Nagyon tetszik az elnevezés, de nem én vagyok a keresztanyuka, hanem kicsi Vú, akitől pár hónappal ezelőtt lementettem ezt a receptet. Azért keltette fel az érdeklődésemet, mert rengeteg tojásfehérjém van nekem is a mélyhűtőben, amit jó lenne valamire értelmesen felhasználni. Így hát a mai nap lett ennek a kísérletnek a napja. Márton-napi libát pedig akkor fogok enni, ha végre nem felejtem el megkóstolni a Csincsillától kapott ludaskásámat, azaz holnap. Ezt annyira várom már!
Hozzávalók:
- 1 tojás
- 6 tojásfehérje
- 4 ek. zsemlemorzsa
- 10 dkg reszelt parmezán (nálam 5 dkg)
- 10 dkg reszelt trappista v. gouda (nálam 15 dkg)
- só
- fehérbors
- fokhagyma
- 1 tojás
- 6 tojásfehérje
- 4 ek. zsemlemorzsa
- 10 dkg reszelt parmezán (nálam 5 dkg)
- 10 dkg reszelt trappista v. gouda (nálam 15 dkg)
- só
- fehérbors
- fokhagyma
- olaj a sütéshez
A tetejére: fokhagymás tejföl, reszelt sajt, ketchup, majonéz, stb.
A tojásfehérjéket felvertem kemény habbá, majd egy másik tálban az 1 db egész tojást alaposan elkevertem a sóval, borssal (fokhagymát elfelejtettem), és a 4 evőkanál zsemlemorzsával. Ezután egy fakanál segítségével óvatosan hozzákevertem a reszelt sajtokat, váltakozva a keményre vert tojásfehérje-habbal. A masszából egy serpenyőben kevés olajon kicsi lepénykéket sütöttem.
Tálaláskor megkentem fokhagymás tejföllel, a gyermeknek pedig feldíszítettem még ketchuppal, majonézzel, sajttal, de bármit tehetünk rá (akár sonkát, vagy egy szép szelet rántott húst!), lényeg, hogy megegye! Az én fiam még meg is dicsérte a végeredményt és annyiban igaza volt, hogy jó sok majonézzel még számomra is ehetővé tehető ez a vacsi.
Összegezve: nekem nem ízlett, sajnáltam a sok sajtot, viszont előnyére lehet mondani, hogy elhasználható vele jó sok tojásfehérje, hogy gyorsan elkészül, kevés a mosogatnivaló utána és hogy a gyereknek tulajdonképpen, összességében ízlett a dolog. Azt mondta, olyan, mint egy lángos. Ezért érdemes kipróbálni nektek is, aztán továbbfejleszteni. Különleges mártogatókkal, szószokkal, érdekes ízű, egyedi öntetekkel egyszer-egyszer biztosan jól el lehet adni otthon vacsorára. Ha nagyon muszáj...
de szép!!! pont ilyen esős napokra való, és tényleg ötpercesnek tűnik. tuti nálunk is lesz ilyen.
VálaszTörlésHa már tojásfehérje, nekem örök és elérhetetlen álmom a habcsók. Arra nincs valamilyen ötletetek? Sokszor próbáltam, de ilyen lapos kis izék lettek, amit alig lehetett a tepsiből kikaparni, igaz, hogy az íze remek.
VálaszTörlésHédi, még azon is gondolkodtam, amíg írtam a bejegyzést, hogy beírom, hogy tojásfehérjés próbálkozásaim után most aztán már tényleg kipróbálom a Pavlova tortát, habár a habcsókot se szeretem... A te kedvedért még habcsók-kísérleteket is hajlandó vagyok végezni!
VálaszTörlésSzerintem Csincsilla habcsókból is profi, úgyhogy biztos lesz ötlete.
de jól néz ki:))
VálaszTörlésés tényleg "tojásfehérje faló", amiből mindig olyan sok van nálam