2022. december 29., csütörtök

Füstölt lazacos falatkák előételnek


Ez nem is igazi recept, csak egy ötlet, amit innen loptam, de leegyszerűsítettem. Nem volt már energiám rá, hogy valami különleges krémet keverjek ki a füstölt lazac alá, viszont nagyon szerettem volna egy újdonságot is felvonultatni a karácsonyi buliban. 

Előételnek ez volt, és tettem ki zöld és lila olivabogyót, kis falatokra vágott fetát, sózott, pörkölt, hámozott szotyit és mogyorófélékkel kevert mazsolát is. Amyt nagyon izgatták ezek az illatok.


A főétel sült kacsamell és mustáros szűzérme volt (utóbbiból jövőre dupla adagot kell csinálni!) különféle köretekkel és salátákkal, de amit meg akarok írni, az az, hogy kettő óra előtt 5 perccel, amikor a kacsák tepsijét picit kihúztam a sütőből, hogy kiemeljem a kacsamelleket belőle, megbillent a tepsi, és több liter (picit túlzok) kacsazsír borította a konyhát és a ruhámat is. Amikor az első vendégek megérkeztek kettőkor, Toma négykézláb szedte fel a zsírt a konyhában, én vártam a forró vízzel, hogy felmoshassak, de előtte rohanva öltöztem át, hogy a zsíros ruha lekerüljön rólam, hát egyszerűen borzalmas volt. Aztán Amyt úgy felizgatta az egész lakást betöltő kacsazsírszag, hogy hiába vitték el a buli előtt a Hajógyári szigetre lefárasztani, nem volt fáradt, folyton valamit meg akart kaparintani (hátha onnan jön ez a finom illat). Szóval a kezdés nem a legjobban sikerült, de valahogy nem is csodálkozom rajta, velem mindig történik valami.

És akkor a receptnek nem nevezhető leírás: vettem egy doboz zöldfűszeres szendvicskrémet, amibe szerettem volna friss kaprot keverni, de a kapor nem volt megfelelő állapotban, így aztán apróra vágott petrezselymet kevertem bele, és a megmentett maradék kaporral csak díszítettem. Nem mertem a kovászos kenyeremet használni, mert nem mindenki szereti, ezért vettem toastkenyeret, azt vágtam háromszögekre, megkentem egy kis kencével, téptem rá egy falat füstölt halat, és díszítettem a kaporral. Sokkal de sokkal szebb egy ilyen étel, mint amivel 2 órát szarakodsz a konyhában.

Karácsonyfaverseny is volt nálunk, itt vannak a nevezők, akinek van kedve, szavazhat:

Egyes számú versenyző:


Kettes számú versenyző:


Hármas számú versenyző:


Még lehet nevezni, ha valaki akar!

És igennnn! Befutott a negyedik versenyző is! Íme:


És az ötödik:


Szavazzatok! (Direkt nem írom meg, hogy melyik kié, hogy ne befolyásolja a szavazást.)

Nincsenek megjegyzések: