2015. január 29., csütörtök

Krémleves



Az emberiség egyik fele a húslevest, a másik a krémleveseket szereti, és én persze az utóbbi félbe tartozom. Egyszerűen imádom. Darabosan már nem annyira, még a zöldségleveseket sem, de átturmixolva nem bírok velük betelni. Nyilván valami babakori trauma:) Mindig van valami aktuális szerelem, de tulajdonképpen mindet nagyon bírom. Mármint azokat, amiket én csinálok. Halál egyszerű, de azért sok rossz is flangál belőle.
Jól el lehet például rontani:
- tejszínnel. Nem szeretem a tejszínes leveseket. Szerintem semmi szükség rájuk egy zöldséglevesnél.
- sok vízzel. Üres mosogatólé lesz.
- túl kevés vízzel. Utálom, ha túl sűrű, és megáll a kanálon.
- kevés fűszerrel. Legyen már valami íze.
- bármilyen betéttel (levesgyöngy, tészta és társaik). nem kérek hozzá semmit, köszönöm. legfeljebb egy szelet magos kenyeret, ha épp olyanom van.

Akkor pár recept is, ne csak rizsa legyen. Kétféleképpen szoktam készíteni: vagy úgy hogy egyszerűen megfőzöm az adott zöldség(eke)t, fűszerezem, áttöröm, vagy úgy, hogy egy kis zsiradékon hagymát párolok, és ezen az alapon indul a leves.

Fehérrépás-almás - ő az aktuális nekem legjobb
Az ötletet még ezer éve Chili és vaníliától vettem (azt hiszem), persze ki emlékszik már az eredeti receptre. Tehát egy vöröshagymát felkockázva egy kis olíván üvegesre sütök. Utána rádobok 3-4 nagyobb gyökeret meg egy cikk zellert, hámozva, kockázva, és félig megpárolom. Felöntöm vízzel, forralom, amikor már majdnem puha, mehet bele a meghámozott, felkockázott 1-2 alma. Fűszerezem, áttöröm, és kész is. Egyszerre édes, savanykás, zöldséges, isteni.
Fűszerek: só, bors, icipici méz, pici fahéj.

Csípős sütőtökös
Ez is hagymás alapon indul: olívaolaj, felaprított vöröshagyma. Erre megy a meghámozott, felkockázott, nyers tök (egy kisebb kanadai, mondjuk), meg 2-3 nagyobb sárgarépa felkarikázva. Ha már félig puhák, vízzel felengedem, puhára főzöm, áttöröm. Ha van sült tök, akkor ezt csak a répával játszom el, és a vízzel együtt rakom hozzá a sült tököt. Ha jó édes a tök, akkor mehet hozzá egy-két narancs kifacsart leve is. Fűszerezem. Ez is annyira, de annyira finom!
Fűszerek: só, bors, római kömény, kömény, csili

Lencsekrémleves
A Jolitól kaptam először, és nagyon-nagyon ízlett, szóval én is rászántam magam. Megmosok úgy 10-12 dkg lencsét, hideg vízben felrakom főni a fűszerekkel együtt. Rakok hozzá egy kisebb sárgarépát is, feldarabolva. Ha megfőtt, kidobom belőle a babért meg a citromhéjat, és áttöröm. Csókolom, ennyi. Amikor először csináltam, irtó ízetlennek éreztem, de pár órás állás után sokkal finomabb lett. Türelem. A Joli rakott a főzővízbe még hagymát is, nagyon jót tesz neki.
Fűszerek: só, bors, 1-2 babérlevél, kömény, citromhéj

Aztán a régi kedvencek:
- Mentás-bazsalikomos zöldborsóleves. Télen menta és bazsalikom nélkül, fagyasztottból.
- Spárgakrémleves. Hát ez csak szezonban.
- Brokkolikrémleves. Fagyasztottból, egész évben. megunhatatlanul finom.
- Karfiolkrémleves. Ez is egész évben jó.
- Currys répaleves. Annyira imádom!!!
- Zöldségkrémleves. Pont ugyanígy készül a zellerkrémleves is, nyilván csak zellerből.

Napi cukinak meg egy tavalyi kép. Szerintetek lesz az idén is tavasz? Kezdem elveszíteni a reményt.







Nincsenek megjegyzések: