Oldalak

2009. április 27., hétfő

Spenótos paccheri


Ha valaki nem tudná, a paccheri egy cső alakú olasz tészta, ami leginkább a canellonira hasonlít, csak kábé egyharmad hosszúságú. Én se ismertem eddig ezt a tésztát, de beindította a fantáziámat, amikor Culinarisban tett látogatásunkkor Marcsi felhívta rá a figyelmemet. Ezen a tésztán kívül még sokféle érdekes dolgot kaptam onnan Marcsitól, amik hamarosan szerepelni fognak itt a blogban. Elsőként a paccheri és a ricotta.


Sok helyen kerestem receptet a ricottára és a canellonira (gondoltam, ez gyakoribb, mint a paccheri), és erre a spenótos canellonira esett a választásom, úgyis nyakunkon a spenótszezon! A piacon a kedvenc nénim odaadta a spenótot 400 Ft-ért, tehát kezdődhetett a kísérlet.


Azt tapasztaltam, ez az étel nem egy munkában megfáradt, gyermekét egyedül nevelő anyának való hétköznap esti gyors vacsora. Másfél órát töltöttem el az elkészítéssel, pedig a spenótot már előző nap megtisztítottam és megmostam, a hűtőben, szűrőben lecsöpögtetve várt sorára... Úgy képzelem, hogy egy olasz mamma, aki nem jár el dolgozni, családját reggel 8-kor útnak indítja a munkába és az iskolába, gyorsan rendet rak, majd fogadja egy röpke pásztorórára szeretőjét, s amint megszabadul tőle, már nincs is más dolga a délelőtt folyamán, mint előállítani ezt az ebédet. A pásztorórán elandalodva szívesen töltögeti órákig ezeket a kis tésztahengereket, és mire a családfő és a gyerekek hazaérnek, már minden tökéletes fokhagymaszagban úszik! (Elnézést az olasz mammáktól, ha sértő bármelyik feltételezés!)


Öt óra körül kezdtem neki és fél 7-kor került a sütőbe a jénai tál a töltött paccherikkel.

Hozzávalók:

- 3-4 canellonicső/fő (hát ebből háromszor annyi)
- 1 kg spenót
- 50 dkg ricotta
- 2 tojássárgája
- 1 nagy vagy 2 kis doboz paradicsompüré (vagy házi paradicsomlé)
- 2 gerezd fokhagyma (vagy több!!!)
- egy csomag pármai jellegű sonka (nálam ilyen nincs, tehát amit találtam a mélyhűtőben: egy kis füstölt, egy kis sima)
- 5 dkg parmezán
- 1 csomag füstölt scarmorza (jó lesz nekem trappista is)
- só
- bors
- szerecsendió
- olivaolaj

Csak féladagot készítettem, tehát minden hozzávalót feleztem, és így is jó nagy adag lett belőle, legalább 4 evésre elég szerintem egy kisétkű embernek. Egy sorba 5 db fért el, és én csak 4 db-ot bírtam megenni. (De most megint éhes vagyok!)


Előző nap megtisztítottam a spenótot, majd többször váltott vízben megmostam, egy óriási szűrőben hagytam lecsöpögni, és betettem a hűtőbe.

Másnap a spenótot csíkokra vágtam és egy serpenyőben 1-2-3 löttyintésnyi olivaolajon megpároltam. Félretettem egy keverőtálban hűlni, és addig ugyanebben a serpenyőben kicsi olivaolajon egy gerezd apróra vágott fokhagymát megfuttattam, majd felöntöttem 7 deci paradicsomlével, meg egy kis vízzel. Sóztam, borsoztam, és még cukrot is szórtam bele, szerintem nagyon jót tett neki!

Amíg a paradicsomlé rotyogott, a kihűlt spenótot összekevertem a ricottával, a tojássárgával, reszelt parmezánnal, reszelt fokhagymával, apró kockákra vágott sonkával, sóval, borssal, szerecsendióval. Kézzel beletömködtem a tölteléket a paccherikbe, és szépen felsorakoztattam őket egymás mellé egy kiolajozott jénaiban. Amikor a töltelék elfogyott, ráöntöttem a paradicsommártást is. Ha maradt volna töltelék, rá lehetett volna kenni a paccherikre.


180 fokos sütőben sütöttem 40 percig, majd megszórtam reszelt trappistával és sütöttem újabb 8 percig, éppen csak annyi ideig, amíg a sajt szépen ráolvadt a tésztára.


A tányéron még meg lehet hinteni reszelt parmezánnal, én ezt elfelejtettem, s ehelyett gyorsan megkóstoltam és nagyon finomnak találtam! Ha valaki nem szereti a paradicsomszószt, az besamel mártással is helyettesíthető.


11 megjegyzés:

  1. na végre! már azt hittem, elfelejtetted! isteni lehet! de tényleg egy kicsit munkásnak tűnik:)

    VálaszTörlés
  2. Nagyon klassz!! És tényleg a paradicsomszószt helyettesíthetem ha jó anyuka akarok lenni!! Ügyi vagy!(maradt esetleg belőle???)

    VálaszTörlés
  3. Hűűű, de jól néz ki! De nem hiszem, hogy mostanában meg fogom csinálni, sajnos elég időigényesnek tűnik számomra :(

    VálaszTörlés
  4. Szerintem ha egy személynek való adagot készítetek, az megvan félóra alatt! :-)

    VálaszTörlés
  5. nagyon-nagyon-nagyon-NAGYON- n a g y o n jól néz ki:D biztos isteni vót! 5 azaz öt pont!! (vagy 10 ki melyiket nézi...:D)

    VálaszTörlés
  6. Köszi Mazsi, tudtam, hogy értékelni fogod! :-)

    VálaszTörlés
  7. Hát elájultam, Zokni most nyalt föl! Csudaszépen néz ki! Megérte a pepecs!!

    VálaszTörlés
  8. Én meg inkább (persze imádom a gazdit nyal-nyal))ezt nyalogattam vóna :) Szegény kis kosztoska vagyok, bár nem panaszkodom, me Somi néni főztjét kaptam ma vacsira,de pssssszt Somi néni meg ne tudja.

    VálaszTörlés
  9. Nagyon-nagyon-NAGYON- n a g y o n finom volt:D miközben ettem azon gondolkodtam, h egy kicsit lasagna-s, szerintem nagyon fini lenne úgy is.szerintem a besamel is illene hozzá (nem paradicsom nálkül, hanem együtt az összes).
    lényeg h nagyon fini:))

    VálaszTörlés
  10. Jaj Segebaga, te milyen bolond vagy a Zokniddal együtt!
    Mazsi, szeretném részletesen kitárgyalni a témát msn-en...

    VálaszTörlés