2011. április 8., péntek

Tejbegríz

Fontos recept egyedülálló és családos férfiaknak. Kép majd lesz egyszer.

Hozzávalók:
- fél liter tej
- 3 evőkanál búzadara (gríz)
- csipet só
- 2 evőkanál kristálycukor

Egy kb. másfélliteres, lehetőleg vastag talpú lábast kiöblítesz vízzel (az sem baj, ha marad benne 1-2 mm az alján, így nem fog majd leégni). Beleöntöd a tejet, és közepes lángon felteszed a gázra, hogy felforrjon. Tegyél rá fedőt, akkor gyorsabban fel fog forrni, csak figyelni kell rá nagyon, mert a tej ugye kifut, ha nem teszünk valamit ellene.
Ha már jó meleg (megégeti az ujjadat), de még nem forr, akkor hozzákevered a három evőkanál búzadarát, és most már fedő nélkül, folyamatosan mellette állva készre főzöd. Jó gyakran meg kell keverni, közben van időd hozzátenni a csipet sót meg a két kanál cukrot. Viszonylag sokáig kell főzni (szűk 10 perc?), hogy besűrűsödjön, eleinte reménytelennek tűnik. De nem kell bele több gríz, mert akkor kemény lesz nagyon a végeredmény, persze, biztos van, aki épp azt szereti, mi nem. Ha már jól besűrűsödött, akkor kiöntöd két tányérra. Hűlés közben folyamatosan sűrűsödik még. Ez két tányérnyi adag, de sztem ennél kevesebbel nem érdemes pancsolni.

8 megjegyzés:

zsuzsa írta...

Szia!
Nagyon jó ötlet!Ilyen sorozatot indíthatnál a ritkán főző nőknek is!!! Én egyszer a frankfurti levest kerestem Andin, mert emlékeztem rá, hogy a múlt században főztem már olyat de jobb hogy pontosítottam az emlékeimet...

Névtelen írta...

Szerintem ez gáz! A zsíros kenyeret nem akarod postolni?

:-(((

Bianka írta...

Szerintem meg tök jóóóóó
Örök klasszikus imádom

Andi írta...

Én meg egyáltalán nem tudok tejbegrízt főzni, úgyhogy örök hálám a receptért és a részletes leírásért.

És vajon miért nem meri vállalni a nevét az, aki valamilyen kritikát ír? Fél netalán valamitől? De mitől?

Ági írta...

Darakása a király! Minden nap ezt reggelizik a leányom. Alapozza is, vagyis a tányér aljára szór egy réteg fahéjas cukrot, arra jön a darakása, a tetejére meg kakaós.
Szerintem a zsíros kenyér elkészítése is gáz lehet valakinek. A kritizálók meg gyakorolják a zsíroskenyérkenést, kritika helyett!
A zsírosdeszkát ráadásul nem lehet kézlegyintéssel elintézni: zsíros kenyérből van kacsazsíros, pecsenyezsíros, paprikával, hagymával, szalonnás zsíroskenyér, cukros(!) zsíroskenyér, és még sorolhatnám.

Imi(bográcshős) írta...

Ahhhh, de megjött a kedvem hozzá :)
Nálunk a Bea szokott tejbegrízt csinálni én meg tejberizst.
Ha kell, van tuti zsíroskenyér receptünk...nyam

Bea írta...

Na kérem, Imi tejbegrízét már el is készítettem. :)
Egyébként én is pontosan úgy csinálom, ahogy Csincsilla leírta.

A kedves névtelen kommentelő egészen biztosan úgy született, hogy meg se kellett kérdeznie mástól a tejbegríz receptjét vagy ki se kellett nyitnia egy szakácskönyvet ahhoz, hogy meg tudja főzni. Gratulálok neki ehhez a nagy tudáshoz.

Egyébként meg ki mondta, hogy egy blogon csak különleges ételek leírása szerepelhet? Szerintem igenis szükség lenne arra, hogy minden alap kaja receptjét összegyűjtsük, hiszen rengeteg ember nem fogott még fakanalat a kezében, pláne azt se tudja hogy a tejbegríz alapját ne gríz néven keresse a boltok polcain, hanem búzadaraként.

A névtelenségről pedig külön megvan a véleményem, mindenféle csúnya gondolattal egybekötve...

Beastie írta...

Én sokáig nem mertem tejbegrízt készíteni. Mert a szakácskönyvemben sincs benne. Mint ahogy a lágytojás főzés és a tojásos galuska sincs benne. Egyetértek, támogatom. Alapvető és praktikus. Vissza a gyökerekhez. Hey