Anyukám is és én is nagyon szeretjük a cseréptálakat mert jó kis egytálételeket lehet benne készíteni viszonylag egyszerűen. Szinte csak bele kell dobálni mindent, lefedni és néhány órára betolni a sütőbe. Néha ránézni és aztán jól megenni a finomságot ami elkészült benne.
Ez a babos egytál is egy mázas Pataky-tálban sült meg és a beszámolók szerint isteni lett.
A receptet itt találta anyukám.
Hozzávalók:
- 5-6 szelet sertéstarja (anyuék combot használtak)
- 3 doboz vörösbab konzerv (vagy 50 dkg főtt bab)
- 1 doboz fehérbab konzerv (vagy 10 dkg főtt bab)
- 3 paradicsom
- 3 paprika
- 3 szál sárgarépa
- 1-2 szál fehérrépa
- 2 nagyobb fej vöröshagyma
- 1 nagy pohár tejföl
- 10 dkg vékonyra szelt szalonna
- só/grillzöldség fűszersó
Bár elég színes volt így is, de szerintem még inkább feldobná, ha a 3 paprikából mondjuk 1 kápia paprika lenne. Vagy a kaliforniaiból mindhárom színűt (sárga, zöld, piros) felhasználnánk.
Anyukám mázas tálját nem kell beáztani, ő ezt jobban szereti mint az én máz nélküli cserépedényemet. Mondjuk az övét könnyebb is tisztítani...
Tehát a tál alját beterítették szalonnacsíkokkal, erre jöhetett a két féle bab, a megtisztított, karikára vágott sárgarépa, a vékonyra szelt paprika és paradicsom, majd a felkarikázott hagyma. Az egészet megsózzuk, akár grillzöldség fűszersóval.
A húst kissé kiklopfoljuk, gyengén besózzuk. A szeleteket a zöldség tetejére fektetjük, majd megkenjük tejföllel.
A tálat lefedjük és a még hideg sütőbe toljuk. 180-200 fokon kb. másfél órát sütjük, amíg a hús egészen megpuhul.
Én egy kicsit furcsának találtam, hogy a húst egyáltalán nem kell fűszerezni, ráadásul a zöldségek tetején sül, így azt gondoltam, ízetlen marad. De a tesóm megcáfolta ezt: azt mondta, nagyon finom, jó ízű ebéd volt.
4 megjegyzés:
Szia, nagyon jónak hangzik ez a babos egytál! Nekem nincs cserépedényem, szerinted jénaiban működne a dolog?
Köszönöm előre is.
de jó kis energiakímélő kaja! sajnos nekem is mázatlan van, és ritkán gondolkodom annyira előre, hogy beáztassam. lehet, hogy kéne venni egy mázasat is?
Bea, szerintem tökéletes a jénai is a sütéshez, abban is nagyon jól össze tudnak érni az ízek.
Már én is gondolkodtam rajta, hogy kellene egy mázas cserépedény, mert a mázatlant kitakarítani miután belesült ez meg az, hát... nem egy leányálom.
Köszönöm szépen, biztosan ki fogom próbálni!
Megjegyzés küldése