2024. november 18., hétfő

A New York Times legendás szilvatortája

A sok almás süti után már nagyon szerettem volna valami mást, és Éva ajánlotta figyelmembe ezt a szilvatortát Annuskámtól. Állítólag ez volt a legnépszerűbb recept az internet előtti időkben, amit 1983-tól 1995-ig a szilvaszezonban minden évben publikálták a lapban. Nekem is nagyon bejött, mert egyszerű az elkészítése, és mert a tésztára reszelt marcipán nagyon különlegessé teszi. Olvastam olyat is, hogy a lisztet kell fele-fele arányban mandulalisztre cserélni, hát az a változat is érdekes lehet. Langyosan a legfinomabb ezért mindig kicsit megmelegítettem mikróban, és jó hideg tejszínhabot tettem rá.


Hozzávalók:

  • 10 dkg szobahőmérsékletű vaj
  • 10 dkg cukor
  • 1 csipet só
  • 2 tojás
  • 13 dkg finomliszt
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 10 dkg marcipánmassza
  • 9 db szilva
  • fél narancs leve
  • 2 evőkanál barnacukor
  • 1 teáskanál őrölt fahéj
A vajat, cukrot, sót és a tojásokat robotgéppel habosra kevertem. Hozzáadtam az átszitált lisztet és sütőport, és ezekkel simára kevertem. Eredetileg 22 cm-es tortaforma kell hozzá, de nekem csak 24 cm-es van. Ezt kibéleltem sütőpapírral, és ebbe simítottam a tésztát. Tényleg el kell simogatni, mert elég sűrű az anyag.

Nagylyukú reszelővel ráreszeltem a marcipánt, és elrendeztem rajta a megmosott, félbevágott és kimagozott szilvákat. Meglocsoltam a fél narancs levével, megszórtam két evőkanál barnacukorral, és 1 teáskanál őrölt fahéjjal. 180 fokon 50 percig sütöttem, de még visszatettem 5 percre, amit nem kellett volna. Csak félidőtől kapcsoltam be a légkeverést, de mehet elejétől végéig, és nem kell a plusz 5 perc.

De az élet nem csupa marcipán és szilvatorta! Sőt, elég keménynek tűnik, bár nem az van, aminek a képen látszik! Ne higgyetek a szemeteknek!


Nem a sintér fogta be a rémült Amyt, hanem a napközibe viszik éppen, csak így sikerült a beszállás. Nem tudom, Lufi miért hagyja ezt? És még Amy játssza el azzal a szomorú nézésével, hogy ő az áldozat.

Aztán a napköziben meg a legjobb barátnők:

Nincsenek megjegyzések: