Hozzávalók:
- 1 db 397 grammos konzerv sűrített tej
- 80 gramm sótlan vaj
- 150 gramm barna cukor (Jamie-nél lágy, világos barna cukor, nálam olyan, amilyen volt itthon)
- egy egész vaníliarúd (kihagytam)
- egy jó csipet (kb. fél teáskanál) tengeri só (Anna mondta, hogy nagyszemű legyen, és igaza volt, ez nem oldódott fel teljesen, jól rá lehet harapni, hogy még sósabb legyen)
Átöntöttem a formába, és megpróbáltam elsimítani, de a fenti képen jól látszik, hogy ez mennyire sikerült. Nagyon sűrű volt az anyag. Amikor teljesen kihűlt, betettem a hűtőbe, bár Jamie írja, hogy nem kell hűtőben tartani, úgy is 2-3 hétig eláll.
Pár nap múlva feldaraboltam és egyesével csokiba mártottam. A csokizáshoz gőz fölött felolvasztottam 2 tábla átlagos fekete csokit, majd amikor felolvadt, levettem a gőzről és hozzákevertem 1 tábla 75%-os keserű csokit. Állítólag ezzel a hőkiegyenlítéses módszerrel fényes lesz a csokibevonat. Egyenként beledobtam a csokiba a hideg karamelldarabokat, majd amennyi csokit sikerült, lecsöpögtettem róla, és egy sütőpapírra tettem megdermedni.
Persze nem lettek egyformák a darabok, és amiket nem csomagoltam papírba, azok lettek a sós karamellás bonbonok, ahogy Viki nevezte őket.
Nagyon finom lett, bár lehetett volna nagyobb darabokra vágni. És főleg egyformára.
További szaloncukrok, amiket ki kellene próbálni:
1. Ács Boritól vajkaramellás
2. Annuskámtól zselés
3. Lila Füge sóskaramellás
Napi cuki most a karácsonyi ajándékom Tomától. Mindenki kapott egy hasonló képet, és ott helyben sorba kellett őket rendeznünk, hogy összeálljon egy jó kis sztori egy képregénnyé. Ha jól emlékszem, kapásból legalább két történetet felvázoltunk a 4 db képből. De lehet, hogy hármat is.
Hogy miért pont én kaptam ezt a kajáját féltő mosómedvét, azt nem tudom!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése