2011. július 26., kedd

Fokhagymás-cukkinis tészta



Hát, nem írok mostanában túl sokat:) A szokásos nyári okok, egyrészt nem sütök, mert annyi gyümölcs van, hogy az is alig fér belénk, és az idén nagyon-nagyon finomak (kárpótlás a sok tavalyi vízízű vacakért), másrészt meg általában a szokásos ételeket esszük, semmi újdonság. De ha mégis, akkor azt elfelejtem lefotózni. Meg persze nyaralok is, és akkor még kevésbé koncentrálok a konyhára:)



Azért persze eszünk. Például legalább hetente egyszer van ilyen zöldséges tészta, eddig is nagyon szerettük, de saját gyártmányú teljes kiőrlésű tésztával meg egy pohár fehér borral egyszerűen verhetetlen. (És tényleg nem írtam még be ide???) Az sem elhanyagolható szempont, hogy villámgyorsan elkészül, olyan alapanyagokból, amik általában vannak otthon nyáron.


Hozzávalók 4 főre:
- 4 tojásból és 40 dkg lisztből készült szélesmetélt, persze lehet bolti is:)
- kis darab füstölt szalonna
- 2 evőkanál jó olívaolaj
- (1 közepes fej hagyma)
- 6-8 gerezd fokhagyma
- 2-3 fiatal cukkini
- 1-2 zöldpaprika
- 3-4 paradicsom
- harmad mokkáskanálnyi őrölt római kömény és ugyanennyi őrölt gyömbér
- harmad mokkáskanálnyi erős török olajos paprika (vagy valami más csípős)
- só, bors


A szalonnát apró kockákra vágjuk, egy akkora serpenyőben, amiben majd el fog férni a kész tészta, zsírjára sütjük. Rádobjuk az apóra vágott hagymát, nagy lángon halványbarnára pirítjuk. Rányomjuk a fokhagymagerezdeket, fél perc alatt összeforrósítjuk. Most mehet rá a cukkini. Ha van időnk, akkor érdemes a cukkinit előre vékonyan felszeletelni, és besózni. Nem szoktam ilyet csinálni a zöldségekkel, de a cukkinivel igen, mert ilyenkor nagyon sok levet kiereszt, egyébként ezek mind főzés közben támadnak, és kétszer annyi ideig kell főzni-sütni, hogy elfőjön ez a sok lé. Na, szóval rádobjuk a felszeletelt cukkinit, mehet rögtön a felkarikázott paprika is. Meg a fűszerek. Továbbra is fedő nélkül, nagy lángon pirítjuk. Amikor már majdnem kész, hozzáteszem a felkockázott paradicsomokat, azzal már tényleg csak 2-3 percig sütöm, szinte nyersek maradnak még a paradicsomkockák.
Közben kifőtt a tészta is, leszűröm, beleforgatom a zöldségraguba. Meglocsolom a két evőkanálnyi olívával. Érdemes hagyni még tíz percet állni. Jól állnak neki a finom sajtok, de trappistával is isteni.

Cukkinis tészták eddig nálunk (legalábbis ennyit találtam, de szívesen bővítem a listát):
- Andi orsótésztája
- Andi fantasztikus sajtmártásos tésztája
- Marcsi kedvence
- Beáék különleges, zöldségraguban főzött, sajttal átsütött tésztája






Na, és akkor a havi cuki:


Kérdés: hány kutya van a képen?:)

3 megjegyzés:

Bianka írta...

Fantasztikusan guszta

Andi írta...

Ez csodálatos, annyira idegesít, hogy most dobtam ki egy gyönyörű cukkinit, mert tönkrement a hűtőben, pedig azonnal nekiállhatnék.

Szerintem egy kutya van a képen, Zsuzsika. De biztos begratós a
kérdés!

Bea írta...

Kettő kutyust látok, Kóficka jobbra fent bujkál a zöldben :)

Nem ér, hogy ilyen gyönyörű tésztákkal kell szembesülnöm a "nyári fogyókúra" ideje alatt. :) Legszívesebben állandóan zöldséget ennék tésztával vagy tésztát zöldséggel, a sorrend nem fontos. Ezt biztosan el fogom készíteni, amint cukkinihez jutok!

Egyébként tesóm is paprikás-paradicsomos (majdnem lecsós) tésztát főzött nekünk hétvégén. Úgy látszik, összebeszéltetek. :)Jövő héten remélem lesz egy kis időm és akkor posztolom. Tésztából sosem elég.