2012. február 1., szerda

Pirított rizstészta csirkemellel

Imádom a thai/kínai pirított tésztákat, ezért isteni jelnek vettem, amikor Csincsilla néhány hete posztolta a saját receptjét, úgy éreztem, nekem is valami hasonlót kellene főzni (vagy sütni?). Hosszú idő óta próbálom előállítani azt a fajta thai tésztát, amit a bevásárlóközpontok thai büféjében lehet kapni, tudjátok azt a helyben elkészítem-feldobom-rázogatom tésztát. De nekem valahogy mindig hiányzik belőle valami. Most megfogadtam, hogy hosszas kutatás fogja megelőzni a kivitelezést. Két napig bújtam a netet, hasonlítgattam a recepteket, aztán végül ezt alkottam.


Hozzávalók:
- 1 csomag (300 g) rizstészta
- fél kg csirkemell
- szójaszósz
- 1 kávéskanál cukor
- 1 dl borecet
- őrölt bors
- 8 duci gerezd fokhagyma
- 1 nagyobb sárgarépa
- fél üveg bambuszrügy (konzerv)
- 1 marék szeletelt káposzta
- 1 póréhagyma
- 1 fej hagyma
- diónyi gyömbér, vagy fél kávéskanál gyömbérpor
- só, ha nem elég sós a szójaszószunk
- olaj

Előkészítettem a csirkemellet: vékony, rövid csíkokra vágtam, majd 3-4 evőkanál szójaszósz, a borecet, pici őrölt bors és a cukor keverékével bepácoltam. Kb. 1 órán át állni hagytam.

Ezalatt megtisztítottam, felkarikáztam a póréhagymát és a sárgarépát. A káposztával nem volt dolgom, mert egy fél zacskónyi maradt a hűtőben az előre csomagolt, salátának való változatból. A vöröshagymát először félbe majd csíkokra vágtam. A szeletelt bambuszrügyről lecsöpögtettem a levét, a fokhagymagerezdekről eltávolítottam a héját. 3 gerezdet összezúztam, 5 gerezdet felszeleteltem.

A rizstésztának feltettem a vizet forrni, pici sót kevertem bele. Amikor felforrt, lezártam alatta a gázt, beletördeltem a tésztát, lefedtem és 8 percig állni hagytam. Közben a wokban olajat forrósítottam, eloszlattam a wok felületén és beledobtam az összezúzott fokhagymát. Leszűrtem a tésztát és a wokba öntöttem. Kevergettem, majd villával fel-felhúzogatva megpirítottam a fokhagymás olajon. Ezután egy edényben félretettem a tésztát.

Újabb adag olajat forrósítottam a wokban. Beletettem a bepácolt csirkehúst a páclével együtt. Ha túl sok a leve, akkor csak a felét öntsük a hús alá. Először pár percig fedő alatt, majd fedő nélkül, nagy lángon addig sütöttem-pirítottam, amíg a páclevet teljesen felszívta. A húst is áthelyeztem egy másik edénybe és félretettem.

Megint egy kis adag olajat öntöttem a wokba. Felforrósítottam és néhány másodperc alatt megpirítottam benne a szeletelt fokhagymát (ha friss gyömbért használunk, akkor apróra vágva azt is most, a fokhagymával együtt kell kezelni). Rádobtam a póréhagymát, sárgarépát, vöröshagymát, bambuszrügyet és a káposztát és néhány perc alatt, kevergetve megsütöttem a zöldségeket. Nem szabad megpuhulniuk!


Ezután beleöntöttem a húst és azzal is kevergettem-pirítottam 1-2 percig a zöldségeket. Megszórtam fél kávéskanálnyi gyömbérporral. Majd végül a tészta következett. Jó alaposan összekevertem a wokban mindent, meglocsoltam bőven sötét szójaszósszal (vigyázzunk, ha sós a szójaszósz, nehogy elsózzuk az ételt), és igyekeztem mindenhova eloszlatni.

Azonnal, forrón tálaltam. Aki szereti tehet rá csípős paprikakrémet is vagy darált pirospaprikát. Nálunk ez most kimaradt. Finom volt, elfogyott az utolsó falatig, de még mindig nem az igazi! Ezt is, ugyanúgy ahogy a Gundel palacsintát, tovább kell fejlesztenem. Már közelít az íze ahhoz, amit szeretek, de hiányzik belőle valami összetevő. Nem tudja véletlenül valaki, hogy mi lehet az? :)

Ja és életemben először használtam rizstésztát, de tuti, hogy nem utoljára.

10 megjegyzés:

csincsilla írta...

pedig a kinézete nagyon jó! érdeklődve várom a folytatást:) egyszer valami főzőtanfolyamon csináltunk ilyet, de most épp fogalmam sincs, hol van a receptje, arra emlékszem,hogy kismillió hozzávalója volt:)

Mazsola írta...

Finom volt!! Jóva'?? :)

Andi írta...

Ez tényleg rizstészta? De érdekes! Én egyszer használtam, de valamiért nem igazán jött be. Viszont a tied csodaszép, gyönyörű lett, nagyon-nagyon tetszik. Nekem is van egy recim, már évek óta készülök rá, lehet hogy beszállok a versenybe. :-)

Bea írta...

Csincsilla! Ha esetleg előkerülne az a recept, akkor kérem szépen. Lehet, hogy pont az kell nekem :)
Andi, de jó lenne, ha te is készítenél valami hasonlót. Lehet, hogy a háromféle tészta receptjének összevegyítéséből kapom majd meg az igazit :)Igen, rizstésztából készült a kaja, az Ázsia Centerben vettem. Nekem nagyon szimpatikus, máskor is fogom használni :)
Tesókám, szerintem is finom volt, csak nem olyan, amilyent én szeretnék :)

Kini írta...

A csirke pácolásából hiányzik a keményítő ami az ázsiai húsételek különleges porhanyósságát adja, és ami által az ízek és zamatok a húsban maradnak.

Unknown írta...

Megkérdezhetem, hogy ez hány embernek elég? :)

Bea írta...

Kedves Éva!
4 nagy étvágyú embernek egészen biztosan elég ez az adag. :)

Currant írta...

Milyen fajta tészta pontosan?? Mert az én rizstesztam nem ilyen pedig ilyet szeretnék!!!

Szizi írta...

A képen látható chow mein tészta

Jutila írta...

Őrölt, pörkölt, sótlan földimogyoró. Szerintem azt is tesznek bele, és sokkal finomabb is tőle!