2012. január 29., vasárnap

Gundel palacsinta

A balatonszárszói Anno Taverna étteremben ettem életem legfinomabb Gundel palacsintáját. Gondolom nincs köze ahhoz, hogy Gundel Katinka, a híres vendéglős lánya, valamint Bujtor István, Frenreisz Károly és Latinovits Zoltán édesanyja, a szomszédos település, "Balatonszemes Nagyasszonya" volt. Azért kapta ezt a nevet, mert rengeteget munkálkodott azon, hogy szemes fejlődjön, szépüljön, valamint a kulturális és társadalmi élet fejlődéséért. Munkásságát Hunyady-díjjal ismerték el. 100 évesen halt meg, a szemesi temetőben nyugszik két híres fia, Latinovits Zoltán és Bujtor István mellett.

Na de vissza a palacsintához. Nagyon szerettem volna a szárszói minőséget reprodukálni, vagy legalábbis megközelíteni. Felidéztem az ízeket, állagot és több receptből összegyúrva végül megkaptam életem első Gundel palacsintáját, ami egészen jól sikerült, de még van mit fejleszteni rajta. :)


Először is elkészítjük a tésztát. Én 3 dl-es bögrével dolgoztam.

Hozzávalók:
- 2 tojás
- 1 csésze liszt
- 1 csésze tej
- 1 evőkanál vaníliás cukor
- citrom reszelt héja (nálunk lecukrozva áll a hűtőben több dobozzal)
- szódavíz vagy buborékos ásványvíz

Egy edényben összekeverjük a tojást, tejet, vaníliás cukrot, citromhéjat, majd hozzáadjuk a lisztet és csomómentesre eldolgozzuk. Szódavízzel vagy ásványvízzel beállítjuk a sűrűséget, kicsit hígabb legyen mint a tejföl.

Kis ideig pihentetjük, majd kiolajozott serpenyőben egyesével megsütjük a palacsinták mindkét oldalát. Ne legyenek nagyon barnák, rövid ideig süssük csak. Ha elkészültek, tartsuk meleg helyen.

Ezután elkészítjük a diótölteléket.

Hozzávalók:
- 3 dl habtejszín
- 10 dkg cukor (nekem cukrozott volt a tejszín, ezért kevesebbet használtam)
- 25 dkg darált dió
- 4-5 evőkanál rum
- fél marék mazsola
- 1 evőkanál őrölt fahéj

A tejszínt felforraljuk a cukorral, majd apránként belekeverjük a többi hozzávalót is. Ha túl sűrű lesz, adjunk hozzá még egy kis tejszínt vagy tejet. Krémes állagú legyen.


És végül a csokoládémártás.

Hozzávalók:
- 1,5 evőkanál liszt
- 2 dl tej
- 5 dkg étcsokoládé
- 4 evőkanál keserű kakaópor
- fél dl rum
- 5 dkg vaj

A tejet felforraljuk, majd a kakaóport, lisztet, porcukrot belekeverjük, vízgőz felett felfőzzük. Az étcsokit beletördeljük, beleolvasztjuk, majd ugyanígy teszünk a vajjal. A végén rummal ízesítjük.

További hozzávalók:
- vaj
- porcukor

A palacsintákat megkenjük a diótöltelékkel, háromszög alakúra hajtogatjuk. Egy serpenyőben vajat olvasztunk és ezen mindegyik palacsinta mindkét oldalát kissé megpirítjuk. Ezután előmelegített tányérokra szedjük, fél oldalát leöntjük a csokiöntettel, másik felét megszórjuk porcukorral.

Lehet flambírozva is tálalni, ezt én elhagytam. Ilyenkor felmelegített rummal meglocsolják a palacsintát és az asztalnál meggyújtják. Látványos, de nálunk közszavazás döntött arról, hogy flambírozás nélkül is teljesen jó lesz.

Pozitív visszajelzéseket kaptam róla, így azt gondolom, érdemes foglalkoznom a témával, további finomításokat eszközölnöm rajta. A diótöltelék nagyon hamar megszilárdult, felszívta az összes tejszínt. Vagy nagyon gyorsan kell tálalnom, amíg még krémes, vagy kitalálni valamit amivel krémesebbé tehetem. Valamint a palacsinta is lehetne egy kicsit lágyabb állagú.

10 megjegyzés:

Vicuska írta...

Laktató és nagyon finom, megéri a macerát!

Andi írta...

Fú, nagyon jól néz ki. A Gundel-palit én is nagyon szeretem, de azért az egy darabért, amit meg bírok enni, nem érdemes nekiállnom.

Bea írta...

Magam miatt én sem álltam volna neki, de ha van egy hadsereg, aki megenné, akkor tényleg megéri megcsinálni :)

csincsilla írta...

hűha, hát ez elég bonyolult. én néha csinálok, de sokkal egyszerűbben (nem is ilyen finom tuti...) majd ha egyszer nagyon kényeztetni akarom magam, kipróbálom a te tuti verziódat, tök szupi, hogy ilyen rendes vagy, és kutatsz a tökéletes recept után!
Andi, rémes vagy ezzel az egy darabbal, asszem, törlöm a megjegyzésedet, idegesít:)

Bea írta...

Lehet, hogy nem rendes, csak válogatós vagyok, amiért nem állok meg egy receptnél és kutatok, kutatok :)
Amúgy az egyszerűbb palacsinta lehet, hogy még finomabb!

Andi írta...

Bocsánat! :-)

Mazsola írta...

Csincsilla, ha tehetném, lájkolnám, amit írtál! :D

Mazsola írta...

Csincsilla, ha tehetném, lájkolnám, amit írtál! :D

Andi írta...

Melyik részét? :-)

Mazsola írta...

Az egészre gondoltam. :)