2014. március 18., kedd

Cserépkályhában sült (konfitált?) csirke

 Évek óta át kellett volna már rakatni a cserépkályhát, végre tavaly ősszel (mikor máskor) rászántunk magunkat. És ha már úgyis hozzá kell nyúlni, akkor rakattunk bele egy nagy sütőt is, mindenféle vérmes reményekkel. Hogy majd abban sütjük a zöldséget, krumplit, vacsorát, legalábbis a fűtési szezonban. Az az igazság, hogy csak félig vált be. Valahogy nem elég forró a sütő (pedig azt hiszem, mindent megtett ezért a kályhásmesterünk, csak egyszerűen a cserépkályha valószínűleg nem erre való). Nem tudom, hány fok lehet, benne, de például a sütőtök nemigen sül meg benne, több nap alatt sem. Apró cékla, egyesével alufóliába csomagolva két nap (szóval két befűtés). Alufólia nélkül keményre szárad. Szóval nem vagyok vele boldog, de azért erre-arra használható. Például jól lehet benne vacsorát melegíteni (mikrónk ugye már nincs). Isteni sült almát lehet benne készíteni - valahol félúton van az aszalt alma és a sült között, úgy jó, ahogy van. Na, és sütök benne csirkét is. Tepsi, alá pici olaj vagy zsír, rá a sóval, borssal bedörgölt csirke. Ha van kedvem, egy kis füstölt szalonnával itt-ott megtűzdelem, mert el nem rontja. A hasába meg mehet egy kis alma, hagyma. Alufólia. Este berakom, és reggelre kb. kész van. Nem egy gyorsétel, de a másnapi ebéd ingyen elkészül, és szerintem jó is.


Ez a sütő, amelyik kicsit kevesebbet tud, mint amit vártam tőle.


Napi cukinak meg vasárnapi képek. Abban a csúnya szeles időben sétáltunk a Duna-parton, a Luppánál. Alig van víz, a mederben lehet trappolni. Elképesztő színek és formák voltak. Kófickának is tetszett.


A Zsuzsinak is, mert volt bot.


Együtt is jó volt.



Nem rosszak a színek, mi?


1 megjegyzés:

Permanista írta...

A kívánt - akár 200 C - hőfokra beállítható sütő-főző kütyük (indukciós, légkeveréses, zenélő, stb.) után nehéz visszaszokni a lassú módszerhez. Nekem a sparhelttel voltak ilyen tapasztalataim, én is úgy éreztem, hogy nem süt eléggé. De, csak több idő kell, nem a 30 perces kaják világa ez, hanem az egyszerre mindent felrakok-berakok, aztán munka közben néha arrébb húzom a platnin a megfelelő helyre, és 1-2 óra múlva kész. Azért a tök megsül a sütőben, és tudod, ettől a kíméletes behatástól nagyon jó tud lenni!
A Duna tényleg elképesztően alacsony, a múltkor néztem, hogy valamelyik híd pilléralapozása is kilátszik...:-(