- December 25-én a szüleimnél ebédelünk, ilyenkor nagyi is ott van. Anyu elkészíti a "hagyományos" ételeket; a tyúkhúslevest, a pulykát, a töltött káposztát (nagyi most rántott húst is hozott).
- December 26-án nálunk gyűlik össze a család nagyi nélkül. Én mindig valami újdonsággal várom őket, valami olyannal, amit azelőtt még nem készítettem nekik.
Csakhogy idén borult egy kicsit a rend. Tavaly karácsonykor csináltam először minestrone levest és ez akkora népszerűségnek örvendett, hogy idén ismét ezt főztem. Valamint újdonságnak a masszőr Zolink-féle sajttal-sonkával töltött pulykamellet készítettem. Tehát anyu nem csinálhatott pulykát, neki is valami újat kellett kitalálnia. Végül együttes erővel egy nagyon egyszerű ám annnál finomabb ételt szavaztunk meg, a meggyes karajt.
Hozzávalók (8 szelet húshoz):
- karaj
- 1 üveg meggybefőtt
- kb. 2 dl vörösbor
- 2-3 fej lilahagyma
- só, bors, gyömbérpor
A karajszeletek mindkét oldalát - klopfolás után - borsozzuk, gyömbérporral beszórjuk. Egy jénai tálba karikákra szelt lilahagymával rétegezve lerakjuk. A meggybefőtt kb. 2 dl levével és a vörösborral felöntjük és egy napig hűtőben pácoljuk.
Másnap leszűrjük a páclevet és leszedjük a lilahagyma karikákat a húsról. A húszeletek mindkét oldalát olajban hirtelen megsütjük, aztán egy másik lábasba áttesszük. Ráöntjük a leszűrt páclevet és a pecsenyelevet és fedő alatt lassú tűzön puhára pároljuk. Félidőben sózzuk.
Meggybefőttel tálaljuk.
Igaz, hogy a recept nem ír semmit a lilahagyma további felhasználásáról, de mi nem tudtunk ellenállni neki és a meggybefőtt mellé még azt is szedtünk a tányérunkra. Grillezve vagy megpárolva még finomabb lett volna, de nem panaszkodom. Így is elnyerte mindenki tetszését ez az étel.
Boldog, örömökben, egészségben, finom étkekben és nagy szeretetben gazdag új évet kívánok mindenkinek!
VálaszTörlésA kajákhoz egyenlőre nem tudok nagyon hozzászólni, mert állandóan jól vagyok lakva. :) De mindenkinek dicséret jár, gratula, továbbra is tök jó dolgok kerülnek fel a blogra!
És milyen szép szaftos a husi!
VálaszTörlésMazsolino, köszönjük! :-)
igen, nagyon csábítónak néz ki:) párolt hús, meggy, vörösbor, krumplipüré, hát, elég jó kis összeállítás, nem lehet rossz!
VálaszTörlés