2017. május 2., kedd

Csirke cukkinivel és édeskrumplival (gluténmentes, tejmentes)


Nagyjából mint az előző, csak ebben van egy kis hús is. És ehhez barna rizst főztem. Ez is fél órán belül futható, pucolással együtt, mosogatni meg nem kell sokat utána, mert egy edényben készül. Már persze a rizsen kívül. Jó magában, jó rizzsel, tésztával, mindennel.
Kellett hozzá egy maréknyi csirkecombfilé, tényleg nem sok, másfél kiló cukkini, 4-5 közepes édeskrumpli. Szóval sok benne a zöldség, és inkább az adja meg az ízét. Lehet mindenféle zöld fűszerrel variálni, én most csak egy kis oregánót szórtam bele, de ha lett volna, ment volna bele egy jó nagy csokor petrezselyem zöldje is.

Hozzávalók:
1 pici darab kolozsvári szalonna (az íze miatt)
olívaolaj
2 nagy vöröshagyma
4-5 gerezd fokhagyma
egy marék aprított csirkecombfilé
1,5 kg cukkini
4-5 közepes édeskrumpli

Apróra kockáztam a szalonnát, és a wokban kipirítottam egy kis olívaolajon. Rádobtam a felkockázott csirkét, és kevergetve pároltam, amikor már majdnem puha volt, kapott egy kis sót és borsot. Amikor késznek nyilvánítottam, akkor kiszedtem a wokból. A helyére ment a nagyobb kockára vágott vöröshagyma, amikor már üveges volt, a zúzott fokhagyma. Közben a cukkini két végét levágtam, és a fele héját csíkokban leszedtem (a másik fele maradt). Picire vágtam, ráöntöttem a hagymás alapra egy kis oregánóval együtt, és amikor már félig megpuhult (pár perc), ment hozzá közben meghámozott és felaprított édeskrumpli is. Amikor roppanósra puhult mindenki, visszakevertem bele a húst, és sóztam, borsoztam, amennyit még kívánt.Ez egy irdatlan nagy adag, hála istennek, pár napig megoldotta a főttétel-gondjaimat.

Úgy tűnik, a sok fagy után tényleg itt a tavasz. Tuti bizonyítékaim vannak. Először is beindult az őrült nagy reggeli napozás.


Nem forgattam el a képet. DT tövisalja gombára vadászik (sikerrel). Az első adagból gombás tojás lett (tojásos gomba?) rengeteg hagymával és fokhagymával, a másodikat cukkinivel házasítottuk, szintén rengeteg hagymával és fokhagymával. És persze mind a kettőbe ment egy csipet római kömény is. 


Május a szerelem hónapja, nem?


1 megjegyzés:

Zsén írta...

A szalonnafélét én is mindig olívaolajon sütöm. Így nem berzenkedik a lelkiismeretem a szalonna miatt. Ha zsírban sütném.........