2016. szeptember 12., hétfő

Sárgarépás, kakukkfüves rókagombaleves és zelleres galambgombaleves (vegán, gluténmentes)


Mostanában jó sok gombát szedtünk. Nemigen szoktunk belőle levest csinálni, de annyira vágytam rá, próbálkoztam. És isteni lett, mind a kettő, ami készült. Lett belőlük ismétlés is bőven, mert annyira finomak voltak. Az egyik ez a rókagombás. Megdinsztelek egy összevágott hagymát némi olívaolajon, rádobok 2-3 közepes sárgarépát felkockázva, és azt is sütögetem. Amikor már félig puha, és kezd karamellizálódni, rádobom a rókagombát, a kakukkfüvet, kicsit pirítom együtt, aztán felengedem vízzel, és addig forralom, amíg mindenki meg nem puhul. Só, frissen tört bors és botmixer. Rohadt jó.
A másik a zelleres galambgombaleves. Nagyjából ugyanúgy készül, mint az előző, csak itt a répa helyett zeller megy, a kakukkfű helyett pedig egy nagy csokor zellerlevél.

Napi cukinak meg ez. Ha ügyesek vagytok, pont két állatot láttok a képen. És nem a cica a szebbik.


2 megjegyzés:

fortissimo írta...

De jó hogy megint posztolsz! Hiányoltalak, elnézést ha túl közvetlen hangot ütök meg) Hol lehet ilyen gombákat szedni? A piacon nem találkozom ilyenekkel, száritva láttam már csilliárdokért, de ha szedni is lehetne, még a gombaszakértő is beleférne

csincsilla írta...

szia,
sajnos egyre lustulok, ritkán írok. ennél azért kicsit többet főzök meg sütök, mint ami a blogból látszik.
mi a Pilisben és a Börzsönyben szoktunk gombászni. de nyilván mindenfelé tele van vele az ország, csak tudni kell, hol keresse az ember. meg mikor:) sokszor jövünk haza üres kosárral:) de az sem nagy baj, hát akkor kirándultunk egyet.