2023. augusztus 26., szombat

Viki káposztasalátája az augusztus 20-i lakásavató (tető)teraszpartira

 

Isteni volt a teraszparti, Viki saslikot készített, és hozzá ezt a káposztasalátát, mindkettő nagyon finom volt. Én vittem a szokásos sajtos rudat (a képen), meg a legújabb kísérletemet, a sima, a sült paprikás és a sültpaprikás-csilis hummuszt (ezt hogy kell írni?). A hummuszról és a saslikról sajnos nem készült fotó, de szerintem nagyon jók lettek azok is. Annyira csodálatos egy ilyen tetőterasz, nem véletlenül álmodozom róla már évek óta! És szerencsére kaptam itt egy kis zugot:


Ez az egérlyuk az enyém, és nagy terveim vannak vele: kerti sütögetés, szép növények, hintaágy, hely a függőágyamnak, stb. stb. És egy kis medence se lenne rossz. 

Na de a káposztasaláta receptje Vikitől:

Hozzávalók:
  • 1,2 kg káposzta
  • 3 közepes sárgarépa
  • 1 alma (Viki kinyomta a levét reszelés után, és szerinte lehetne kettőt is tenni a salátába)
  • 1 nagy fej hagyma (ezt is kevesellte Viki, szóval lehet több)
Mindent felaprítunk vagy lereszelünk, és összekeverjük a zöldségeket.


Hozzávalók az öntethez:
  • egy kis fémtubusos majonéz + 3 evőkanál
  • 3 evőkanál mustár
  • 3 evőkanál ecet
  • 2-3 teáskanál cukor
  • 1 nagy pohár tejföl (nem a vödör, hanem a 450 grammos)
Viki megjegyzése, hogy ha több alma megy bele, akkor kevesebb cukor kell. Mindent összekeverünk, és hagyjuk összeérni az ízeket. Saslikot sütünk hozzá, és meghívjuk a családunkat a teraszunkra! Intézünk hozzá tűzijátékot.


A gyönyörű fotókat Szabi készítette természetesen.

Aztán annyira bejött nekem Viki káposztasalátája, hogy én is el akartam készíteni, de végül Csincsilla mézes káposztasalátáját csináltam, mert holnap tesómmal unokabátyámhoz megyünk kertipartira, és a bográcsban készült pörkölthöz ez jobban illik.

Ez kb. 1 kiló káposztából, 1,5 répából, 1 fej hagymából és némi újhagyma zöldjéből készült (szerintem ez így dupla adag), amire 2 evőkanálnyi mézet, 4-5 evőkanálnyi fehérborecetet egy jó adag őrölt köményt (talán mokkáskanálnyit) és 3 kávéskanálnyi sót tettem. Leöntöttem 1,5 liter felforralt, majd kicsit visszahűlt vízzel (Cs. 80°C-osat ír). Azért kellett ennyi víz, mert a só egy kicsit sok lett, de az előző kóstolásnál meg kevés volt. Kóstolgatni kell, és igazán finom csak kis állás után lesz. A fehérborecetem csak 5%-os, és szőlőmustsűrítményből és fehérborecetből készült, tehát nem elég savanyú, azért kellett többet használnom, mint a duplája az eredetinek. Ezt a káposztasalátát leszűrve szintén bele lehet tenni Viki öntetébe, ki fogom próbálni hamarosan. Egyelőre csak arra gyúrok, hogy holnap élve átjussak a Rómaira bringával. Olyan meleg van, hogy az erkélyen felrobbant a hőmérőm, mert új helyre tettem, és így egész nap sütötte a nap.

Ez a nyár amúgy tök jó volt, többször volt hideg, mint meleg, de most ilyen vagyok én is:

Pláne holnap leszek ilyen!

Nincsenek megjegyzések: