Oldalak

2009. április 13., hétfő

Vakondtúrás torta


Fiamat szerettem volna meglepni egy házi vakondtúrás tortával tegnapi vidám közös kertészkedésünk emlékére. A vakondtúrás torta az Amatőr kerti naplóban olvasott fess fiatalemberről (a vakondról) jutott eszembe, és mert Toma nagyon szereti a dobozos változatot. Csakhogy én egy vegyszermentesebb tortával szerettem volna meglepni, ezért rákerestem az interneten és bárhonnan közelítettem, mindig Mennyei Manna receptjéhez lyukadtam ki. (Érdemes rákattintani, annyira jópofa az ő tortája!)


Mint tudjuk, pár nappal ezelőtt megfogadtam, hogy soha többé nem sütök olyan sütit, amiben nincs megadva a pontos tepsiméret, a pontos hőfok, sütési időtartam, ahol a keményre felvert tojásfehérjét finoman bele kell forgatni a ragacsba és főleg ahol TŰPRÓBA van! Így hát neki is álltam ennek a rém egyszerű tortának: felvertem a tojásfehérjét kemény habbá... De ne szaladjunk így előre, lássuk a hozzávalókat:


Hozzávalók a tésztához:
- 5 tojás
- 80 g (4 ek) kristálycukor
- 1 dl étolaj (ezt speciel kifelejtettem!)
- 100 g (5 ek) finomliszt
- 40 g (2 ek) kakaópor
- 1 cs sütőpor

Töltelék:
- 5 dl habtejszín
- 2 ek porcukor
- 2 cs habfixáló
- 80 g csokilencse vagy kakaós tortadara, vagy reszelt étcsokoládé
- 3-4 db banán
- citromlé (ezt is elfelejtettem!)

Találkoztam olyan recepttel is, ahol a tejszínhabhoz még hidegen kikeverhető banánpudingot is adtak, de én pont a sok műanyagot szerettem volna kikerülni, így hát nem azt választottam.


Először kivajaztam és kiliszteztem a kapcsos tortaformámat, az aljába sütőpapírt vágtam. A recept 26 centis formát ad meg, de nekem csak egyféle van, tehát nem mértem le, hogy ne idegesítsem magam még ezen is!

Felvertem az 5 tojás fehérjét egy csipet sóval kemény habbá. Félretettem egy tányérban, majd ugyanebben az edényben felhabosítottam az 5 tojás sárgáját a cukorral. (Ekkor kellett volna az olajat belecsurgatni, de ezt elfelejtettem nagy izgalmamban!) A lisztet, kakaóport és a sütőport összekevertem, majd a tojásfehérje-habot és a lisztes keveréket váltakozva hozzáadtam a cukros tojáshoz. Átöntöttem a várakozó tortaformába (és ekkor jutott eszembe, hogy vajon az olajat mikor kellett volna hozzáadni a tésztához?), és 180 fokos sütőben 20 perc alatt megsütöttem. Nem mertem tovább bent hagyni, bár az eredeti recept 30 percet ír közepes hőfokon.

Amikor a süti megsült, félretettem egy rácsra kihűlni. Amikor kihűlt kikapartam (hol kézzel, hol kiskanállal) a belsejét úgy, hogy 1 cm-es peremet hagytam a tortának, és a kikapart dortadarabkákat durvára morzsoltam.

Ezután következett a tejszín, amit először elkevertem a két evőkanál porcukorral, majd félig felvertem és ekkor adtam hozzá a két csomag habfixálót és tovább vertem. Amikor jó kemény lett a hab, 80 g csokidarabkát kevertem el benne lyukas fakanállal.

A kikapart tortába elhelyeztem 3 és fél banánt, a maradék fél banánt apróra vágva belekevertem a habba, majd habot a banánok tetejére halmoztam. Betakartam a szétmorzsolt tésztával, és jól rányomkodtam. Egy jó fél napra a hűtőbe tettem, hogy kicsit felpuhuljon a tészta.

És sikerült! És nagyon finom lett! (Érdemes az eredeti receptet is tanulmányozni, kicsit precízebb ott a leírás!) Fiam nagyon örült neki!
Mivel kisvakondot nem tudtam hirtelen a tortám tetejére varázsolni, Hédi és Ági blogjából loptam egyet! :-)

22 megjegyzés:

  1. aszittem dobozosat csinátá! nem mondtad, hogy minden saját! :) holnap hozzá!

    VálaszTörlés
  2. de mekkérdeztem tomát és nem engedte hogy vigyek!
    Póbálok lopni egy kicsit!

    VálaszTörlés
  3. irigy! akkoakkoakkoakko... kitanálok valami büntit!

    VálaszTörlés
  4. mosmá kicsit álmos vagy hozzá, mi?

    VálaszTörlés
  5. jajdejó végre sikerül!!!!! úúúgy izgultam, nehogy megint kudarcélményed legyen :)

    VálaszTörlés
  6. jah és énis szeretnék egy kis kóstolót.....8) <--ez egy kikerekített szemű pislogósfej akar lenni

    VálaszTörlés
  7. értem! köszi, hogy izgultál értem, én is nagyon izgultam, komolyan mondom, idegbeteg voltam!
    Lopok neked is egy adagot, amíg Toma alszik...

    VálaszTörlés
  8. Juuuuj, ez nagyon finomnak néz ki!! Andi, szerintem neked van még egy pár rejtett tehetséged!

    VálaszTörlés
  9. Vigyázzatok a vakondra, nehogy nálatok kezdjen gaz aknamunkába, mondjuk, hogy kitúrja a torta közepét!

    VálaszTörlés
  10. Már nem tudja kitúrni a torta közepét, mert nincs is torta! :-)

    VálaszTörlés
  11. ...akkó menek a kertedbe büntiből :)

    VálaszTörlés
  12. Barátnőm dolgozik a "dobozos változat" gyárában, tőle kaptam párszor ebből a porból. De ez sokkal jobban néz ki!

    VálaszTörlés
  13. Egyszer megsütöttem porból a tortát, gyönyörű lett, Hédinek akartam mutogatni, kirántottam a hűtőből a kész sütit-a spejzpadlóra... Még a vakond is sírva menekült volna a maradvány látványától!

    VálaszTörlés
  14. Ági, veled mindig olyan vicces dolgok történnek! Szerintem a dobozos is nagyon jól néz ki, csak annak annyira műanyag íze van. Kíváncsi lennék a gyárra, meg hogy hogyan készítik a dobozost...

    Tesó, gyere a kertembe nyugodtan, kisvakond álnéven is felismerlek! :-)

    VálaszTörlés
  15. nagyonnagyon fini volt!!! emiatt a vizsga is tökjól ment!! kösziiiiii:)

    VálaszTörlés
  16. reszkesssss gyüvök

    VálaszTörlés
  17. Megihletett! A nővérem muffin rajongó, és rég csináltam ilyen tortát!! Ötvözöm a kettőt, és szép kis vakondtúrás-muffinokat sütök neki...!!! Köszönöm az ötletet.

    VálaszTörlés
  18. De szeretném látni őket! :-)

    VálaszTörlés