Oldalak

2010. április 22., csütörtök

Máglyarakás

Ez az az édesség, amit nagyon ritkán csinálok, mert ámbár mindenféle sütit nagyon szeretek, van néhány különösen veszélyes, mint pl. az Andi jugó rétese, meg a Beáék-féle rakott kifli, ezekből bármikor meg bírok enni egy teljes tepsivel, szóval egyetlen fegyverem van ellenük, nem jöhetnek be a konyhámba. Most azonban muszáj volt valamit csinálni a fagyasztótakarítás miatt melegre bukkant néhány kiflivel és kalácsmaradékkal. (Egyébként a száradni készülő kalácsvégeket, süteményvégeket, minden ilyen kacatot nem a szemétbe dobok, hanem a fagyasztóba, és ha összegyűlt egy adagnyi, akkor valami ilyesmihez elhasználom.) Egyébként is jó maradékfelhasználó süti, rendesen elnyel néhány elfekvő tojásfehérjét, de sárgáját is, ha úgy adódik, maradék lekvárt, diót, mákot, bármit:)

Hozzávalók:
- 6 szárazabb kifli (nálam 3 kifli volt és némi kalácsmaradék)
- 5 egész tojás
- kb. fél liter tej
- néhány alma (nálam most konkrétan egy darab volt)
- néhány kanál baracklekvár (minden lekvárom elfogyott, szóval ez most kimaradt)
- egy marék csokicsepp (ez végképp elhagyható, bánatomban tettem bele, lekvár helyett)
- cukor, ízlés szerint
- vaníliás cukor vagy vaníliakivonat
- kicsi vaj a forma kikenéséhez

Egy nagy tálban összekeverjük az öt tojás sárgáját a fél liter tejjel néhány evőkanál cukorral és a vaníliás cukorral. Belevagdaljuk a száraz péksüteményeket, jól összekeverjük. Ha kell, öntünk még rá egy kis tejet, az a lényeg, hogy jól itassa át a tésztaféléket, ne legyen se száraz, sem nagyon lucskos.
Egy tortaformát kivajazunk. Belesimítjuk a tojásos masszánkat. Most jöhet rá és bele minden finomság, csokicseppek, ha teszünk bele, ezt érdemes egy kicsit belekeverni. Szeletelt alma a tetejére. Baracklekvárral megkenni, ezt is érdemes egy villával kicsit mélyebbre is bejuttatni. Kis darabos dió vagy mák, nálunk ezek általában embargósak.
Mehet a forró sütőbe sülni. Kb. egy félóra alatt jól összesül. Közben felverjük a tojásfehérjéket egy csipet sóval. Ha már majdnem kész a hab, keverjünk hozzá némi lekvárt, ugye a legjobb a baracklekvár lenn, én most egy kis bolti eperlekvárt tettem bele.
Kivesszük a sütőből a formát, ráhalmozzuk a tojáshabot, és olyan 140 fokon még szárítjuk egy negyedórácskát, vagy kicsit többet, amíg szépen megpirul a teteje. Úgy kell vele bánni, mint a sült habokkal általában, mert hajlamos az összezuhanásra, szóval ha kész, akkor hagyjuk kicsit hűlni a kitámasztott ajatú meleg sütőben. Nekem nem a barátom a tojáshab, mindig csúnyán összeomlik, ez most egy hajszálnyit kevésbé, szóval igazán jó tanácsokat nem tudok adni, azon kívül, hogy forduljunk balra háromszor.
Langyosan a legfinomabb.


4 megjegyzés:

  1. Szerintem szép lett a hab :) Nekem szinte mindig teljesen lelapul...

    VálaszTörlés
  2. Szerintem is gyönyörű lett! Nekem a pavlova tortám is kábé 1 centi "magas" volt, szóval ez a hab számomra bámulatos.

    VálaszTörlés
  3. nekem is rémesen össze szokott esni mindig, ez tényleg jobb egy fokozattal. a Bea majd biztos tudja, mitől nem esik össze, mert ő még piskótát is tud sütni!

    VálaszTörlés
  4. Egy fokozattal?! Ez a hab tökéletes! Sajnos nem tudom, mitől nem esik össze a hab, mert soha nem szoktam habos tetejű sütiket sütni. :)

    Finom is lehetett! Szeretem a máglyarakást, Vépen szoktunk enni, Imi keresztanyuja gyakran azzal vár minket.

    VálaszTörlés