2016. február 16., kedd

Kókusztejes zöldségragu sült krumplival (gluténmentes, vegán)


Hát igen, este nem tudok rendes képet csinálni. Nappal meg nem vagyok otthon. Viszont a kaja jó. Nagyon jó. Bemondásra, mert jó fotó nem lesz. Az aktuális kedvenc. Nem gyorskaja. Ugyanaz van, mint a zöldséges rizsnél, hogy pillanatok alatt elkészül, de előtte órákig nyaszatol az ember. Mert mirelitből ez sem jó. De egy jó nagy kondérral szoktam belőle csinálni, és így azért ki lehet bírni, hogy pár napig ezt esszük. És nem unom el, igazából enném egész héten. De szerda magasságában elfogy.
Szóval a recept.
Hozzávalók:
- jó sok vegyes zöldség (legalább 2 kg). édeskrumpli, brokkoli, leveszöldségek, pasztinák, póréhagyma, káposzta, ami van
- 1 üveg jó zöldborsókonzerv  (a nem zsengét inkább bele se rakjuk)
- 1 kókusztejkonzerv (a nagyobbik típus, ami Aldi-Lidlben kapható, ebből nekem a lidles a nyerő)
- 3-4-5 evőkanál olívaolaj
- 3 nagy vöröshagyma, 5-10 gerezd fokhagyma
- fűszerek tetszés szerint, nálam mostanában garam masala, római kömény, kömény, gyömbér, curry, csili, só, bors

Wokban készül, nincs idő közben vagdosni, tényleg elő kell mindent készíteni. A brokkolit a szokásos módon megtisztítom, két tálba szétosztom, az egyikbe megy a kicsire vágott rózsa, a másikba a meghámozott, apró kockákra felvágott szára. A rózsákat sós vízben egy-két percig főzöm, aztán leszűröm, félreteszem. A gyökérzöldségeket és az édeskrumplit hámozom, kockázom, szintén külön tálba. Póréhagymát tisztítom, felkarikázom. A káposztát felkockázom. A vöröshagymát is felvágom (nem kell nagyon apróra). A fokhagymát megpucolom, fokhagymanyomón átnyomom.
A wokban felforrósítom az olajat, megsütöm benne a vöröshagymát, aztán rádobom a fokhagymát a fűszerekkel együtt (só és bors nem!), és pirítgatom vagy egy percig. Utána puhulási sorrendben mennek rá a hozzávalók. Az a lényeg, hogy nagyon ne főjenek szét. Gyökérzöldségekkel kezdem, és az édeskrumplival meg a káposztával fejezem be. A többi valahol középtájt. Ha kész, hozzákeverem a brokkolirózsákat, a leszűrt zöldborsót és a kókusztejet. Most sózom és borsozom.
A krumpli meg a szokásos módon: meghámozom, cikkekre vágom, sós vízben forrás után egy-két percig főzöm. Utána leszűröm, átborítom egy kipapírozott, kiolajozott tepsibe, még egy pici olívaolajat öntök rá, sózom, átforgatom, és forró sütőben addig sütöm, míg szépen meg nem pirul. Ha így csinálom, akkor kívül ropogós, belül krémes, és egyszerűen tökéletes az izgalmas ízű zöldségraguhoz. Rosszullevésig lehet enni, sajnos.

Napi cukinak meg pár napozó négylábú. Nem is bánom, hogy egész héten esik, elég idegesítő, ahogy körbe napoztatják a kis szőrös testüket, én meg közben dolgozom, ahelyett, hogy én is pont ezt csinálnám.

Zsuzsi meg az öreg fekete cicánk, kihasználják az utolsó kis fénymorzsákat is.


Ez meg az én édes kicsi kincsem. A jobb szeme felett most egy csúnya sebet hord, itt még nem volt rajta. Utálom, ha bántják.





2 megjegyzés:

Andi írta...

Ki bántotta?

csincsilla írta...

nem tudom. de ha kiderül, letöröm a derekát.