2022. május 15., vasárnap

Toma pirított zöldséges és csirkés tésztája


Emlékszem, milyen nehéz elkezdeni az otthoni főzőcskézést, egyszerűen egy fiatalnak nincsen erre ideje, és az agykapacitása is teljesen más dolgokra van ráállva, minthogy mit főzzön, és ha végre kiszenvedte magából az ötletet, ahhoz van-e minden otthon (van, akinél még tonhalkonzerv és búzadara sincs). És ha nincs, akkor honnan és mikor fogja beszerezni. Semmire sincs idő, folyton rohanni kell valahova, hol a munka miatt, hol a szórakozás miatt, de a lényeg, hogy még az is kiszámíthatatlan, hogy mikor van otthon az a szegény fiatal. Ezért még azt is nehéz belőni, hogy ha már meg van főzve az a kaja, akkor tölt-e annyi időt otthon, hogy minden elfogyjon. 

Toma most szobafogságon van covid-gyanú miatt, bár szerintünk csak egyszerűen megfázott a légkondicionált moziban, de mivel most úgyis otthon kell maradnia, nekiállt ismét főzni, amit már amúgy is tervezgetett a nagy drágaság miatt.


Megélezte a késeit, házhoz rendelte a hozzávalókat, megnézett egy videót, majd nekiállt. Hozzávalók:

  • 50 dkg felkockázott csirkemell
  • 3 paradicsom
  • 1 sárgarépa
  • 2 újhagyma
  • 2 csiperke gomba
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 3 evőkanál szójaszósz
  • olaj
  • bazsalikom, oregano, vagy bármilyen fűszer, mi otthon van
  • 1 csomag rizstészta
Először tehát a késeket megélezte, ez a legfontosabb, mert az eszközök legyenek rendben. Aztán amíg várta a házhoz szállítást, felolvasztott a mélyhűtőből 50 dkg felkockázott csirkehúst. Amikor felolvadt, 3 evőkanál szójaszósszal és a fűszerekkel bepácolta, és félretette. 

Ezután a zöldségek feldarabolása következett, itt is megnézett több videót, mindenféle vágási technikákat tanulmányozott és gyakorolt, azért kétféle formájú a sárgarépa.

Amikor minden gyönyörűen elő volt készítve (ez emlékeztet engem a Szabinál látottakra), akkor forró teflonserpenyőben (mert nincs wokja sajnos) megsütötte a húst, aztán félretette egy tányéron. Ezután következett a kiürített serpenyőbe az összezúzott fokhagyma, majd az összes zöldség. Ezek együtt pirultak rázogatva, majd egy kis zöldségmentes helyet csinált Toma a serpenyőben és itt sütötte meg a gombát. 

Eközben a rizstészta puhult, bár nem a csomagoláson előírt ideig, hanem tovább, mert még kemény volt 3 perc alatt, de amikor elkészült, ment rá a zöldségekre. Végül egy külön tálban keverte össze, a hússal, és mind megette. Nagyon ízlett neki, de további fejlesztgetések is lesznek még ezzel a kajával. Több fűszert szeretne bele és több zöld zöldséget, mert a színek nem elég jók így, bár szerintem gyönyörű és csodálatos! Az viszont szörnyű, hogy most az egészet lehet elölről kezdeni egy másik kajával.

Nemrég volt Toma és Eni Esztergomban, és ott fotózta a Helyi Menő Cicát, akiről vannak további képek is, legyen ő a napi cuki ma:


Itt már megérkezett Toma lábához, és várja, hogy észrevegyék és megsimogassák: 👇


Ha nem simogatják meg, akkor dörgölőzik egy kicsit: 👇


A farkával is rátekeredik az áldozatra: 👇


És tessék, elérte, amit akart: 👇

Meg itt egy szép művészi kép a sok közül:


Esztergom, örülhetsz, hogy ilyen jó kép készült rólad! 

Nincsenek megjegyzések: