2024. június 29., szombat

Uborkás víz


A receptekből úgy tűnhet, hogy mostanában csak iszom, nem eszem. Jó is lenne, de nem így van. Főzök, de keveset és egyszerűeket (zöldbabfőzelék, tökfőzelék). Viszont van egy csomó alkoholmentes ital, amiket már régóta ki akarok próbálni, és most, hogy folyamatosan jönnek a cukiságfotók, muszáj valamiket alkotnom, hogy legalább őket tudjam mutogatni. Az uborkás vízzel két helyen is találkoztam: Dragomán Györgynél, és egy nem házi változattal a Gödi Rétesházban. Ott palackozott uborkás vizet vettünk Olgival tavaly, és nagyon ízlett, csak egy kicsit édes volt nekem. (De ez annyira cuki, egy béka van a címkéjén a mentás-uborkás víznek és Békanőnek hívják. És máshol nem lehet kapni, csak ott.) 


Úgy készül, hogy egy zöldséghámozóval nagyon vékony és hosszú szeleteket vágtam egy kígyóuborkából, Az első és utolsó, csak héjból álló részt nem használtam, ezt tanácsolta D. Gy., de magamtól is így tettem volna. Beletettem a szeleteket egy nagyobb (800 ml-es) befőttesüvegbe, csipet sót tettem rá, egy marék jeget, néhány darab bazsalikomlevelet (mert nem volt itthon menta), és egy karika biocitromot héjastól. Felöntöttem vízzel, és betettem 1 órára a hűtőbe. Csak az uborka felét használtam ehhez a mennyiséghez, a másik felét a hidegen áztatott teába tettem. 

Az első áztatást így kóstoltam, finom volt, de valami hiányzott, úgyhogy a következőt már szódavízzel öntöttem fel, és így lett tökéletes. Több helyen olvastam, hogy fogyást és örök életet tulajdonítanak az uborkás víznek, de nem kell bedőlni neki, mert csak annyi a fő előnye, hogy ilyen szép és ízesített vízből többet tud inni az ember, ami fontos ebben a melegben. Hátránya, hogy egyelőre nincs ötletem, hogy mit csináljak a megmaradt uborkával. Jó, oké nem csak egyszer öntöm fel, de utána? (Néhány darabot megettem, azt hiszem ez lesz vele most. Várom az ötleteket.) (Egy ötlet: Az uborkaszeleteket felaprítottam, besóztam és fokhagymagranulátummal is megszórtam. Így állni hagytam egy órát, kettőt, kinyomkodtam és majonézes tejföllel elkevertem. Tök jó volt! Hát nehogy már kidobjam!)

Még ki  kell próbálnom a gyömbéres-citromos-uborkás vizet is, amihez kell egy kisebb darab gyömbér, 2 citrom, egy tucat mentalevél, 1 kígyóuborka vagy 2 darab közepes fürtös uborka és 2 liter ásványvíz (vagy szódavíz). A gyömbért reszelve kell beletenni, de amúgy minden ugyanaz, mint a gyömbér nélkülinél. 1-24 órát lehet áztatni. 

Na és jöjjenek végre a cukik! Mazsiéknál Penny és Winston mutatja a légkondiból kiáramló hűvös levegő útját:


De aztán este, amikor már lehet ablakot nyitni, Penny az ablakban hűsöl. Látszik milyen csapzott a bundája a melegtől. Mikor készül már el az cicafuttató, hogy ki lehessen éjszakára menni az erkélyre?


És eközben vannak, akik képesek a napon tartózkodni. Jó, ez a fotó nem ma készült.


27,5 fok van a lakásban, 38 az erkélyen - elég nehezen bírom. Tegnap alig tudtam ébren maradni délutántól kezdve. És nagyon messze van még az ősz, nyafnyaf. De itt egy jó kis vizes Amy, felüdülésként:


És Viki tegnap életében először egyedül műtött egy cicát! Illetve műtött már egyedül, de ilyen hasüregi műtéte most volt először teljesen egyedül.

Nincsenek megjegyzések: