2013. december 12., csütörtök

Narancsos csokitorta 2. (gluténmentes)


Minden évben megyünk a tesómékhoz miklósnapozni, és ha van időm, sütök tortát is. Ha picivel több időm van, akkor kettőt, egy túrótortát (mondjuk ilyet, csak most meggyel és eperrel), mert ezt viszonylag nehéz elrontani, sokan szeretik, és a százfogásos vacsi után tényleg jólesik valami savanykás, gyümölcsös íz. De mivel a sógornőm semmit nem eszik, amiben túró vagy joghurt van, általában viszek egy másikat is, mivel imádja az étcsokit, adja magát, hogy csokis legyen. Minden évben mással szoktam kísérletezni, aztán vagy lefényképezem, vagy sem. Egyben még otthon le tudom, de aztán az annyira kínos ott a buli közepén nekiállni fotózni. (2011-ben azért rászántam magamat.) De aztán amikor a Gyöngyi emlegette, hogy milyen jó volt a tavalyi csokis, nekem meg halvány fogalmam sem volt róla, hogy nézett ki, és egyáltalán milyen volt, persze azon felül, hogy csokis, akkor elhatároztam, hogy az idén mindenféleképpen beírom. Ráadásul az idei baromi jó lett, egyszerű és állati finom, szóval megtartjuk a receptet. Rebeka lefényképezte a buliban vágva is, szóval majd ha átküldi a képet, felrakom ide is. Addig is jöjjön a recept. Ja, és mivel nálam maradt a sógornőm egyik szép sütis tálja, dobta magát, hogy hosszúkás torta készüljön, ez 11 cm x kb. 25 cm volt. Nagyon tömény, szóval ez elég sok szelet.

Hozzávalók a tésztához:
- 4 tojás
- 4 evőkanál cukor
- 3 evőkanál gluténmentes liszt
- 2 evőkanál kakaó
- 1 csipet sütőpor
- 3 dkg olvasztott vaj

A szokásos, tehát elektromos habverővel a maximumon öt percig vertem az egész tojásokat a cukorral. Utána már fakanállal beleforgattam a lisztet, a sütőport és a kakaót, végül pedig a langyos, olvasztott vajat. Papírral kibélelt nagy gáztepsiben (25x34 cm) simítottam, 180 fokon pár perc alatt sül meg. Rács, papírlehúzás, hűtés.

Hozzávalók a krémhez:
- 25 dkg jó minőségű étcsoki (a Lidlben van egy fajta, amit imádok. 240 körül van 10 dkg, szóval nem is drága, azt ajánlom)
- 4 dl tejszín
- 1 tasak instant zselatin (kihagyható)

A tejszínt felmelegítettem, nem forrásig, csak olyan jó melegre. Levettem a tűzhelyről, és több adagban beleszórtam a feldarabolt étcsokit, kevergetve összeolvasztottam. Kiraktam az ablakba hűlni (mert jó hideg volt). Amikor már teljesen áthűlt, elektromos habverővel addig vertem, míg szépen ki nem habosodott, a színe közben kivilágosodik. Közben, mivel tudtam, hogy sokat fog szegény kis torta autózni, beleszórtam az aldis instant zselatint is (30 g), de ha nem utazós a süti, akkor nem tettem volna bele.

Hozzávalók az összeállításhoz:
- pár kanálnyi narancslikőr
- 1 üveg narancslekvár

Én ilyet vettem, a Sparban lehet kapni. Ettem már jobb lekvárt, de ennek meg vagyok veszve az üvegjéért.


 Vonalzóval felszabtam három csíkba a piskótát. Mindegyik lapot meglocsolgattam narancslikőrrel, megkentem lekvárral (jó bőven, szóval pont el is fogyott az üvegnyi). Aztán összeraktam: alsó lap, rá a krémnek majdnem a fele, középső lap, rá megint egy ekkora adag, ez jó vastag réteg lett ugye kétszer is. Aztán a maradék krémecskével bekentem kívülről és felülről, ezt már csak vékonyan.

A tetejére:
- 10 dkg étcsoki
- kb. fél deci tejszín
- pici arany szórócukor

Gőz felett megolvasztottam a darabokra tört csokit, tényleg nagyon alacsony hőmérsékleten, aztán belekevertem a tejszínt.  Ráöntöttem a hideg tortára, késsel elsimítottam úgy-ahogy. Aztán hagytam pár órát a hidegen az egészet.



Nincsenek megjegyzések: