2012. január 13., péntek

Csirkés árpa

A la ludaskása. Nem túl fotogén, én is látom. Csakhogy valami életjelet adjak magamról. Ennél bonyolultabb dolgokat nemigen főzök mostanában:) Nagy előnye a helyzetnek, hogy minden főtt kaja elfogy, beleértve a krumplilevest is, régebben azért ez nem így volt...
Mostanában fedeztem fel, hogy a csirkeaprólék és a tojásfehérjék ugyanahhoz a gasztroalfajhoz tartoznak, a fagyasztóban szaporodók nem túl népes családjához (bírnám, ha a csirkemell lenne ilyen titokbanszülő), és ha kicsit nem figyel az ember, meg nem védekezik, akkor egy 300 literes fagyasztó nagyobb részét képesek elfoglalni. A tojásfehérjék elleni stratégiámat már elég jól kidolgoztam, hatékonyan is működik (az a fő szabály, hogy nem használok tojássárgáját, de ha tényleg, de tényleg muszáj (mondjuk cukrászkrém, linzer), akkor nagyágyúkat vetek be ellenük. Mármint a fehérjék ellen. Például ezt vagy csinálok valami máglyarakásfélét. De a csirkeaprólékkal szemben fegyvertelen vagyok. Nem vagyunk nagy levesesek, néha megkívánjuk, de szinte sosem fogy el az egész fazékkal, és ugyan van jelentkező a maradékra, de a négylábúak egyenek mást. De ez most bejött. Csináltam egy jó erős húslevest egy csomó aprólékból meg mellcsontból (illetve mindezt kihelyezett tagozatom, a Tamás csinálta, mert ő volt otthon, de én voltam a szellemi vezér), szétszedte a szokásos módon (zöldségek, hús, lé).  A húsféleségeket bőrtelenítettem és csonttalanítottam (némi képzavarral megint beúsznak a négylábúak). Az üres húslevesben a Tamás megfőzte az árpát. A zöldségeket is összevágtuk. Aztán már csak össze kellett keverni, meg esetleg megszórni sajttal, a libamájat most lehagytuk róla. Tényleg nagyon finom, most épp ez a legjobb ötletem a háborúban.

Sarkvidéki hideg jön, engedjétek be az állatokat!!!!!!!!!!




4 megjegyzés:

Andi írta...

Nagyon tetszik, bár még nem sikerült megszeretnem az árpát. Az aprólék nálunk szerencsére elfogy leves formájában, és remélem, nem jön majd el az idő, hogy pörköltet kell főzni belőle...

A tojásfehérjék ellen van még az a mákos meggytorta nagyágyúnk is, amibe 10 db kell (nekem elég lassan gyűlt össze, de most már megvan, bármikor csinálhatok, hurrá!), meg a csokis Pavlova is baromi jó dolog sok tejszínhabbal és eperrel, és már készülök egy ideje a kínai csirkemellre is, amit (1 db) tojásfehérjébe kell forgatni.

Ki ez a cica? Nem a ti kertetek van a háttérben szerintem...

csincsilla írta...

igen, nekem is pont ma reggel jutott eszembe a pavlova, hogy az is felfalja fehérjéket, meg az is eszembe jutott, hogy az idén végre meg kéne tanulja bánni a tojásfehérjével, sokaknak sikerül:)
a bukaresti Villám cica kopogtat, azért nem írtam ide, azt hittem, már mindenki ismeri.

Bea írta...

Hát, nálunk sem árpa, sem csirkeaprólék nem bukkant fel az ittlétem lassan 10 évében. Valahogy eszünkbe sem jut ez a két alapanyag, pláne hogy én nem is szeretem a csirkeaprólékot.

A forradalmi újításokat viszont díjazom és azt is elismerem, ha valami jól néz ki, még ha én nem is enném meg. Szóval gratulálok, tök jó dolgot találtatok ki! :)

tata írta...

adjátok andinak az aprólékot hogy csináljon sok-sok levest! :) nekem is! :)