2024. június 14., péntek

Hagymás máj pirítóssal

 

Folytatom tesóm A koleszterinszint csökkenthető című szakácskönyvének feldolgozását, amit 2011-ben hagytam félbe. Ez egy előétel a könyvből, és azt írják, hogy a májat azért kell enni, mert sok benne a vas és kevés a zsiradék. Én nem szeretem a májat, de a májkrémeket igen, főleg a házit, amit én csinálok. Ennek  a hagymás májnak most azért is álltam neki, mert a csirkehúsleves-csomagban találtam 2 db májat, és nem akartam megfőzni a levesben. 

Hozzávalók a könyv szerint négy személyre:

  • 450 g csirkemáj
  • 8 tojás
  • 3 evőkanál növényi olaj
  • 1 nagyméretű hagyma felvágva
  • só, bors
  • a tálaláshoz pirítós vagy sós keksz
A tojásokat keményre főzzük 5 perc alatt. Lehűtjük, megpucoljuk, félrerakjuk.

2 evőkanál olajat felmelegítünk egy serpenyőben, beleszórjuk a hagymát és mintegy 4 percig pirítjuk, mialatt kissé megbarnul. Hozzáadjuk a csirkemájat és a maradék olajjal további 4 percig sütjük, figyelve arra, hogy a közepe puha maradjon, és ne süssük túl.

A keveréket a tojásokkal együtt turmixgépbe rakjuk, és megfűszerezzük. Kissé összeturmixoljuk, azonban a végeredmény ne püré legyen, hanem maradjon darabos. 

Egy adag tápértéke: 1753 kJ (419 kcal), 22,7 g zsír, 4,5 g telített zsír, 0,48 g nátrium


Nálam 2 db csirkemáj volt, 1 db keménytojás, 2 szál újhagyma, kacsazsír - bocsika - és petrezselyem. Ez kb. 8 ilyen szeletke kenyérre volt elegendő. Nem előételnek ettem, hanem rendes vacsinak, kétszerre sikerült elfogyasztani. Finom volt, de a Mariannkonyha-féle májkrém sokkal-sokkal jobb (persze, mert az tele van zsírral és vajjal). Legközelebb mégis megfőzöm a májat Amynek. 

Remélem, így örül majd neki!

Volt már, hogy ő kapta meg a levesben főtt dolgokat, amiket nem szeretek (máj, szív, zúza), de nem jelzett vissza, hogy ízlett-e neki, ez például most jut eszembe. Ezeknek a mai fiataloknak sosincs idejük semmire, folyton rohannak a Win-win Zone napközibe, ahol bónuszként ilyen csodafotók is készülnek róluk.

Nincsenek megjegyzések: