2013. január 25., péntek

Expressz csilis bab

Csodálkozom, hogy még nem írtam ide a receptjét, pedig már ezer éve főzöm. Télen havonta egyszer biztosan. Pont ilyen vacak időre való, jó leves, fűszeres, kicsit csípős, ráadásul kifejezetten gyorsan elkészül, mosogatni sem kell utána órákig. Szóval tutikaja. És mindenkinek ízlik.  Most egy irtózatosan nagy adag készült belőle, holnap kirándulni megyünk, és arról ábrándozom, hogy amikor átfagyva és fáradtan hazaérünk, lesz még belőle néhány tányérral. Sőt, vasárnapra is maradhat belőle, akkor sem fogok sírni.

Hozzávalók egy nagyon nagy adaghoz, pont egy 5 literes lábas lesz vele tele:
- 1,5 kg darált hús (ki-ki amit akar, ez most vegyesen disznó és marha volt)
- 2 nagy babkonzerv, tényleg nagy, az a 800 grammos Aldis, a normál méretből mondjuk 5-6
- 2 nagy vöröshagyma
- fél fej fokhagyma
- 1 evőkanál kacsazsír (vagy valami más)
- 3 7 dl-es üveg házi paradicsomlé (eléggé besűrítem), ennek hiányában 4 doboz félliteres
- 1-2 marék valami, barna rizs, gersli, most éppen hajdina





A felvágott vöröshagymát a zsíron üvegesre sütöm. Ráreszelem a fokhagymát, még egy perc együtt. Ekkor beleszórok legalább két evőkanálnyi őrölt római köményt, újabb fél perc. Ráöntöm a darált húsokat, és időnként megkeverve jó fehérre átsütöm az egészet. Ekkor ráteszem az összes többi hozzávalót, befűszerezem, tényleg sok kell ekkora adaghoz. A babot átmosom, mielőtt ráöntöm, nem vágyom a dobozízű lére.  A többi mellett teszek még hozzá egy evőkanálnyi cukrot is, és olyan kellemesen csípősre beállítom az ízét. Fedő nélkül nagyon pici lángon főzöm legalább fél órát, közben beleszórom az aktuális rizst, gerslit vagy hajdinát is, és közben, ha arra járok, megkeverem. Imádjuk. Pont ugyanígy készítem hús nélkül is, akkor valamivel több fűszert és rizst (gerslit, hajdinát) teszek bele. Lehet vele még faxnizni, húsos szalonnás alapon indítani, de anélkül is tényleg nagyon finom. Tűzforrón, tortilla csipsszel tökéletes.

Volt már nálunk csilis bab, a Zoli csirkemelles változata.

Napi cukinak meg pár, ritkán látott állatfajta. Itt pl. Gyagyi cicánk, a konyhai cicaasztalon melegíti pici testét (kb. egész télen):


Itt meg egy pittbullosított foxi. A Zsuzsiról nem lehet normális képet csinálni, folyamatosan mozgásban van.





Nincsenek megjegyzések: