2015. február 12., csütörtök

Narancsos süti (glutén- és laktózmentes)



A kép vacak, a süti nagyon jó. Tehát még magam miatt is be kell írni. Volt már nálunk ilyen, de ez gluténmentes, és jóval lájtosabb, ráadásul még finomabb is. A múlt héten folyamatosan citromos kenyerekkel játszottam, és hogy ne üresen menjen a sütő, összedobtam mellé egy ilyet is. A Lidlben most 400 forint a bionarancs kilója, és imádom a narancshéjat, holnap megint bevásárolok belőle, le fogom fagyasztani a héját.

Hozzávalók (egy hosszúkás formához):
2 nagy bionarancs héja és leve
1 tojás
fél citrom leve
1 dl olívaolaj
1 nagy csipet só
3 evőkanál rizsdara
3 evőkanál barna rizsliszt
2 evőkanál gluténmentes liszt
1 evőkanál burgonyapehely
1 evőkanál barna cukor
fél csomag sütőpor
1 nagy marék csokicsepp
a citrommázhoz fél citrom leve és sok porcukor

Ha ragaszkodsz a gluténhez, vagy úgy egyszerűbb, akkor a rizsdara helyett mehet búzadara, a lisztek és a pehely helyett pedig ugyanannyi bármilyen liszt (vagy lisztek keveréke).
A felsorolt sorrendben fakanállal összekeverem a hozzávalókat. Viszonylag sűrű, de még önthető masszát kell kapni. Papírral bélelt hosszú formába kanalazom, és mehet is a 180 fokos sütőbe. 30 perc alatt sül meg. Ha teljesen  kihűlt, mehet rá a citrommáz: a citromlevet annyi porcukorral keverem össze, hogy egész sűrű legyen (jóval több cukor kell hozzá, mint gondolnál az ember). Rákenem, picit várok, aztán megeszem az egész rúddal.
A második alkalommal csoki helyett fagyasztott meggyet raktam bele (felengedve), hát az talán még jobb volt. Egyszerűen isteni.

Ha meg a vacak képeknél tartunk, napi cukinak egy kis jin és jang. Tavalyi utolsó Tésa, hideg volt. Összebújva minden szebb és melegebb.







Nincsenek megjegyzések: