Megint Vidék Íze és persze már megint anyuék. Még mindig a húsvéti sütik között válogatok, és megtaláltam ennek a papucsnak is a receptjét. A leírásban élesztős vajas tészta szerepel - anyuék meg is csinálták hozzá - de szerintem sima mirelit levelestésztából is ugyanolyan finom lehet.
Az élesztős vajas tésztát a Horváth Ilona-féle szakácskönyv útmutatása alapján készítették el, de most eltekintenék a szó szerinti idézéstől és ezt a részt átugrom.
Hozzávalók a papucshoz:
- 1 dl tej
- 1/2 vaníliarúd
- 2 evőkanál méz
- 50 dkg élesztős vajas tészta vagy leveles tészta
- 20 dkg darált mák
- 2 evőkanál rum
- 1 citrom reszelt héja
- 1 üveg őszibarackbefőtt
- 1 tojássárgája
- 8 dkg cukor
A tejet felforraljuk a vaníliával, a mézzel és a cukorral. Hozzáadjuk a mákot és újra felforraljuk . Belekeverjük a rumot és a citrom reszelt héját, majd hagyjuk kihűlni a tölteléket. Ne felejtsük eltávolítani a vaníliarudat belőle.
A barackbefőttet jól lecsöpögtetjük és vastagabb szeletekre vágjuk. A tésztát 3-4 mm-esre nyújtjuk és kb. 12 x 12 cm-es négyzetekre vágjuk. Minden négyzet közepére egy kanálnyi tölteléket teszünk majd a négyzetek sarkait felvert tojássárgájával bekenjük.
Két szemben fekvő sarkat egymásra hajtunk, a nyílásokba a mák mellé egy-egy barackgerezdet teszünk és mögöttük a csücsköket a barackokra hajtjuk, hogy ne csússzon ki a gyümölcs. A papucsokat a felvert tojássárgája maradékával megkenjünk.
Sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk (az élesztős tészta esetében további fél órát kelesztjük), majd 200 fokra előmelegített sütőben pirulásig sütjük.
Nekem nagyon ízlett az élesztős tésztával, bár anyuék azt mondták, nem sűrűn fogják házilag elkészíteni az alap tésztát, mert nagyon macerás. Elhiszem, mert én a Horváth Ilona könyvben nem tudtam követni a hajtogatások számát és mikéntjét :) Én biztos, hogy meg fogom sütni, mert a barack-mák párosítás nagyon finom kombináció, de mirelit levelestésztát használok majd hozzá.
7 megjegyzés:
Ilyet most, azonnal csinálnom kell!
Remekül fest, szívesen falatoznék én is belőle
Ági, kíváncsi lennék, hogy megcsináltad-e és hogy hogy ízlett?
Bianka, köszi, tényleg nagyon finom volt.
Mmmmmmm most miért emlékeztetsz erre??? :D
ez a kedvenc tésztám, mármint az élesztős-vajas, de tényleg irtó macera az elkészítése, a szüleid hősök, hogy nekiálltak, szép is lett nagyon. nekem sokkal jobban bejön, mint a sima vajas tészta.
El kéne kezdenem sütit sütni megint! Folytasd Bea, kezd megjönni a kedvem! :-)
Csúcs ez a papucs!
Hajrá Andi, sütésre fel! :) Na és persze blogolásra, mert már hiányzol.
Megjegyzés küldése