Oldalak

2010. november 16., kedd

Lebbencsleves

Ezer éve ettem utoljára lebbencslevest, ezért is örültem neki annyira, amikor Imi feldobta ötletként, amikor a hétvégi menün agyaltam. Mivel én magam még soha nem főztem, de tudtam, hogy milyen ízt szeretnék elérni és milyen hozzávalókból szeretném készíteni, ezért elkezdtem keresgélni a netes receptek között és Palócprovence-nél találtam meg a legszimpatikusabbat. 

Linkeljetek át az ő oldalára, ahol nagyon hasznos információkat olvashatunk a lebbencstésztáról. Így legalább tudom, hogy miről kapta a nevét ez a leves. 


Picit módosítottam Palócprovence receptjén, ezért az én levesem hozzávalóit írom le:

- 10 dkg füstölt szalonna (3 félét tettem bele)
- fél szál csípős kolbász (nagyon csípőset sikerült kifognom)
- 1 fej hagyma
- 15-20 dkg lebbencstészta
- pirospaprika
- 3 nagyobb krumpli
- 1 paradicsom
- 1 paprika
- só, bors
- tejföl a tálaláshoz



A szalonnákat felkockáztam, kiolvasztottam a zsírját. Ebben megpirítottam a karikára vágott kolbászt. A szalonnát és a kolbászt kiemeltem a zsírból, amin üvegesre pároltam a felaprított hagymát.  Beleszórtam a nagy darab lebbencstésztákat és kevergetve kissé megpirítottam.

Itt jegyzem meg, hogy legközelebb valahogy máshogyan kell csinálnom ezt a részt. Lehetséges, hogy a zsír volt kevés a tészta alatt, de mire normálisan megpirult volna, addigra a hagyma majdnem odaégett. Nem mertem kockáztatni, inkább halvány színű maradt a tészta.

A tésztát megszórtam pirospaprikával, felöntöttem bőven vízzel. Belekevertem a kis kockára vágott paradicsomot és paprikát és hozzáadtam a meghámozott, felkockázott krumplit is. Sóval, borssal ízesítettem és addig főztem, amíg a krumpli teljesen megpuhult. Ekkor visszatettem bele a szalonna- és kolbászdarabkákat és még 5 percig főztem.


Azonnal, forrón tálaljuk. Számomra elengedhetetlen, hogy a tányéromban tejfölt keverjek bele, lágyítja egy kicsit a nehéz, fűszeres ízét.

Nekem nem kellett külön csípős paprikát beletenni, ahogy Palócprovence írja, mert a Tóalmási tüzes kolbász megtette a magáét. Utána tűzokádó (hétfejű) sárkánynak éreztem magamat... :)

5 megjegyzés:

  1. Jaj de jó, hogy feltetted ezt Bea, nagyon hosszú ideig a listámon volt, hogy elkészítem, de aztán valahogy elmaradt. Ha így folytatod, hamarosan megint szünetet kell tartanom a blogolásban, hogy meg tudjam főzni a sok finomságot, amit feltettetek.

    VálaszTörlés
  2. Még sosem ettem, de ki fogom próbálni

    VálaszTörlés
  3. azért jó kis ütős leves lett, a háromféle szalonnával meg a kolbásszal:)

    VálaszTörlés
  4. Nekem a csipős nem kellene bele, de amúgy nagyon étvágygerjesztő!! Szeretem a lebbencslevest. :) Jó, hogy épp ebédelek. :)

    VálaszTörlés
  5. Andi, úgy látszik, megint sikerült olvasnom a gondolatodban. :)

    Bianka, feltétlenül próbáld ki, nagyon finom, magyaros étel.

    Csincsilla, elárulom, hogy ez után már csak mákos tésztát tudtunk enni :)

    Tesókám, én most jöttem rá igazán, milyen finom is ez a leves. Nem is tudtam, hogy te is szereted. Azért (majdnem) 25 év után jó ilyen dolgokat megtudni rólad :)

    VálaszTörlés