A recept innen van. És ott megnézhető egy rendes fotó is az ételről:)
Annyira hideg volt az elmúlt napokban, meg ez a sok hó és jég, nagyon vágytam valami jó fűszeres, kicsit csípős, melegítő ételre. Ez pont jónak tűnt. És hogy péntek este letudjam a hétvégi főzés nagyját, rögtön dupla adaggal indítottam. Egzotikus, erősen fűszeres étel kipróbálására és bevezetésére ez a legjobb alkalom, lehetőleg semmi mást ne kínáljunk mellette, biztos siker. A főzést egy helyi fűszerboltban érdemes megkezdeni, mert több tonna fűszer és csípős paprika kell hozzá.
Hozzávalók nyolc emberes adaghoz:
- 350 gramm basmati rizs (jázminrizst használtam hozzá, az volt otthon)
- 6 evőkanál étolaj (libazsírt használtam helyette)
- 2 kg apró csirkecomb, kettévágva
- 4 evőkanál karibi fűszerkeverék, ld. a recept végén
- só, bors
- 2 hagyma felkockázva
- 4 darab kaliforniai paprika, ha lehet, két zöld és két piros, én csak pirosat használtam
- 4 fokhagymagerezd
- 12 darab szétnyomott borókabogyó
- 1 teáskanál kurkuma
- 4 cm friss gyömbér
- 2 erős csilipaprika, vékonyan felkarikázva (2 teáskanál olajos török erős paprikát használtam helyette)
- 1,2 liter tyúkleves
- 6 ág friss kakukkfű
- 4 darab babérlevél
- 200 gramm csilikrémmel töltött olívabogyó
- zöld citrom a tálaláshoz (ezt egyszerűen elfelejtettem)
Beáztattam a római tálat. A rizst több vízben megmossuk, és megszárítjuk. A csirkedarabokat sózzuk, borsozzuk és megforgatjuk a karibi fűszerkeverékben.
A libazsírt felforrósítjuk egy nagy serpenyőben (olyan kéne, amelyiket aztán be tudunk tenni a sütőbe, nekem nincs ilyen nagy, szóval egy nagy lábast használtam, és a végén átpakoltam mindent egy pataki tálba meg egy nagy jénaiba). A fűszeres csirkedarabokat több részletben barnára sütjük, félretesszük. Helyettük betesszük a lábasba csíkokra (kockákra) vágott paprikát, a hagymát és a szétnyomott fokhagymát, és puhára pároljuk. Hozzáadjuk a szétnyomott borókabogyókat, a kurkumát, a csilit és a finomra reszelt gyömbért, és egy percig kevergetve pirítjuk.
Ennyi volt az előkészítés, most jöhet az összerakás. Nekem két tálba fért el a nyolc adag, és sajnos, nem fért be egyszerre a sütőbe, szóval egymás után sültek csak meg.
A tálakat vékonyan kikentem libazsírral, szétosztottam közöttük a zöldséges ragut, és igazságosan megfelezve rájuk pakoltam a csirkealkatrészeket is. A tetejére jöhetett a fele-fele rizs, és leöntöttem a húslevessel. A tetejükre fektettem két-két babérlevelet, és néhány ág friss kakukkfüvet (valamiért még mindig él a kertből telelni behozott kakukkfüvünk, ilyenkorra már rég el szokott halálozni).
190 fokos sütőben, fedő alatt elvileg 40-45 percig sütjük, nekem olyan 70 perc kellett. A sütési idő vége felé kivesszük, és belekeverjük a felkarikázott olívabogyókat. Amikor kivettem a sütőből, még kicsit bebugyoláltam egy asztalterítőbe, csakhogy a rizs jobban érezze magát.
Karibi fűszerkeverék:
- 1 evőkanál őrölt gyömbér
- 1 evőkanál hagymapor (ezt kihagytam, azt sem tudom, létezik-e ez nálunk)
- 1 teáskanál őrölt mustármag
- másfél teáskanál őrölt pimentó paprika (őrölt erős paprikát használtam helyette)
- másfél teáskanál szárított kakukkfű
- 1 teáskanál őrölt extra erős chili
- 1 teáskanál fokhagymapor
- 1 teáskanál szegfűbors, őrölve
- fél teáskanál durvára őrölt fekete bors
- 1 teáskanál őrölt paprika
- 1 teáskanál őrölt koriander
(Nagyon remélem, hogy minden fűszert jól fordítottam... ritkán olvasok németül recepteket...)
Nekem ez a mennyiség pont elég volt a dupla adaghoz, valamicske maradt belőle, azt rászórtam még a rizs tetejére.
És akkor a hogyan tetszett.
Az első adag, miután belekevertem a jő csípős olívabogyót, melegen ehetetlenül csípős lett. A másodikba így aztán már nem is mertem beletenni. És ráadásul egyáltalán nem hozta azt az ízorgiát, amire vágytam. Szóval kicsit aggódtam, hogy mi lesz vele, mert a kutyáknak is túl erős volt. De aztán napról napra jobb lett, vasárnap némi hideg tejföllel már az ehetetlenül erősnek nyilvánított rész is teljesen ehető volt:) És nem maradt belőle egy morzsa sem, mondjuk, más főtt étel nem volt, de lehetett volna szendvicset is enni... Jövőre, nagy hóban és hidegben, azt hiszem, lesz még ismétlés.
Júj de jól hangzik, ez pont nekemvaló! Kár, hogy felfalták!
VálaszTörlésSikerült érzékeltetned a leírással, hogy mennyire csípős lehetett. Meg is borzongtam, amíg olvastam. :)
VálaszTörlés