2011. április 26., kedd

Édes töltött tojások


Kicsit szaladgálós volt ez a húsvét, nem is volt nagy közös húsvéti reggeli, amit általában délután szoktunk megejteni, sok kaláccsal, sonkával, kaszinótojással és színes főtt tojással, friss zöldségekkel, meg persze ilyen-olyan sütivel. Némi kalács meg sütiféle azért most is készült. Nálam ez volt a námbervan, nagyon ízlett, és még jól is néz ki (és ha az Andi türelmével rendelkeznék, még csinosabbak lettek volna!). Szóval fel van véve (:)) a húsvéti menübe.
Az ötletet itt találtam.

A tésztához Dorie Greenspan pitetésztáját használtam, mert szokás szerint az idén is készült portugál tojásos süti (annyira finom, és annyira egyszerű), és szokás szerint az idén is maradt a tésztából, a tölteléke pedig egyszerűen eperlekvárral (mert éppen ez volt bontva, de más lekvár is tökéletes lett volna) elkevert darált mandula lett.

Hozzávalók a tésztához:
- másfél csésze liszt
- 2 evőkanál cukor
- fél teáskanál só
- 15 dkg jéghideg, felkockázott vaj
- kb. 1/4 csésze jéghideg víz

A hozzávalókat a víz kivételével aprítógépben összemorzsásítjuk. Deszkára borítjuk, és a vízzel gyorsan összegyúrjuk. Hagyjuk öt percig pihenni (ott, a deszkán).

Közben összeállítjuk a tölteléket.

Hozzávalók a töltelékhez:
- 10 dkg darált mandula
- néhány kanál hígabb lekvár

A két alkotóelemet összekeverjük:)

Öt perc múlva vékonyra kinyújtjuk a tésztát (érdemes két gombócba szétszedni előtte). Kétféle szaggatóval köröket szaggatunk belőle, egy kisebbet és egy nagyobbat minden tojáshoz, olyan fél cm legyen a két méret közötti különbség. Hosszában kicsit meghuzigáljuk a kisebbik kört, hogy olyan tojásforma legyen. Teszünk rá egy szűk mokkáskanálnyi tölteléket. Ráfektetjük a nagyobb kört, és körben szépen lenyomkodjuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk őket, és mehetnek néhány órára (de legalább egyre) a hűtőbe.

Ha eljött az ideje, 200 fokra előmelegített sütőben megsütjük, nem kell sok idő, vékony a tészta, nagyon hamar megsül. Amikor elkezd színesedni a széle, már vehetjük is ki.


Hagyjuk teljesen kihűlni.

Hozzávalók a cukormázhoz:
- egy kis tojásnak a fehérjéje
- egy fél citrom leve
- kb. 25 dkg porcukor

A tojásfehérjét villával kicsit felverjük, nem kell habosra, csak ne legyen darabos. Belenyomjuk a fél citromot, aztán hozzáadagoljuk a porcukrot, hogy elérje a megfelelő állagot.

A teljesen kihűlt tojásokat megkenjük vele, esetleg szórunk még rá valami színes cuccot.




És akkor a napi cukik, hogy könnyebb legyen a hét, húsvétoló kutyákról.

Nyuszifészekben:


A Kőtengerben:


 Pihenőidő Dominak:):


Meg itt is:


Itt még hámban és bilétával:


Itt pedig, miután elveszítette, pórázból rögtönzött hámban, biléta nélkül:


És végül a mi kis vízidisznónk, aki minden vízbe belefekszik:


6 megjegyzés:

Névtelen írta...

Köszi a cukikat Domi

Bianka írta...

De szépségesek és a kutyák nagyon édesek

Ottis írta...

Nagyon szépek ezek a sütik!

Andi írta...

Nagyon irigy vagyok az állandó kutyáskirándulás-élmény miatt, és a süti miatt is, mert nagyon finomnak tűnik. Ez is elfogyott?

Bea írta...

A süti nagyon jól néz ki, de a kutyákat nem tudja überelni. :)Ötletes egyébként ez a tojás-süti, én is ki fogom próbálni.

Mazsola írta...

Nekem is minden tetszik! :)