A nyelvújító Deményt itt olvashatjátok. Alant meg Rebeka, merthogy ő velem ellentétben blogol.
Szeretek a konyhában forgolódni
és finomakat enni, de a sütikre mostanában valahogy nem jutott idő. Szóval úgy
tűnik, szép lassan kifogyhattak a szervezetem sütiraktárai, mert folyamatosan
valami finom, édes kekszet ropogtatnék, ami persze sosincs itthon. Mert már
megettük. A cantucci - majd jön, szerk. megjegyzése - egy időre kielégítette a sóvárgásunkat, de mára a kósza
morzsái is eltűntek. Viszont lapult a hűtőben egy szép kis gyömbér és a Harry
Potter regények már régen bogarat ültettek a fülembe a gyömbéres kekszeikkel,
süteményeikkel, így ma neki is láttam a dolognak. Átolvastam pár receptet és az
itthoni kínálathoz szabva a következőt követtem el:
Hozzávalók:
-
200 g teljes kiőrlésű liszt
-
100 g finomliszt
-
1 tk fahéj
-
½ tk szódabikarbóna
-
1 ujjnyi friss gyömbér
-
125 g vaj
-
100 g barna cukor
-
1 ek méz
-
1 tojás
A lisztet összekeverem a
fahéjjal, szódabikarbónával és belereszelem a megtisztított gyömbért.
(Mindenhol szárított gyömbérről olvastam, de nekem az nem volt és jelentem,
friss, reszelt formában is működik!)
A vajat lábosba teszem, a
cukorral és a mézzel felolvasztom, majd a száraz hozzávalókhoz öntöm. Beleütöm
a tojást az egészbe és szépen összegyúrom. A tészta eleinte aggasztóan
száraznak és morzsálódósnak tűnt, de aztán jól működött.
Kis golyókat formáztam,
sütőpapírozott tepsibe pakoltam őket, kicsit ellapítottam az összeset, aztán 10
percre 170 fokos sütőbe dugtam őket. Az alja ropogós, a teteje lágy lett és
finoman érződik benne a gyömbér csípőssége. Egy pohár tejjel az igazi.
Kapott némi tartalmi (sárgarépa) és optikai tuningot (barnacukros pillemáz, marcipán répákkal), isteni lett, a húsvéti Vidék ízében fog szerepelni- a szerk. megjegyzése. Állítólag isteni.
Napi cukinak meg két babakori kép az egyik kedvenc sétapartnerünkről. Nyika valószínűleg valamelyik békésebb angol király volt egyik előző életében. Pont ilyen nagylábú, nagyfülű ma is, csak sokkal nagyobb felületen bársonyos.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése