2011. június 8., szerda

Újkrumplisaláta rukkolával


Az eredeti receptet itt találtam. Persze, szokás szerint kicsit átgyúrtam, a kedvem és az otthon talált hozzávalók függvényében. Nagyon-nagyon finom lett, ez már a második kiadás, de lesz még néhány a szezonban. Minden kis maradék otthoni zöldfélét elnyel, magában is nagyon finom, és persze nem rontja el némi finom sajt, tojás vagy hús sem. Szerintem langyosan a legfinomabb, de hidegen és melegen is kiváló.

Hozzávalók a salátához:
- 1 nagy marék rukkola
- némi leveles saláta (most két kisebb, felaprított, megpirított cukkinit használtam)
Hozzávalók az öntethez:
- 1 evőkanál vörösborecet
- (egy teáskanál méz vagy bármi más édesítő)
- 1 evőkanál alaplé
- 6 olívabogyó
- fél teáskanál mustár
- fél teáskanál friss kakukkfű, felaprítva (kihagytam)
- (egy jó nagy csokor petrezselyemzöld)
- 2 evőkanál olívaolaj
Hozzávalók a krumplihoz:
- 1 evőkanál olívaolaj
- 150 gramm újkrumpli
- fél teáskanál friss kakukkfű, felaprítva
- só, bors
- egy kis lila hagyma, felkockázva (nagy csokor újhagymát tettem bele)
Egyéb hozzávalók:
- 50 gramm feta (kihagytam)
- 3 koktélparadicsom (rendes paradicsomot használtam)
- olívaolaj

Ezek az eredeti hozzávalók.  A hozzávalókat kapásból megszoroztam kb. néggyel (az ecetet kivéve, mert nem nagyon szeretjük a nagyon ecetes dolgokat, azt csak dupláztam). Alaplevem helyből nincs, ha lenne is, sokkal nagyobb tömbben lenne lefagyasztva (rizottóhoz). Helyette az első alkalommal pici vízből, biovegetából főztem fél dl levest, másodjára már csak rászórtam a biovegetát a langyos salátára.
A krumplit lekaparom, felkockázom, kis olíván több adagban megsütöm. Ugyanezt előadom most a cukkinivel is, persze ha van más salátaféle, akkor ez a lépés kihagyható. Közben egy nagy tálban összeállítom az öntetet (teszek hozzá egy kis mézet is, nekem túl savanyú nélküle), a zöldféléket is felaprítom, beleteszem. A kisült krumplit meg cukkinit papírtörlőre szedem, onnan még forrón átpakolom a zöldséges öntetbe, alaposan összekeverem. Mehet hozzá a felkockázott paradicsom meg olíva. Aztán mindenki azzal eszi, amivel akarja.

Napi cukinak meg úszó eb, egy esős túráról, beleillik a mostani időjárástrendbe.



Annyira édes, hogy minden vízbe belemászik, nem?












































































4 megjegyzés:

Bianka írta...

Remek, nagyon finom lehet
Nagyon édes, Palkó nagy ívben kerüli a vizet

Andi írta...

De!

Fantasztikus a salátád, gondolkodom rajta, hogy ma este előadom. Versenyben van a bőséges olajban sült hasábkrumplival... Még nem tudom ki fog nyerni.

Bea írta...

Jaj-jaj-jaj.. Csak ezt tudom mondani. Imádom az újkrumplit, és annyira sajnálom, hogy nem lehet kapni egész évben. Azt hiszem, ennek a salátának nagyon gyorsan neki kell állnom megcsinálni.
Andi, szerintem te is inkább ezt válaszd :)

Kóficka nagyon cuki mint mindig. Vízikutya. Van ilyen állatfaj? :)

Andi írta...

Meggyőztetek, és igazatok volt, tök jó, hogy ezt csináltam, mert tényleg eszméletlenül finom saláta, ráadásul nem volt macera vele, hogy pont hideg vagy meleg legyen mire esszük, szóval imádtam! Köszi a receptet!