2024. szeptember 3., kedd

A híres BLT szendvics - Toma szülinapján

Ha valaki nem tudná, de miért is tudná bárki, én se tudtam, a BLT = bacon-lettuce-tomato, magyarul: a bacon-saláta-paradicsom (BSP) szendvicset jelenti. És ez azért illik nagyon ehhez a naphoz, Toma szülinapjához, mert kábé szendvicsen nőtt fel. Az történt, hogy egészen addig, amíg nem ment oviba, mindent, de mindent megevett, és még rendes felnőtt mennyiségeket is bírt enni, annyira szerette a pocakját, de amint ovis lett, fokozatosan utált meg minden kaját szép sorban. A legutolsó döbbenetemre máig emlékszem, amikor az imádott töltött paprikát, vagyis neki csak paradicsomos húsgombócot sem ette meg. Kész voltam. Így aztán ezeket variáltuk, nehogy éhen haljon: rántott hús, fasírt, milánói, brassói, bolonyai és sok-sok szendvics. Mindenféle szendvics, hideg is és meleg is, és főleg párizsis. Csak BLT szendvicset nem kapott, mert nem tudtam, hogy ilyet is lehet. Nekem főleg ez a sok emelet tetszik benne. De szerintem ha ismertem volna, se kapott volna ilyen szenyát, mert ezután lehetett volna nagytakarítani, mire valahogy betolja az egészet. Nem tudom, hogy lehet ezt szépen enni, nekem nem sikerült.


Na szóval, szembejött velem ennek a szendvicsnek a receptje, és annyira megkívántam, főleg mert nem igényel sok főzőcskét. Talán emiatt is történt, hogy ebben a melegben egyre többször bukkant fel mindenféle receptoldalakon, és nem is hagyta magát elfelejteni. Meg kellett csinálnom!

Hozzávalók nálam, 1 személyre:

  • 100 gramm szeletelt bacon
  • egy nagy maréknyi saláta mix
  • 1 db paradicsom (az az ovális formájú, amelyiknek nincs nagyon sok leve) felkarikázva
  • 3 evőkanál majonéz
  • 1 kávéskanál mustár
  • 1 mokkáskanál citromlé
  • só, bors
  • 3 szelet kovászos kenyér, héja nélkül
Összekevertem a majonézt a mustárral, a citromlével, a sóval és a borssal. Írnak még ehhez a szószhoz chiliport és reszelt fokhagymát, ezeket nem tettem bele, de biztos nem rontja el. A baconszeleteket ropogósra sütöttem, majd félretettem. A fölösleges zsírt kiszedtem a serpenyőből, és a maradék zsíron megpirítottam a kenyérszeleteket.

Összeállítás: Az első szelet kenyeret megkentem a mustáros majonézzel, erre tettem a salátát, rá a paradicsomot, rá egy jó adag bacont, majd egy újabb szelet kenyeret. Ezt a szeletet megint megkentem a majonézzel, és erre is pakoltam salátát, paradicsomot és bacont. A tetejére tettem az utolsó szelet kenyeret, aminek a belső felét megkentem a szósszal. Egy nagy pálcikával átszúrtam az egészet (a kiszóródott salátákat próbáltam visszagyömöszölni), majd nekiláttam. Baromi jó! Csak szétcsúszik folyton.


A napi cuki a ma 36 éves ünnepelt 30 évvel ezelőtti fotón egy patrikszvézis tekintettel


és egy huncuttal


Persze nem ez lesz az ünnepi kaja, hanem a Parázsba megyünk vacsorázni, de erről még nem tudok beszámolni. Csak annyit tudok mondani erre a szülinapra, hogy 36-nak lenni nagyon jó! Nekem ennyi idősen kezdődött az igazi életem, új barátokkal, új programokkal, amiket előtte nem nagyon gyakoroltam részben a kisgyerekes anyaság miatt. De ekkorra Toma már 14 lett, és én mehettem buliból buliba, és nagyon élveztem. Szerintem Tomának is tök jól alakulnak a dolgai 36 éves korára, úgyhogy minden esély megvan rá, hogy ő is imádni fogja ezt a kort. Bár most éppen dünnyög miatta, de este meggyőzöm róla, hogy ez a legjobb kor!

Nincsenek megjegyzések: