Oldalak

2009. április 14., kedd

Portugál tojásos sütemény


Az ötlet innen van. Olyan igazi, húsvéti sütinek tűnt és bizonyult. Még sosem voltam Portugáliában, szóval fogalmam sincs, hogy milyennek kellett volna lennie ennek a sütinek, mindenesetre finom lett nagyon (még ha nem is autentikus).


Az eredeti recept szerint leveles tésztából készülnek a kis tésztakosárkák. Nekem viszont pont volt egy kisebb adagnyi Dorie Greenspan szinte mindenhez jó pitetésztájából (egy szedres tortával küzdöttem ugyanis mellékesen:)), tehát ezt használtam fel, és a krémet is egyszerűsítettem némileg:) Más részét nem alakítottam át a sütinek, mert más része nem volt.


Tehát a tészta:


Az alábbi mennyiségnek kb. az egy harmadát használtam fel 12 darab kis kosárkához. D. G. szerint ez egy 22,86 cm-es (9 inches) formához elegendő. (Mármint az egész adag tészta, nem a harmada!)


Kell hozzá:

– másfél csésze liszt

– 2 evőkanál cukor

– 3/4 teáskanál só

– 15 dkg jéghideg (fagyasztott) vaj, felkockázva

– 2,5 evőkanál jéghideg (fagyasztott) növényi zsiradék, 2 darabra vágva

– kb. 1/4 csésze jéghideg víz.


Mindezeket robotgépben kell összedolgozni, a lehető legrövidebb idő alatt, hogy ne melegedjenek fel a hozzávalók. Ha nincs nagy robotgépünk, akkor két adagban oldjuk meg a problémát! (Mint ahogy én is tettem:)) Tehát a lisztet, a cukrot és a sót beletesszük a gépbe, és csak megforgatjuk egy pillanatra, hogy jól összekeveredjenek. Aztán mehet bele a felkockázott vaj és növényi zsiradék, és mindig csak pillanatokra nyomjuk meg a gombot, hogy helyes morzsát kapjunk. Aztán kanalanként mehet bele a hideg víz, esetleg néhány cseppel több, ha szükséges. Akkor jó, ha összecsípve összeáll már a tészta. Sima felületre kiborítva gyorsan pofozzuk össze koronggá, csomagoljuk folpackba, és tegyük a hűtőbe, minimum egy órára.


Amikor fel akarjuk használni a tésztát, vegyük elő a hűtőből, nyújtsuk ki és formázzuk (most 12 darab kört vágtam ki belőle, és kibéleltem velük a muffinsütőformám mélyedéseit), és így még tegyük vissza a hűtőbe 20 percre.


Töltelék:

200 gramm tejszín

300 gramm tej

80 gramm cukor

– 3 tojás

– 3 tojássárgája

–1/4 teáskanál vaíliakivonat


A tejszínt fel kell melegíteni 70 fokra, belekeverni a cukrot, addig főzni, amíg a cukor elolvad. Ekkor mehetnek bele a felvert tojások és tojássárgáják, alaposan összekeverjük. A végén tesszük bele a vaníliakivonatot, és lehűtjük.

Én (mivel alapvetően a szedertortával voltam elfoglalva:)) csak összekevertem egy kis tejszínt (olyan 1,5 dl-nyit) 2 egész tojással és egy kis cukorral. Ezt a löttyöt töltöttem bele a nyers kosárkákba.


220 fokra előmelegített sütőben olyan 20-25 percet sütöttem, látszik rajta, hogy mikor jó, mert szép ropogós barnára sül a tetején a tészta is, és a krém is. A sütőben gyönyörűen felemelkedett a krém, kivéve kicsit összeesett, de így is nagyon finom volt. A tészta is remekül illett hozzá.

10 megjegyzés: