2012. március 2., péntek

Fekete-erdő kuglóf

A januári Vidék Íze magazinból ezt a sütit készítették el anyuék utolsóként - azóta áttértek egy következő havi számra - bár még van benne sok-sok finomság amit ki lehetne próbálni. Jobbnál jobb édességek, főételek.. hmm, azt hiszem, így este 9 óra felé nem nagyon kéne lapozgatnom, mert megéhezek.

Inkább jöjjön ennek a sütinek a receptje.


Hozzávalók:
- 3 tojás
- 5 dkg puha vaj
- 2 + 0,5 dl tejszín
- 20 dkg liszt
- 16 dkg kristálycukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- fél csomag sütőpor
- 5 dkg keserű kakaópor
- egy üveg meggybefőtt
A tetejére:
- 10 dkg étcsokoládé
- 1 evőkanál hideg vaj
- tejszínhab
- néhány szem szem meggy

A tojások sárgáját habosra keverjük a vajjal, a kristálycukorral és a vaníliás cukorral. Hozzákeverjük a 2 dl tejszínt, utána sütőporral elvegyített lisztet. A tojások fehérjéből kemény habot verünk, majd apránként, óvatosan beleforgatjuk a lisztes keverékbe.

Két részre osztjuk a tésztát, az egyik fele marad sárgán, a másikba belekeverjük a kakaót, a maradék fél dl tejszínt és néhány evőkanál meggylevet. A lecsöpögtetett meggyet - néhány szem kivételével - osszuk el a két rész között, dolgozzuk bele a tésztákba.

A kuglófformát zsírozzuk ki (sokkal jobb a vajnál, könnyebben kifordítható a formából a megsült tészta) majd szórjuk meg liszttel. Egymás után öntsük bele a két féle masszát, majd 180 fokra előmelegített sütőben kb. 30-35 perc alatt, tűpróbáig süssük készre. Teljesen kihűtjük.

Közben elkészítjük a csokibevonatot. A csokoládét vízgőz felett megolvasztjuk, belekeverjük az 1 evőkanálnyi vajat. Ezzel bevonjuk a kuglófot, valamint tejszínhabbal, meggyszemekkel is díszíthetjük.


Ez egy elég nehéz tésztájú sütemény, nem olyan lágy, mint az a vaníliás kuglóf amit apukám szokott készíteni. Igaz, ez nem élesztős, hanem kevert tésztájú és az íze nagyon finom. Kakaó, kávé mellé tökéletes, de nem szabad vastag szeletet vágni belőle.

Anyu azt mondta, hogy a tésztája kissé tökéletesítésre vár, mert sajnos ahogy borították ki a formából, akkor vették észre, hogy több részre tört a kuglóf. Talán egy kicsit több tejszínt kellene tenni bele, hogy lágyabb állagú legyen.

6 megjegyzés:

Vicuska írta...

Nagyon jól néz ki!!!!

moordavid írta...

Bee is most készített egy gyönyörűséges kuglófot a családnak. nekem meg egy tál sportszeletet, mert nem vagyok eléggé elkényeztetve:)

csincsilla írta...

sajnálom, hogy eltört, a képen nagyon jól néz ki:)

Bea írta...

Szerintem is nagyon mutatós ez a kuglóf. És még finom is :)

Dávid, te tényleg megfogtad az Isten lábát Bee-vel. :)

Bea írta...

Szerintem is nagyon mutatós ez a kuglóf. És még finom is :)

Dávid, te tényleg megfogtad az Isten lábát Bee-vel. :)

Andi írta...

Nagyon jól néz ki, biztosan finom is volt. A kevert sütik mindig kicsit nehezebbek mint az élesztősek, úgyhogy biztosan így volt tökéletes ez a kuglóf! :-)