2024. október 16., szerda

Almás Múzsa nevű orosz almáspite


Újabb almatortával nevezek a Nagy Őszi Almatortaversenybe, amit a Szeretem az orosz konyhát nevű oldalon találtam Cvetajeva almáspitéje néven. Itt azt írja Főzőnagyi, hogy Marina Cvetajeva naponta megsütötte ezt a tortát irodalmi szalonjának látogatói számára. El is képzeltem, ahogy a szépen kiöltözött értelmiség ebben a szalonban üldögél, sétálgat, beszélget, teázgat és míves kistányérokról csipegetik ezt a tortát, miközben felolvassák egymásnak legújabb verseiket. A receptet elolvasva, a tejföl, mint tortakrém, Olgi barátnőm receptjeit juttatták eszembe, tejfölös krémet tettünk a marlenkába, de elég sok ételnél volt hozzávaló: fűszeres tejföl került a paradicsomsalátára, és a sült krumplira is, a többi tejfölös finomság most hirtelen nem jut eszembe. A tejföl és a szép fotók miatt jól megkívántam ezt az almáspitét.

Már sötét lett, mire elkészült, ezért nem tudok jó képeket csinálni róla, nincs elég fény, amitől életlenek a fotók. Ha kihűlt akkor lehet felvágni, én holnap fogom, de előtte megpróbálok vonzóbb képeket csinálni róla jobb fényviszonyok között is még felvágatlanul. Viszont mindenképpen akartam ma írni, mert ma lenne anyu 85. szülinapja. Egyben ma van a kenyér világnapja, de most tele a mélyhűtőm kenyerekkel, azt ma nem akartam sütni. Ez akkor egy szülinapi torta lett.


Hozzávalók a tésztához:

  • 15 dkg liszt
  • 8 dkg szobahőmérsékletű vaj
  • 8 dkg tejföl
  • csipet só
  • ½ teáskanál szódabikarbóna
  • 1 teáskanál 6-10%-os ecet (nálam almaecet)
  • 3 evőkanál cukor
A lisztet a vajjal robotgéppel összekevertem. Egy kis tálkába kimértem a szódabikarbónát, ráöntöttem az ecetet, és elkezdett pezsegni. Ilyen hókuszpókuszokat Olgi is csinált a marlenkánál, ha jól emlékszem. Ha nem, akkor valami másnál. Szóval ezt a felpezsgett szódabikarbónás ecetet hozzáadtam a tésztához a többi hozzávalóval (sóval, cukorral, tejföllel) együtt. A végén tettem hozzá még egy fél evőkanál lisztet, nekem kellett, hogy ne ragadjon hozzá a kezemhez. Ezt a tésztát így melegen belenyomkodtam egy sütőpapírral bélelt 24 cm-es tortaformába (25 cm-es van az eredeti reciben) úgy, hogy legyen egy kis pereme is. Kitettem az erkélyre, hogy hűvösön legyen, amíg a többivel elkészülök.

Hozzávalók a töltelékhez:
  • 60 dkg alma (3 nagyobb darab volt)
  • 1 citrom leve és héja, ha bio
Az almákat meghámoztam, kimagoztam, vékony szeletekre vágtam és ráöntöttem a citromlevet, hogy ne barnuljanak meg, de néhányan megbarnultak. Nem zavart nagyon. A citrom héját belereszeltem a tálba, amiben előzőleg készült a tészta. Ebben a tálban készítettem a krémet is. Biocitrom volt, ezért nem akartam elkótyavetyélni a héját sem, de ez nem kötelező elem. 

Hozzávalók a krémhez:
  • 22 dkg tejföl
  • 2 tojás
  • 3 evőkanál liszt
  • csipet só
Az összes hozzávalót gépi habverővel összekevertem.

Összeállítás:

A tésztát behoztam az erkélyről, az almákat elhelyeztem rajtuk és a krémet ráöntöttem. Előmelegített sütőben 170 fokon sütöttem 40 percig, itt megint tűpróba van, én most egy késsel próbálkoztam. Félidőig nem légkeveréssel sütöttem, mert féltem, hogy nagyon megbarnul, ha így lenne, akkor alufóliát kell ráteríteni. Mehetett volna végig a légkeverés, nem barnult meg.


Amikor kihűlt, a tetejére fahéjat szórtam, holnap fogok porcukrot is. Kihűtve lehet csak szeletelni.

Napi cuki, Csincsillának szeretettel egy Muki, akinek megvan mind a két füle!


Érdekes ez a nézés.

Nincsenek megjegyzések: