Régen a réteslap is a mumusaim közé tartozott éppúgy, mint a kelt tészták és a piskóták. (Mint tudjuk, a piskóták még ma is.) Persze nem a házi rétestésztára gondolok, mert azzal sohasem próbálkoznék, hanem a boltira. 10-15 évvel ezelőtt csakis olyan réteslapokat vettem, amik már a kicsomagoláskor porlottak, képtelenség volt őket feltekerni, a használati utasításukban az állt, hogy vizezett konyharuhában kell őket tartani kis ideig, persze ez sem használt. Hiába tartottam be minden előírást, számtalanszor kellett kidobnom már sütés ELŐTT a réteseimet csak amiatt, hogy a konyhapultról nem lehetett átemelni a tepsire, gondolom a rossz minőség miatt. De én ezt nem tudtam, azt hittem, én vagyok béna.
Aztán úgy 3-4 évvel ezelőtt Anyucinál ettem egy felejthetetlen ízű cseresznyés rétest, amit képtelen voltam abbahagyni, annyira finom volt. Addig-addig könyörögtem a receptért, míg egy alkalommal Éva megtanított Anyuci-módra rétest sütni. Azt nem tudom megmondani, hogy a mostani réteslapok jobb minősége, vagy Anyuci technikája miatt, de azóta teljes harmóniában élünk együtt: a réteslap és én.
Ez is egy Stahl-recept, és évek óta készülök kipróbálására, de eddig sosem jött össze, mert vagy banán volt itthon, vagy réteslap. Egyszerre a kettő sosem. Ha banánt vettem, és vártam a megfelelő alkalomra, akkor mire a réteslapot beszereztem, Toma megette az összes banánt, aztán tartogattam a réteslapot a hűtőben, de mindig lejárt a szavatossága, mire újra banán került lakásba. Nem tudom, miért volt olyan bonyolult ezt összehozni, de most végre sikerült!
Hozzávalók:
- 1 csomag 6 lapos rétes
- 5 dkg olvasztott vaj
- 2 db banán
- 15 dkg csokis mogyorókrém (Nutella)
A réteslapokat magam elé terítettem a pultra és pont ott, ahol amúgy is eltört volna, a hajtás mentén, szépen kettévágtam. Így kaptam 2 x 6 csíkot. A legfölső réteget egy ecsettel vékonyan megkentem olvasztott vajjal. A hozzám közelebb eső szélét megkentem 1 púpos kávéskanál, de azért nem egy egész evőkanál (bár aki szereti, nyugodtan tegyen evőkanállal!) nutellával, és igyekeztem szépen szétkenegetni. Egy fél banánt diszkréten belefektettem a nutellás részbe, két oldalról ráhajtottam a réteslapcsíkból 3 réteget, majd ügyesen feltekertem az egészet. Megcsináltam ugyanezt a szomszédjával is, így maradt a pulton 2 x 3 réteslapcsík. Ezután az egész eddigi műveletet megismételtem.
Sütőpapírral bélelt tepsibe tettem a négy csomagocskát, mindegyik tetejét alaposan megkentem olvasztott vajjal és 190 fokon 15-20 perc alatt (nekem 15 perc) szép barnára sütöttem.
Még forrón felvágtuk és ekkor gusztusosan folyt ki belőle a forró csokikrém, a banán pedig édesen égette szét a szánkat. Nagyon finom volt! Beindította a fantáziámat, mert hamarosan itt az eperszezon, és valamilyen édes vaníliás krémmel, akár Csincsilla minitortánál leírt krémjével, napérlelte isteni eperszemekkel, jéghideg tejszínhabbal nagyon is el tudom képzelni!
Ezt egyszer én is kipróbáltam, de - szokás szerint - elbaltáztam: kifolyt a nutella, aztán ráégett a tepsire, minden füstölt... a banán betonkemény lett...nem is folytato. Inkább megyek brokkolit palántázni...:-)
VálaszTörlésHogy csináljátok, lányok, hogy nektek minden olyan perfektül megy?
VálaszTörlésNagyon egyszerű! Nem mutatjuk be a füstöt meg a kukát! :-)
VálaszTörlésIgen, Andi igazat szólt! A rosszul sikerült dolgokat nem emlegetjük. :)
VálaszTörlésEgyébként még nem is hallottam ilyen rétesről, szerintem ki fogom próbálni egyszer. Igaz, én még soha nem sütöttem rétest...
Bea, neked menni fog ez is! :-)
VálaszTörlésBanános rétest is kéreeeek! Banán és csoki a legnyerőbb páros!
VálaszTörlésMeg az eper és bármi! az is a legnyerőbb páros! :-)
VálaszTörlésCsak el ne felejtsük!
Tesó, én arra emlékszem, hogy ez a nutellás-banános rétes a mennyei csemegék kategóriájába tartozott enyhén kozmásan is. Nekem rettentően ízlett. Andié pedig szép is. Egyszer ettem finomat, egyszer láttam szépet.
VálaszTörlésMost jöhet Hédinek a finom és szép egyszerre! :-)
VálaszTörlésnem értem. a hajtogatást és a szabdalást. lerajzolni nem tudnád?
VálaszTörlésEzen gondolkodtam, hogy érthetően írtam-e le, de ezek szerint nem! Le kellett volna másolnom Stahl leírását, mert abból én egyből megértettem. Azt hittem, az enyém is érthető lesz :'-(
VálaszTörlésKiteríted a 6 réteslapot, középen kettévágod, így lesz 12 csíkod 4x3 csíkra szétszeded, és elkezded: első 3 csíkot egymásra helyezed, legfölsőt bevajazod, becsokizod, bebanánozod, majd a két szélét behajtod, mintha be akarnád szegni. Amikor behajtottad, elkezded a banános végétől feltekerni, mint a bejglit. Megismétled ugyanezt a másik 3 (x3) csíkkkal. Most jó, vagy írjam le másképp?