyarország című lapból. (Nem véletlenül figyelt fel a cikkre, hiszen az aranyérmes Menoir-t vele kóstoltam meg!) Beírom ide, mert nagyon büszke vagyok rá, hogy ilyen kiváló borokat kóstoltam már életemben...


"Arattak Dúzsi Tamás borai a rozék világbajnokságán


Három arany- és egy ezüstérmet nyert Dúzsi Tamás szekszárdi borász a cannes-i borversenyen. Ez igen megtisztelő, hiszen Dúzsi úr a világ legnevesebb bortermelő országainak résztvevőivel mérte össze erejét, és mind a négyféle rozéja érmet szerzett.

Dúzsi Tamás bortermelő vidékre született. Kicsi korában már megtanulta tisztelni a nemes nedűt, hiszen nagyszüleinek, szomszédjainak mind nagy szőlői voltak. Gyermekként rengeteg szüreten vett részt, még arra is emékszik: a régi időkben fateknőbe és nem puttonyba szedték az érett gyümölcsöt.

- Nagyon szeretem a munkámat, mindig is borász szerettem volna lenni, amit mi sem mutat jobban, minthogy borászati szakközépbe, mad főiskolára jártam - magyarázza Dúzsi Tamás. A cannes-i versenyt már régóta megrendezik, ott a világ midnen tájáról érkező rozéborokat értékeli a zsűri. Ez a megmérettetés a világ legnagyobb rozéversenye. Jómagam négy éve indulok rajta és eddig mindig kaptam érmet. Az idei verseny számomra a legeredményesebb, hiszen mind a négyféle boromat éremmel jutalmazta a zsűri.

A franciáknak kicsit más az ízlése, mint a magyaroknak, ők a testesebb, érettebb fajtákat kedvelik, szerintünk pedig a jó rozé könnyű és illatos, nem csak étel mellé kellemes fogasztani, hanem önmagában is jó kortyolgatni. Ezért lehet, hogy az általam legjobbnak ítélt boromra, a kékfrankosra kaptam az ezüstérmet. A Medonoir, a Cabernet Sauvignon és a Pinot Noir aranyat kapott."


Mint látjuk, ez a három borom marad még kóstolásra, a Cabernet Sauvignon, amit tesómmal fogok felbontani (ez is aranyérmes!), a Pinot Noirnak kitalálom még az alkalmat, amikor felbontom, és a Medonoir, ami nem látszik a képen, mert már megittuk Micikével, és nagyon-nagyon-finom volt.

A cikkben említett (ezüstérmes) kékfrankost is megkóstoltam már, sőt, tesóm is húzott egyet az üvegből és még az ezüst/aranyérem előtt megállapítottuk, hogy nagyon finom rozék!!! Dezső, te honnan tudtad ezt???


Még egy érdekesség a cikkből: "A versenyen egyébként a borászok nem vesznek részt, csak palackban küldik ki a nedűt. A zsűri nem látja, ki a termelő, hanem egy sorszámmal ellátott pohárból kóstolnak."

Fantasztikus, hogy Dezső jóvoltából nekem ilyen híres boraim vannak! Köszönöm még egyszer!

3 megjegyzés: