Valamelyik blogon olvastam (sajnos, nem emlékszem kinél – közben Lúdanyó megsúgta, hogy Moha talált rá) a Békás Kft.-ről. Hogy ott minden van, egészen jó áron. És ráadásul nekem nagyon közel is van (Békásmegyeren). Meg jön a karácsony, fel kell tölteni a csoki- és marcipánkészleteket. Ma korán reggel sikerült eljussak, végre, és tényleg fantasztikus a hely. A fél boltot haza tudtam volna hozni:) Barátságos árak, és barátságos eladók, szuper volt. (Sajnos majdnem minden csak nagy tételben van, két, két és fél kiló általában a legkisebb kiszerelés, szövetkezni kell valakivel.) Sikerült hazavonszolnom némi nem olvadós csokicseppet is, erre már nagyon rég vágytam, és gyorsan ki akartam próbálni. A recept Dorie Greenspan Baking című könyvéből való, semmi faxni, több tonna vaj, kis csoki és vanília. Délutáni kávéhoz isteni.
Hozzávalók:
- 2 csésze liszt
- 1 teáskanál só
- 3/4 teáskanál sütőpor
- 23 dkg szobahőmérsékletű vaj
- 1 csésze cukor (csak felet használtam)
- 2/3 csésze barna cukor (csak felet használtam)
- 2 teáskanál vaníliakivonat
- 2 nagy tojás
- 2 csésze csokicsepp
- 1 csésze dió vagy pekándió (a diónemevő lobby miatt kihagytam)
Melegítsük elő a sütőt 190 fokra. Egy nagyobb tálban gépi habverővel keverjük habosra a vajat, 1 percig közepes fokozaton. Adjuk hozzá a cukrokat, és keverjük további két percig. Adjuk hozzá a vaníliakivonatot, és egyesével a tojásokat. Minden tojással verjük további egy percig. Csökkentsük a fordulatszámot, és három részletben adagoljuk hozzá a száraz hozzávalókat (előtte keverjük össze egy tálban a lisztet, a sütőport és a sót). Alacsony fokozaton, vagy fakanállal keverjük hozzá a csokicseppeket meg a diót (ha nem hagyjuk ki:)).
Sütőpapírral bélelt tepsire vizes evőkanállal adagoljunk kisebb dió méretű gombóckákat. Hagyjunk közöttük helyet, mert el fognak majd terülni.
Középső rácson, egyesével süssük a sütőlapokat, 12 percig (nekem kicsit pontatlan a sütőm, 10 perc elég volt). Át kell sütni, de ne szárítsuk ki nagyon. Amikor már szép aranybarna a széle, akkor van kész. Vegyük ki, és hagyjuk állni egy percig, utána egy szélesebb késsel emeljük rácsra hűlni.
Finom nagyon, nem hiszem, hogy sokáig eláll...
Betojok, mikó sütöttél??? Most már tuti, hogy minikonyhát üzemeltetsz a szobádban :)
VálaszTörlésmi az a csokikcsepp? fényképez le azt is!!! :)
VálaszTörlésKérek én is olvadós csokicseppet fél kilót!!!
VálaszTörlésFantasztikus vagy!
http://mohakonyha.blogspot.com/
VálaszTörlésMoha írt róla.
pont hogy NEMOLVADÓS!!! teeee! és én is kérek!
VálaszTörlésTök jól néz ki! Ezt én is meg akarom csinálni! A csokicseppek (hátazmegmicsoda?) helyett lehet csokidarabokat is használni?
VálaszTörlésMúlt héten megcsináltam innen a banános-csokis muffint! Isteni, azt kell hogy mondjam. Az eddigiek közül az egyik legjobb!
Jaaaa, nem tudok olvasni! Nemolvadósat vett nekem is Csincsilla fél kilót! Majd adok belőle. :-) Vagy megkérjük Csincsillát, hogy vegyen még :-D!
VálaszTörlésMazsolino, válaszolok Csincsilla helyett, mert ő hétvégén nem szokot blogozni, és hátha neked sürgős az ügy, szóval lehet csokidarabokkal is!
VálaszTörlésOlyan ez a csokicsepp, hogy fogod magad és veszel mondjuk két kilót?
VálaszTörlésHát, Hédi, ebben a boltban, amit Csincsilla belinkelt, csakis kétkilós kiszerelésben lehet kapni. Tavaly karácsony táján vettem a Lidlben egy kis dobozzal, és azt szórtam bele a vakondtúrás tortába. Szóval van olyan hely, ahol kisebb kiszerelésben is kapható.
VálaszTörlésKöszi Andi, aranyos vagy!! :)
VálaszTörlésIgen, lehet csinálni csokiból is, csak az kicsit más lesz, kinézetre, mert az jobban morzsálódik, jobban olvad, el is színezi a tésztát. De az is nagyon finom, csak kicsit más.
VálaszTörlésÉs ebben a boltban két kiló a legkisebb kiszerelés, 1063 Ft/kg. Szóval nem túl drága, és nekem ízlik. Sokáig eláll, nálunk biztos el fog fogyni hamar:)