Oldalak

2009. május 17., vasárnap

Házi kenyér háromféle lisztből


Toma elfelejtette közölni, hogy holnap nem megy suliba, tehát nincs szüksége szendvicsre, úgyhogy gyorsan hajfestés előtt még bedagasztottam egy adag kenyértésztát, majd kitettem a jó meleg erkélyre megkelni, pont oda, ahol előzőleg napozás és krimiolvasás közben sikerült elszundítanom. Festés után pedig szépen megsütöttem a tökéletesen megkelt kenyérkéimet.



Tényleg, lehet, hogy már unalmas lesz ez a recept, mert csak a lisztfajtákat szoktam variálni, meg a péksütik formáját, különben minden ugyanaz:

- 50 dkg rétesliszt
- 10 dkg simaliszt
- 8 dkg teljes kiőrlésű grahamliszt
- 1/4 kocka élesztő
- 1 kávékanál cukor
- 2 kávéskanál só
- 2,5 dl tej
- 2 dl víz
- esetenként valamilyen mag (most egy kis fekete és fehér szezámmag)

A fentieket dagasztókarú robotgéppel összegyúrom, majd alaposan megdagasztom. A tálat kiolajozom, és ebbe az olajba jól beleforgatom a tésztát, hogy mindenütt bevonja az olaj. Folpackkal letakarom, hogy ne száradjon ki és meleg helyen duplájára kelesztem. Amikor megkelt, kicsit átgyúrom, az előre elképzelt formára formázom a tésztát és 200 fokos sütőben megsütöm.


Most nem zsömléket, hanem két darab veknit formáztam, aztán második kelesztés után lekentem a kissé felvert és felvizezett tojásfehérjével, bevágtam 3 helyen, és 200 fokon 20 perc alatt szép pirosra sütöttem. Ennyi! Csapó! :-)

5 megjegyzés:

  1. én járok suliba!!!! még vizsgáim is lesznek!!!!

    VálaszTörlés
  2. Nagyon szépek. Milyen a sütőd, hogyan sütöd benne a kenyeret, milyen tepsit használsz?

    VálaszTörlés
  3. Köszi Csincsilla és Hédi!
    Villanysütőm van, sütőlemezre teszek sütőpapírt (de tepsibe is tehetném) és 200 fokon sütöm. Próbáltam már úgy is, hogy a sütő aljába egy tepsi vizet tettem, hogy gőzben süljenek, az is nagyon jó volt. De ez nem mindig jut eszembe.

    VálaszTörlés