2008. szeptember 4., csütörtök

Paradicsomlé


Megint nagy befőzésben vagyok, mert eljött a paradicsom eltevésének az ideje. Ez úgy szokott kezdődni, hogy Anyuci telefonál: "Kisandreám, már lehet kapni befőzőparadicsomot!" ... sajnos idén egyedül kellett rájönnöm, hogy itt az idő. Tavaly 42 kilót tettem el, és mind elfogyott, idén már el van téve 20 kiló! Mazsi rendszeresen készít paradicsomos szószt tésztájára az én paradicsomomból és Viki és elég gyakran használja nagy örömömre. Remélem, jövő héten tudom folytatni az eltevést (kérem az üres paradicsomosüvegeket szombatra!).

Szeretem ezt befőzni, mert nagyon haladós munka. Egyszerre 5 kilóval szoktam foglalkozni és úgy csinálom, ahogy annak idején Anyuci lediktálta. A paradicsomokat megmosom, feldarabolom. Az a jó benne, hogy nem kell magozni, pucolni, hámozni, egyforma szép darabokra vágni. Addig főzöm, amíg ráncosodni nem kezd a héja (ez körülbelül 10 perc ebben a speciális, gyorsan melegedő lábosban).




Ezután még forrón átpaszírozom ezzel a szuper géppel (elektromos húsdaráló gyümölcspaszírozó kiegészítővel). Nem tudom, vannak-e olyanok az olvasók között, akik tettek el életükben paradicsomlét és esetleg emlékeznek még a kézi paszírozókra, hogy azok mennyi szemetet csináltak! És hogy mindent összefröcsköltek! És mennyi ideig tartott velük a paszírozás! Az én gépem kábé 5 perc alatt átnyom 5 kilót és ennyi szemetet csinál a 2x5 kilóból:




Hányszor mondtam Anyucinak, ne szenvedjen a kézi paszírozással, átviszem a gépet és pikk-pakk átnyomjuk az ő kis miniadagját, de sose engedte, nem akart engem fárasztani. Aztán tavaly beleegyezett, hogy idén együtt tegyük el a paradicsomját, de erre már sajnos nem került sor.

Szóval, az átpaszírozott forró paradicsomlét visszaöntöm a lábosba, visszateszem a tűzre és még 20-30 percig főzöm - a recept szerint, de én nem szoktam csak 5-10 percig. Forrón üvegekbe töltöm, amelyiknek nincs teteje, azt celofánnal lekötözöm. Nagyon szeretem hallani ahogy szárad és húzódik a celofán, olyan mint a szú percegése. Aztán egyenként újságpapírba csomagolom az üvegeket és beteszem a dunsztba. 5 kiló paradicsomból kábé 4 liter lé lesz. És igen, nem tévedés, nem szoktam tartósítószert tenni bele, és még soha, egyetlenegy se romlott meg. De persze felbontás után gyorsan el kell használni, mert akkor már nem bír ki egy pár napnál többet.



Akár egy hétig is meleg szokott maradni a dunsztban, de most nem lesz rá ennyi ideje, mert szombaton szülinapi bulit tartok és muszáj lesz szép rendet csinálni, ehhez el kell pakolnom a fotelből, székből a pokrócba bugyolált parikat.

8 megjegyzés:

Névtelen írta...

Hmm...nagyon jól néz ki és biztos finom is, mint minden amit te csinálsz, Andi!
Tatához átvittünk egy halom üveget a héten, van közte 2-3 db szörpös/paradicsomlés is!

Andi írta...

Köszönöm! Nagyon köszönöm!

Névtelen írta...

máris indulok az üvegekkel!! istenem lesz idén is paradicsomom, nem hiszem el!!

Névtelen írta...

jajdejóóó!!!!
magában is szoktam ám inni, egy kis borssal és sóval megfűszerezem és mikróban megmelegítem és tv előtt nasiként nagyon jól szokott esni!!! :):)
csak anyu mindig kiabál, h ne erre pazaroljam (ugye nem pazarlás????)

Andi írta...

Dehogy pazarlás!

Névtelen írta...

küld már el légyszi e-mailon a húsdarálód márkáját (ha jól látom Bosch) és a hozzá kapcsolható gyümölcsprés cikkszámát, mert én is sokat kínlódok a paradicsompaszírozással. Nagyon tetszik a blogod, véletlenül kerültem ide gyjucusfreemail.hu

köszi

jucus

zsuzsika írta...

Szia Andi!
Tök jó a blogotok, hasznosítom amiket írtok, most fogok paradicsomlevet eltenni, köszi az e.mailt!!
Élvezettel olvaslak titeket!
Üdv: Zsuzsika

Andi írta...

Szia Zsuzsika, nagyon szívesen és nagyon örülök!