2022. szeptember 3., szombat

Serpenyős csirkenyárs, amit Mazsitól tanultam

Múlt szombaton (augusztus 27-én, ez fontos dátum, rögzítem is!) tartottuk Mazsiék lakásavató buliját. (Egyúttal az összes közeli szülinapot is.) Mazsi úgy tervezte, hogy mártogatókat fog kínálni, és nem lesz leülős étkezés, hanem dumcsi, járkálás, nézelődés, eszegetés, de anyukájával közösen ezt nem hagyhattuk annyiban, és erős nyomást helyeztünk rá, hogy legyen sok kaja. És lett. Kicsit túl sok is.

Mazsi ezekkel a kajákkal készült: ez a csirkenyárs, sült kukorica, tonhalkrém, tojáskrém, krumplisaláta sokféle zöldség gyönyörű egyforma darabokra vágva a mártogatáshoz, gyümölcsök: görög dinnye, szőlő, barack.

Anyukája ezeket hozta a buliba: Mama-féle sült hús, körözött, csokis és lekváros piskótatekercs.

És én: kenyér, utopenec, majonézes krumplisaláta, padlizsánkrém, sajtos rúd.

Borzasztóan sajnálom, hogy nem készült fotó a gyönyörű terülj-terülj asztalkámról.

Na és ettől a csirkenyárstól teljesen el voltunk ájulva, mert nem tudtam elképzelni, hogy lehet ennyire omlós és finom a husi, nincs kiszáradva, nem uralja semmilyen íz, mint például nálam a régi verzióban a kolozsvári szalonna. Ezért elkértem a receptet, és kiderült, hogy Mazsi egy barátnőjétől tanulta, és azt is ekkor tudtam meg, hogy nem is sütőben készült, hanem serpenyőben!


Hozzávalók nálam most 11 db nyárshoz:

  • 2 db csirkemell felkockázva
  • 3 fej hagyma nyolcadokra vágva
  • fél kaliforniai paprika kisebb darabokra vágva, de lehet hegyes erős paprika is egy kicsi
  • 5-6 db paradicsom nagyságtól függően negyedekre vagy nyolcadokra vágva
  • napraforgóolaj
  • só, bors, szárított bazsalikom
Az olajba szórtam a fűszereket és a felkockázott csirkemellet belekevertem. Fontos, hogy a páclé ellepje a husit. Mazsi üzeni mindenkinek, hogy ha nem lehet kapni csirkemellet, mert mondjuk hiánycikk lesz, akkor ugyanolyan finom filézett pulykacombbal, de bármilyen szárnyas bármilyen testrészével tökéletes lesz. A barátnő, akinél Mazsi először látta ezt a csirkenyársat, tejben pácolta a husikat. Lehet egy óráig vagy akár több napig is. Lehet a pácban tartani, és frissen készíteni mindennap néhány nyársat, mondjuk amíg meg nem unja az ember.

Na és nálam pár napig tartott a pácolódás különböző okok miatt, de aztán csak felfűztem a nyársra a hagymát, paprikát, paradicsomot és húst, és egy száraz teflonserpenyőbe tettem őket:


És most jön a lényeg: végig fedővel lefedve kell sütni, közben kétszer-háromszor meg lehet forgatni. Persze a fotózáshoz le kellett venni a fedőt:

Mellédobtam a megmaradt feldarabolt zöldségeket is. Annyira finom! Mazsi egyébként a buli után még kétszer tartott morzsapartit magának, ezek voltak vasárnap a tányérján:


Ez pedig a hétfői maradékmentés:


És mi pedig tegnap kettesben ünnepeltük Toma szülinapját, azt hiszem ilyen nem volt még sose, de olyan szerencse volt, hogy ott várakoztak a pácban a csirkemellkockák, mert teljesen váratlanul dőlt el, hogy nálam lesz a buli, és ezt készítettem neki. Igaz, hogy ma van a szülinap, és tegnap kezdődött az ünneplés, de majdnem sikerült kivárni az igazi megszületését, ugyanis fél 4-kor indult haza, és azt hiszem, hajnali 6 körül születhetett. Nem tudom, mert elvették a szemüvegemet és nem láttam az órát a falon. Az is igaz, hogy nem is néztem. 


Vagyis nem pont ez készült, mert a szülinapi vacsit nem lehetett lefotózni, olyan gyorsan elfogyott, de megismételtem a kedvetekért. Toma tányérján persze a padlizsán helyett is sült krumpli volt meg görög saláta sok-sok fetával.

Visszatérve Mazsi lakásavatójára, Penny így várta a vendégeket:


Meg így:


De nem dagi, hanem csak jön a tél és már növeszti a bundáját!

Én meg kaptam új tűzhelyet:


És végre itt az ősz! Istenem, de vártam.

4 megjegyzés:

Névtelen írta...

De gyönyörű ez a sütő!! És a nyársaid is! 🤤 úgy örülök h ilyen sikere volt! 😊

csincsilla írta...

ú, mennyire édes. biztosan nem dagi egy picit? a cicáknak minden gramm nagyon jól áll, sőt, ellentétben velünk, mondjuk felétek ez nem probléma.
és tök jónak tűnik ez a nyár is, főleg most időszerű, mármint anyagilag. a serpenyő.
a nagynéném szinte mindenbe tett egy-két karika paprikát, télen sokszor csak egy kis csutkát, és mindennek isteni íze lett tőle, szóval én is pont így teszek. szóval nem lehet rossz ez a paprikás csirke.

Andi írta...

Paprikás csirke! 😂 😂 😂

Névtelen írta...

De egy kicsit lehet mégis dagi 🙈 próbáljuk visszafogni az adagját de aztán ellopja winstonét, mert az meg csak nyammog...erősebb cica..eszik..😅

Ui: nyársra is csutka paprika? 🧐