2015. augusztus 24., hétfő

Krumplis szilvás pite (gluténmentes, tejmentes és gluténes, tejes változatban is)


Azért sem írok soha, mert  halál egyszerű dolgokat eszünk (a menü egész nyáron sütőben sült zöldség valami salátával, mostanában bazsalikomos paradicsommal, a gyerekeknek valami egyszerű hússal, a desszert meg vagy csak gyümölcs, vagy pedig ilyen kis egyszerű kevert gyümölcsös tészta). De most ezt lefotóztam, szóval ehhez kaptok valami receptfélét is. Az alap mindig valami meglehetősen folyékony cucc, nem csak glutén, de tejtermék sincs benne. Erre jön rengeteg gyümölcs, ami éppen van. Mostanában főleg barack, körte meg szilva. Az a lényeg, hogy jó sok legyen, attól lesz szaftos az egész. Annyira finom, hogy nem lehet abbahagyni az evését, olyan, mint valami puha gyümölcspuding. Isteni.

Tehát a receptféle:
2 tojás
1 kókusztejkonzerv (4 dl) vagy 1 Cocomas kókuszkrém és annyi víz, hogy 4 dl legyen összesen
bő fél dl olívaolaj
1 csipet só
2 evőkanál barna rizsliszt
2 evőkanál gluténmentes liszt
3-4 evőkanál burgonyapehely
legalább 1 kg szilva, de több is lehet
fahéj
barna cukor
fél csomag sütőpor

Összekeverem egy tálban a két egész tojást a kókusztejjel, az olívával, csipet sóval. Mehet hozzá pici fahéj és egy-két evőkanál barna cukor. Hozzákeverem a liszteket meg a sütőport, kifejezetten folyós masszát kell kapni. Ha nem így lenne, akkor adok hozzá még vizet vagy lisztet. Olívaolajjal kikenem a nagy kerámia formát (Ikeás alap), beleöntöm a masszát. Nagyon sok szilvát pakolok rá. Megszórom fahéjjal és még egy kanál barna cukorral. Aztán viszonylag sokáig sütöm 180 fokon. Akkor jó, ha a szélén a tészta szépen megpirult. Melegen-langyosan nemigen lehet szeletelni (de kanalazva is nagyon finom). Ha kihűlt, elég rendes szeleteket lehet vágni belőle. Ha egyáltalán marad. Nem mindig.

Ezen a képen jól látszik, hogy
egyrészt maradt két szeletke reggelre, hogy le tudjam fényképezni,
másrészt hogy másnap tényleg lehet szeletelni,
harmadrészt pedig, hogy milyen gusztusos szaftos, gyümölcsös az egész.





Ez meg itt a tejes-gluténes változat. Általában nem szoktam kétfélét sütni, senkinek nem árt meg egy kis rizsliszt meg kókusztej, de ha már két adaggal sütök, akkor az egyik nyugodtan lehet gluténes-tejes, lássuk be, jóval olcsóbb és egyszerűbb, mint a másik. És legalább kopik a felhalmozott tejszínkészletem. Meg a maradék joghurtok.





E is receptféle:
2 tojás
2 dl tejszín
1 dl joghurt
1 csipet só
6-7 evőkanál finomliszt
legalább 1 kg szilva, de több is lehet 
fahéj
barna cukor
fél csomag sütőpor

Az eljárást lásd fent. Itt is lehet, hogy kell még hozzá víz vagy liszt. Kb. piskótatészta sűrűséget kell belőni. De úgyis jó, ha hígabb. Meg úgy is, ha sűrűbb. Bárhogy jó. Állítólag finom. 


1 megjegyzés:

Etelka írta...

Éppen sütöm a tekszínes-joghurtosat, csak gm liszttel. Rém kíváncsi vagyok! Eközben a paradicsomos bablevesed is a kuktában rotyog!